Η θεωρία του Βύρωνα γίνεται νομοσχέδιο του Προκόπη. Οι σύγχρονοι πράκτορες θα αντιμετωπίζουν... πυρκαγιές, μετανάστες και λοιπούς εσωτερικούς εχθρούς.
Στις προσφιλείς προς αυτή θεωρίες των «ασύμμετρων απειλών» επιστρέφει η κυβέρνηση, καθώς χθες ενέκρινε τις εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου για την εκ βάθρων αναμόρφωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και τη σύσταση ειδικού διυπουργικού συντονιστικού συμβουλίου για τη διαχείριση και αξιολόγηση καταστάσεων που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας...
Το νέο όργανο, η θεσμοθέτηση του οποίου νομιμοποιεί τα σενάρια των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων και αποσυνδέει το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα από την εκπόνηση και διακίνησή τους, «συνίσταται για πρώτη φορά σε κυβερνητικό επίπεδο» όπως αναφέρει επί λέξει η εισήγηση του αρμόδιου υπουργού και συμμετέχουν σε αυτό οκτώ συνολικά κυβερνητικά στελέχη.
Εκτός από τον κ. Παυλόπουλο, συμμετοχή στο Συντονιστικό Συμβούλιο Διαχείρισης πληροφοριών έχουν οι υπουργοί: Οικονομίας-Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Υγείας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών-Επικοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Επικρατείας. Ο τελευταίος διεκπεραιώνει το επικοινωνιακό μέρος των θεωριών των «ασύμμετρων απειλών».
Αρμοδιότητες
Σύμφωνα με τις άκρως κατατοπιστικές διατυπώσεις του κ. Παυλόπουλου, το κορυφαίο αυτό... καθοδηγητικό όργανο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης «προβαίνει σε εκτιμήσεις πληροφοριών και παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης επί σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, απειλών ή συμβάντων που πλήττουν ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια της χώρας ή τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες» και «ταυτοχρόνως χαράσσει και την επικοινωνιακή τακτική επί των ανακυπτόντων ζητημάτων».
Η νομοθετική επικύρωση των σκοτεινών σεναρίων περί «ασύμμετρων απειλών», τα οποία -σημειωτέον- εμφανίστηκαν στην επικαιρότητα την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών για να επικαλύψουν την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας και της κρατικής μηχανής, περιλαμβάνει επίσης τη διεύρυνση των ειδικοτήτων του ένστολου προσωπικού της ΕΥΠ «από εν ενεργεία αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος».
Η διασύνδεση μεταξύ της ΕΥΠ και του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως αναφέρουν στο «Εθνος» αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, «νομιμοποιεί τον εσωτερικό εχθρό» και ταυτόχρονα «ενοχοποιεί τον εξωτερικό παράγοντα» στις περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η πρωτοκαθεδρία του κ. Παυλόπουλου στη δομή των υπηρεσιών και στο Συντονιστικό Συμβούλιο Διαχείρισης πληροφοριών είναι μόνο τυπική, διότι ουσιαστικά υπεύθυνος για την επιχειρησιακή λειτουργία της νέας ΕΥΠ, σύμφωνα και με πρόσφατη εσωτερική απόφαση, δεν θα είναι άλλος από τον υφυπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, ο οποίος άλλωστε διατηρεί άμεση διασύνδεση με το Μαξίμου.
«Είναι προφανές για ποιους λόγους το βάρος πέφτει σε έναν απόστρατο αξιωματικό» συμπληρώνουν με νόημα οι παράγοντες του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διευκρινίζοντας πως «μπορεί τη διοικητική ευθύνη να την έχει ο υπουργός, ωστόσο τα επιχειρησιακά τα έχει ο υφυπουργός, ο Χηνοφώτης».
Πάντως η νέα ΕΥΠ, με βάση την ευρύτητα της διάρθρωσής της, δεν αποκλείεται να αναλάβει και καθήκοντα διαφύλαξης των εθνικών συνόρων από τον κίνδυνο «της μαζικής εισροής λαθρομεταναστών στη νησιωτική περιοχή του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου» όπως αναφέρει και ο Πρ. Παυλόπουλος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jean-Marie Cavada.
Αναλαμβάνοντας η ΕΥΠ μία τέτοια αποστολή, τα σενάρια περί εξωτερικού παράγοντα που απειλούν τη χώρα μας αναμένεται να επανέλθουν...
Ο ρόλος του εισαγγελέα
Η αναβάθμιση της ΕΥΠ «σε μια σύγχρονη υπηρεσία πληροφοριών» θα περιγράφεται σε αυτοτελές σχέδιο νόμου, το οποίο, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Παυλόπουλου, θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις γιορτές.
Εκτός από τη σύσταση του ειδικού διυπουργικού οργάνου, το νέο σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις του υπουργού Εσωτερικών, τις οποίες ενέκρινε ομόφωνα χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, προβλέπει την αναβάθμιση του ρόλου του εισαγγελικού λειτουργού και την υπαγωγή της υπηρεσίας στις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η θητεία του εισαγγελικού λειτουργού θα είναι πλέον τριετής, ενώ βασική αποστολή του θα είναι ο έλεγχος όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την άρση του απορρήτου.
ΕΘΝΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
petros@pegasus.gr