28/11/07

Τουλάχιστον 12 Αφγανοί εργάτες νεκροί, «παράπλευρη απώλεια» ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης




Τουλάχιστον 12 - ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, 14 - Αφγανοί εργάτες σκοτώθηκαν όταν ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος έριξε εναντίον τους βόμβα.

Οι εργάτες αποτελούσαν συνεργείο κατασκευής ενός δρόμου στην επαρχία Νουριστάν του βορειοανατολικού Αφγανιστάν και την ώρα της επίθεσης κοιμούνταν σε αντίσκηνα, όπως δήλωσαν τοπικοί παράγοντες. Εργάζονταν με σύμβαση για τον αμερικανικό στρατό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συμμαχικών δυνάμεων, στην περιοχή διεξάγονταν επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν ενώ θα διεξαχθεί έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση του γεγονότος.

Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει την δραστηριότητα τους κατά δυνάμεων των Ταλιμπάν που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το περιστατικό, που συνέβη την Τρίτη, είναι ένα από τα χειρότερα περιστατικά με στόχο άμαχους πολίτες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι καταβάλει προσπάθειες για να μην γίνονται στόχος οι άμαχοι Αφγανοί.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έχουν ζητήσει από τα συμμαχικά στρατεύματα να μειώσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους.

Η επαρχία του Νουριστάν, λόγω του εξαιρετικά δύσβατου εδάφους, θεωρείται «διάδρομος» όπου διεξάγεται λαθρεμπόριο με το Πακιστάν. Όπως σημειώνει το BBC, στη περιοχή διακινούνται ναρκωτικά και όπλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ