Στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, 18-19 Οκτωβρίου, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ ενέκριναν την λεγόμενη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», ουσιαστικά το παλιό Ευρωσύνταγμα στο οποίο είχαν αντιταχθεί οι λαοί της Ευρώπης με τις κινητοποιήσεις τους και τα δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Ολλανδία.
Με την απόφαση αυτή, για να αποφύγει μια νέα καταδίκη του «νέου» εκτρώματος η Σύνοδος Κορυφής προχωρούσε σε ένα καθαρό πολιτικό πραξικόπημα. Καταργούσε το αυτονόητο και στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του δημοψηφίσματος και όριζε ότι το «νέο» Ευρωσύνταγμα θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια και όχι από τους λαούς της ΕΕ. Σ’ αυτό το πραξικόπημα όλοι πρέπει να αντιδράσουμε και να κινητοποιήθούμε ώστε να μην περάσει το «νέο» Ευρωσύνταγμα ή όπως ψευδεπίγραφα το αποκαλούν Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, γιατί:
- Αποτελεί εξαπάτηση και κοροϊδία να επαναφέρουν με άλλο όνομα το παλιό Ευρωσύνταγμα που είχε απορριφθεί και καταδικαστεί στη συνείδηση των λαών της ΕΕ.
- Κατοχυρώνει συνταγματικά την αρχή της «ανόθευτης ελευθερίας του ανταγωνισμού» σε βάρος κάθε υπολείμματος «κοινωνικού κράτους».
- Καταργεί ακόμη περισσότερο κυριαρχικά δικαιώματα των λαών, τα οποία μεταφέρονται στα κλειστά μη εκλεγμένα και απόλυτα ελεγχόμενα από το κεφάλαιο όργανα της ΕΕ.
- Καταργεί το δικαίωμα του βέτο καθιερώνει την αρχή της ειδικής πλειοψηφίας-για όλα τα θέματα-με βάση το πληθυσμό, πράγμα που ευνοεί τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη.
- Καταργεί τη μόνιμη εκπροσώπηση των κρατών-μελών στην ΕΕ στα ανώτερα όργανα, πράγμα που πλήττει ειδικά τις μικρότερες χώρες.
- Καταργεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες και προβλέπει το χαφιεδισμό, το ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης των μητρώων των επιβατών των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών όχι μόνο όσων ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ ( παρά την αντίθετη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου) αλλά και αυτών που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Η πρόβλεψη αυτή δεν υπήρχε στο ‘Ευρωσύνταγμα’.
- Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, οι νόμοι και οι συνθήκες που υιοθετούνται από την ΕΕ υπερισχύουν της δικαιοσύνης και των νόμων των εθνικών κρατών.
- Εντείνει την στρατικοποίηση της ΕΕ, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Αναγορεύει το ΝΑΤΟ σε «θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών του» και κατοχυρώνει τις στρατιωτικές και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις-ακόμη και προληπτικά , υιοθετόντας το δόγμα των ΗΠΑ- δήθεν για ανθρωπιστικούς λόγους ή για την αντιμετώπιση ταραχών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
- Τέλος, και ίσως το ανατριχιαστικότερο, κοινωνικά δικαιώματα δεν αναφέρονται καθόλου ή όταν αναφέρονται είναι πολύ πιο κάτω από τα κεκτημένα και εγγεγραμμένα στην εργατική νομοθεσία των κρατών-μελών της ΕΕ. Καταργείται για παράδειγμα η αναφορά στο 48ωρο ως ανώτατο όριο εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου ανοίγοντας έτσι στο δρόμο στα σχέδια για 65ωρο. Όπως αποφασίστηκε επιπλέον, οι Πορτογάλοι θα φέρουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για ενσωμάτωση στην Συνθήκη, την τελική πρόταση της συμφωνίας που υπέγραψαν καταρχήν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των πουλημένων ευρωπαϊκών συνδικάτων για τον «εκσυγχρονισμό» της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας πάνω στις αρχές της λεγόμενης «ελαστασφάλειας-flexicurity», δηλαδή της μερικής απασχόλησης, της απελευθέρωσης των απολύσεων κλπ.
Συνολικά πρόκειται για ένα πραξικόπημα των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους, που κατακρεουργεί ιστορικά κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των λαών, προωθεί τον καθολικό έλεγχο, τον δικαστικό και κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και κάνει ένα σημαντικό βήμα στην στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την διαμόρφωσή της σαν ιμπεριαλιστικό κέντρο, σε συμμαχία και όχι σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ
Η 'Συνθήκη' αυτή προωθείται από κοινού από τα χριστιανοδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας, συναινετικά από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολικό και ηθικό δικαίωμα να υπογράψει αυτήν την Συνθήκη-έκτρωμα που θα δευσμεύσει τον ελληνικό λαό για πολλές δεκαετίες.Το «νέο» Ευρωσύνταγμα αφού συμφωνηθεί στην τελική του μορφή στη Σύνοδο Κορυφής της 23 Δεκεμβρίου και εγκριθεί από τα κοινοβούλια των 27 κρατών μελών της ΕΕ μέχρι το 2009, θα τεθεί σε ισχύ από το ίδιο χρόνο.Παρά την μεθόδευση-παράκαμψη των λαών της ΕΕ είναι δυνατόν να αποκρουστεί και η νέα τους απόπειρα να περάσουν το «νέο» Ευρωσύνταγμα. Είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης είναι αντίθετοι στην ευρωσυνθήκη-έκτρωμα και τον πραξικιπηματικό τρόπο που προωθείται. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το 76% των Γερμανών, το 75% των Βρετανών, το 72% των Ιταλών, το 65% των Ισπανών, και το 63% των Γάλλων απαιτούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ακόμα οι πάνω από 200.000 χιλιάδες διαδηλωτές (στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων στην Πορτογαλία) που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και οι 300.000 διαδηλωτές στη Γαλλία και πάνω από 500.000 στην Ιταλία δείχνούν ότι και αυτό το μαύρο Ευρωσύνταγμα μπορεί να ανατραπεί Οι εργαζόμενοι, η νεολάια και η λαοί της ΕΕ πρέπει και μπορούν με τον αγώνα τους, με κοινούς αγώνες να ματαιώσουν τα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του να περάσουν τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, να απαιτήσουν και να επιβάλλουν τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, να αποτρέψουν την κατάργηση του κυριαρχικού τους δικαιώματος να καθορίζουν οι ίδιοι την τύχη τους.
Είμαστε όχι μόνο κατά του Ευρώσυντάγματος αλλά και συνολικά κατά της ΕΕ του κεφαλαίου, του ρατσισμού, του νεοφιλελεθευρισμού, της νεοαποικιοκρατίας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων. Παλεύουμε για την απόκρουση των συνεπειών, την ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και των βασικών μέτρων που την προωθούν σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής (πολιτική της Λισαβόνας, Κ.Α.Π, διαδικασία της Μπολώνια κλπ), για την αποδέσμευση της Ελλάδας και την τελική διάλυση της καπιταλιστικής /ιμπεριαλιστικής ΕΕ, όχι στο όνομα μιας εθνικής αναδίπλωσης, αλλά στην προοπτικής κοινών διεθνιστικών αγώνων των λαών για την σοσιαλιστική διεθνοποίηση-ενοποίηση στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο’.
Σε αυτήν την πολιτική βάση είναι απαραίτητο και εξαιρετικά κρίσιμο να συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα μια πλατιά ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική πρωτοβουλία, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου λαϊκού κινήματος, κατά της Ευρωσυνθήκης και κατά της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή προβάλλοντας την αντίθεση στην ευρωσυνθήκη από αντικαπιταλιστικές θέσεις πρέπει να αναπτύξει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης μέσα στον λαό, να συμβάλλει στην ανάπτυξη κινήματος ενάντια στην Ευρωσυνθήκη κα την ΕΕ, και ταυτόχρονα να αναζητήσει κοινή δράση με κάθε δύναμη που θέλει να παλέψει κατά την επικύρωσης της ευρωσυνθήκης από το ελληνικό κοινοβούλιο, για την διενέργεια δημοψηφίσματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και την χώρα μας.
Το ΜΕ.Ρ.Α θα ανταποκριθεί παίρνοντας και σχετικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.