19/11/07

Φτώχεια 80 εκατ. Ευρωπαίων


ΕΚΘΕΣΗ - ΣΟΚ στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής * «Νέο μέγεθος» το 8% των φτωχών, που όμως εργάζονται...

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Οκτώ χρόνια μετά τις αποφάσεις της Ε.Ε., στη Λισαβόνα και τη Νίκαια, όπου όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να μειώσουν σημαντικά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, περίπου 80 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες ζουν μέσα στη φτώχεια, ενώ το 8% απ' αυτούς βιώνουν τη μιζέρια παρ' όλο που εργάζονται.

Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο, πενήντα χρόνια μετά την ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρώμη, είπε την περασμένη Πέμπτη η Ελίζαμπεθ Λιν (από την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεσή της για την υφιστάμενη κοινωνική πραγματικότητα στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία, όμως, που περιλαμβάνονταν στην εν λόγω έκθεση είναι περισσότερο συγκλονιστικά από την ομολογία της Βρετανίδας ευρωβουλευτού, που παραδέχθηκε ότι η πρόοδος προς την υλοποίηση του ευρωπαϊκού ονείρου υπήρξε ανεπαρκής.

Το ευρωπαϊκό... όνειρο

* 78 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, 8% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι φτωχοί εργαζόμενοι και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών σε πολλά κράτη-μέλη της αυξάνεται.

* Πάνω από 50 εκατ. πολίτες και περίπου το 16% του συνολικού ενεργού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι άτομα με αναπηρία και τα ποσοστά ανεργίας τους είναι διπλάσια από αυτά των ατόμων χωρίς αναπηρία.

* Η φτώχεια και η ανισότητα επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, το μέσο εισόδημα των οποίων αντιστοιχεί μόλις στο 55% του μέσου εισοδήματος των ανδρών, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες αποκτούν δυσκολότερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

* Στα περισσότερα κράτη-μέλη, τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από ό,τι οι ενήλικες, ενώ διαπιστώνεται ότι το 15% των μαθητών, κατά μέσο όρο, εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο εξαιτίας της φτώχειας, αλλά σε ορισμένες χώρες αυτό αφορά περισσότερο από το ένα τρίτο των νέων.

* Η φτώχεια και η ανεργία έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας που οφείλονται σε παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το πιο υποβαθμισμένο περιβάλλον σε φτωχότερες περιοχές, η ακατάλληλη στέγαση και το άγχος, ενώ οι φτωχότερες κοινότητες σε πολλά κράτη-μέλη έχουν συχνά λιγότερες δυνατότητες πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

* Η κακή κατάσταση της υγείας και άλλες αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ατμοσφαιρική ρύπανση, επικίνδυνες ουσίες, θόρυβος κ.λπ.) επηρεάζουν πρώτα και κυρίως τις κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Υπερψηφίζοντας την έκθεση της κ. Λιν, οι ευρωβουλευτές έδωσαν έμφαση στον ρόλο της απασχόλησης που, όπως υπογράμμισαν, αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά περιορίστηκαν σε εκκλήσεις για το φλέγον θέμα της διασφάλισης των συντάξεων του αεί γηράσκοντος πληθυσμού της Ε.Ε.

Πάρτε μέτρα τώρα...

Ζήτησαν, δηλαδή, από τα κράτη-μέλη να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για τις συντάξεις, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα άτομα να μπορέσουν να προβλέψουν τη σύνταξή τους, αλλά και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να διεξαχθούν βάσει της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ακόμη να περιοριστεί η ροπή των Ευρωπαίων προς τον τζόγο και την ανεξέλεγκτη δανειοληψία που, όπως υπογράμμισαν, συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία της φτώχειας.


sisour@otenet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/11/2007

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ