Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: keimeno_1711.pdf (application/pdf)
34 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ένα νέο μαχητικό πανεκπαιδευτικό κίνημα ήρθε να ταράξει τα νερά της ελληνικής κοινωνίας. Ένα κίνημα που κατάφερε να εμπλέξει πλατιές κοινωνικές πλειοψηφίες σε μαζικές, μάχιμες και ριζοσπαστικές μορφές πάλης, αποδεικνύοντας ότι η εξέγερση και οι αγώνες του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Παρ’ όλη την προσπάθεια από την μεριά της κυριαρχίας (πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε. κ.λπ.) να καταστήσει ακίνδυνη την εξέγερση (…έναν αγώνα για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας»), είναι σαφές ότι τα ουσιαστικά προτάγματα των αγωνιστών του ’73 μένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα στους αγώνες του σήμερα.
Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος που ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 και κορυφώθηκαν με τα Ιουλιανά το 65, καταστάληκαν βίαια από τον κρατικό μηχανισμό, όπου στη συνέχεια εξελίχθηκε στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Το 67, η στρατηγική του αμερικάνικου κράτους, με πρόσχημα τον «κομουνιστικό κίνδυνο», στήριξε δικτατορίες ανά την υφήλιο, όπως ακριβώς συνέβη στον Ελληνικό χώρο.
Κατά τη διάρκεια του αντιδραστικού και αυταρχικού αυτού καθεστώτος υπήρχαν «φωνές αντιστάσεις» που κορυφώθηκαν το 73. Από τις αρχές του έτους το φοιτητικό κίνημα, το οποίο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, κατάφερε μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών, να διεκδικήσει συνδικαλιστικά αιτήματα (ελεύθερες εκλογές, κατοχύρωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, Πανεπιστημιακό Άσυλο), αλλά και να «ανοίξει» συνολικότερα ζητήματα όπως ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η φύση του χουντικού καθεστώτος, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Το κίνημα των φοιτητών, εμπνεόμενο από το γαλλικό Μάη του ΄68, κατάφερε να συμπαρασύρει μεγάλο κομμάτι των μαθητών και των εργαζομένων, εκφράζοντας την συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ξεκινούν στις 14 Νοέμβρη όπου πραγματοποιείται η κατάληψη της Νομικής Αθήνας. Ο κόσμος που βρίσκεται στο κτίριο κατευθύνεται στο χώρο του Ε.Μ.Π. Ταυτόχρονα συγκεντρώνονται και δυνάμεις καταστολής οι οποίες αποτρέπουν τον κόσμο που συρρέει μαζικά να εισέλθει στον προαύλιο χώρο. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργίες, οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία και κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας και το Πολυτεχνείο. Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια (στα Γιάννενα οι φοιτητές κατέλαβαν τις σχολές και προχώρησαν σε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης).
Την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολών, την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, την όξυνση των ταξικών φραγμών. Η εισαγωγή ορίων φοίτησης, η διαγραφή φοιτητών, ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου, διαμορφώνουν ένα νέο πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο. Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά όπου η έννοια του φοιτητικού συνδικαλισμού θα είναι ανύπαρκτη, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα που ως τώρα βάζει αναχώματα στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.
Την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας και δράσης. Τα ίδια τα μη κρατικά / ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Αυτή η λογική θα επεκταθεί και στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα πιέζεται να λειτουργήσει, ακόμη περισσότερο, στα ίδια πλαίσια ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται η εισαγωγή managers, η κατάρτιση τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων (βλ. νόμο πλαίσιο) και ο επαναπροσδιορισμός των κονδυλίων σε βάρος των φοιτητικών παροχών (βλ. κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων).
Ενάντια στους ισχυρισμούς της εξουσίας περί της δικαίωσης των οραμάτων που αναδύθηκαν κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, προβάλλουμε τον πλούτο των κοινωνικών αγώνων που συνεχίστηκαν, σε πείσμα των καιρών, και δημιούργησαν τριγμούς στην κυρίαρχη ιδεολογία του εφησυχασμού.
Ενάντια στην απαξίωση του χαρακτήρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που προωθείται από την εξαργύρωση των αγώνων με κομματικά και διευθυντικά πόστα, την καπήλευση και την διαστρέβλωσή της από κομματικούς φορείς που την θεωρούν δημιούργημα και «ιδιοκτησία» τους, ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΖΕΙ και αναπνέει στους αγώνες του σήμερα. Στο μαζικό, ακηδεμόνευτο φοιτητικό κίνημα, που ξέρει να διεκδικεί, να παλεύει, να κερδίζει και να ανατρέπει.
Οι αγώνες του ’70, όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν με την πτώση της Χούντας, αλλά συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Οι μαχητικές διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος παραμένουν επίκαιρες ακόμα και σήμερα, κάτι το οποίο φάνηκε με το φοιτητικό κίνημα της προηγούμενης περιόδου. Ένα κίνημα, το οποίο κατάφερε να αποσπάσει νίκες για τον εαυτό του, με πυρήνα τις Γενικές Συνελεύσεις και με ξεκάθαρο στόχο το μπλοκάρισμα οποιασδήποτε αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κατάφερε να γεννήσει συνειδήσεις και να τονώσει τους δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης στο εσωτερικό του.
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ’91 ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ,
ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΩΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ