22/11/07

Ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ: Μεγάλη ευκαιρία για δράση για τη Μυανμάρ στη συνάντηση κορυφής ΕΕ - ASEAN


22 Νοεμβρίου 2007

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει κεντρικό θέμα τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση και τις κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μυανμάρ, στην επικείμενη συνάντηση κορυφής της ΕΕ με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τις επακόλουθες συναντήσεις με την Κίνα και την Ινδία. Η κατάσταση στη Μυανμάρ απαιτεί τη συστηματική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ηγετών ασιατικών κρατών ώστε να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική διεθνής ανταπόκριση που θα εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά την ανησυχία για τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας στο νέο καταστατικό χάρτη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας, η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει τη συμπερίληψη της δέσμευσης της προώθησης, της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημιουργίας ενός περιφερειακού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ένωση πρέπει να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της, αντιμετωπίζοντας τις σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη της.

Επτά εβδομάδες μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στη Μυανμάρ το Σεπτέμβριο, συνεχίζονται αμείωτες οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Διαδεδομένες πρακτικές όπως οι αυθαίρετες κρατήσεις, οι ομηρίες, οι ξυλοδαρμοί, τα βασανιστήρια κρατουμένων και οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, διαψεύδουν πλήρως τους ισχυρούς των αρχών της Μυανμάρ για επαναφορά της χώρας σε κατάσταση ομαλότητας.

Η ΕΕ έχει προβεί σε αρκετές και έντονες δηλώσεις σχετικά με την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μυανμάρ, αλλά και σε διπλωματικά διαβήματα σε τρίτες χώρες με στρατηγική θέση στην περιοχή. Οι επακόλουθες σύνοδοι κορυφής της ΕΕ με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας στις 22 Νοεμβρίου, με την Κίνα στις 28 Νοεμβρίου και με την Ινδία στις 30 Νοεμβρίου αποτελούν τρεις σημαντικές ευκαιρίες για την επιβεβαίωση με τους βασικούς παράγοντες στην περιοχή ότι πρέπει να τονίσουν στη Μυανμάρ την άμεση ανάγκη:

  • να απελευθερώσουν άμεσα και άνευ όρων όλους όσους συνελήφθησαν για την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης,
  • να αποκαλύψουν την ταυτότητα των κρατούμενων και το μέρος όπου βρίσκονται, να εξασφαλιστεί ότι είναι καλά στην υγεία τους και να επιτρέψουν την άμεση και ανεξάρτητη πρόσβαση σε αυτούς, και
  • να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ, και να συμμορφωθεί με τα θεμελιώδη αιτήματα που τέθηκαν με το Ψήφισμα της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στις 2 Οκτωβρίου 2007.
Υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές ότι η κυβέρνηση και ο στρατός, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι αστυνομικές δυνάμεις της Μυανμάρ διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει ως εκτενείς και συστηματικές. Όμως, κάποια κράτη όπως η Κίνα, η Ινδία και τα κράτη μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτικό και υλικό ασφαλείας στις αρχές της Μυανμάρ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη διάπραξη συνεχιζόμενων κακομεταχειρίσεων.

Το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ για τις μεταφορές όπλων στην Μυανμάρ είναι σημαντικές, αλλά δεν επαρκούν. Παρόλο που το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι νομικά δεσμευτικό και καλύπτει τις έμμεσες μεταφορές στρατιωτικών εξαρτημάτων, δεν υπάρχει προς το παρόν αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου μέσα στην ΕΕ που θα εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά και να επιβάλλουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το εμπάργκο.

Πέρα από τα μέτρα που πρέπει να πάρει ώστε να εφαρμοστεί το εμπάργκο πλήρως, η ΕΕ πρέπει επίσης να πιέσει ώστε:

το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει διεθνές εμπάργκο όπλων στη Μυανμάρ, και

τα κράτη της Ασίας να σταματήσουν να μεταφέρουν όπλα στη Μυανμάρ.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ