30/10/07

Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να αφήσουν ίχνη


Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία γεννιούνται και πεθαίνουν χωρίς να έχουν καταγραφεί σε επίσημα αρχεία, γεγονός που εμποδίζει την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες την Τρίτη.

Αν και υπάρχουν προγράμματα για την καταπολέμηση της πείνας αλλά και σοβαρών ασθενειών όπως το AIDS, η αποτελεσματικότητα τους δεν μπορεί εκτιμηθεί χωρίς συστηματική καταγραφή των στοιχείων θνησιμότητας, αναφέρουν οι ειδικοί με σειρά δημοσιεύσεών τους στη βρετανική επιθεώρηση Lancet.

Πενήντα εκατομμύρια παιδιά ετησίως στην Αφρική και την Ασία δεν καταγράφονται πουθενά, το ένα τρίτο των χωρών εκτός Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης δεν διαθέτουν στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας, ενώ το ήμισυ των χωρών της Αφρικής και της Νότιας Ασίας δεν καταγράφουν καθόλου στοιχεία θανάτου.

Ο Φίλιπ Σέτελ του Ινστιτούτου Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας αποκαλεί τη σημερινή κατάσταση «σκάνδαλο αδιαφάνειας».

Η ομάδα του εξηγεί πώς η ανυπαρξία στοιχείων για την τελευταία 30ετία έχει εμποδίσει την εφαρμογή θεραπειών ή προληπτικών μέτρων στον τομέα της υγείας.

Για να τονίσουν τη σημασία της καταγραφής, οι ερευνητές αναφέρουν ως παράδειγμα τη συγκέντρωση στοιχείων για τα τροχαία ατυχήματα στις δυτικές χώρες τη δεκαετία του '70. Η καταγραφή οδήγησε στην επιβολή ορίων ταχύτητας, στην καθιέρωση των ζωνών ασφαλείας και στην απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ από τους οδηγούς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ