11/11/07

Δυναμώνει ο αγώνας σε όλες τις βαθμίδες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Αντέχουν οι μαθητικές καταλήψεις, μαζικές οι πορείες

Μαθητές και φοιτητές σε όλη τη χώρα δήλωσαν για μία ακόμα εβδομάδα, αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αγωνιστική αντιπαράθεση με την εκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Ο αριθμός των μαθητικών καταλήψεων την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθε στις 500 πανελλαδικά, ενώ η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, νέος γύρος συνελεύσεων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, από τις οποίες προέκυψαν αγωνιστικά πλαίσια, ενάντια στο νόμο πλαίσιο και στην εφαρμογή της οδηγίας για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε πάνω από 20 πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα κ.α.) της χώρας. Στο συλλαλητήριο της Αθήνας η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών άγγιξε τις 5.000, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και στους υποστηρικτές της εκπαιδευτικής της πολιτικής στο εσωτερικό σχολείων και σχολών, ότι υπάρχει διάθεση και αποφασιστικότητα από την πλευρά του κινήματος, η αντιπαράθεση να συνεχιστεί μέχρι τη νικηφόρα έκβασή της. Οι συνελεύσεις των μαθητών που πήραν απόφαση για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τις 100, ενώ τα φοιτητικά μπλοκ στη διαδήλωση της Παρασκευής στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 10. αρκετές είναι οι γενικές συνελεύσεις σχολών (τμήματα ΕΜΠ, Πληροφορικής Αθηνών κ.α.), οι οποίες με την παρέμβαση και της ΕΑΑΚ, προβάλλουν την αποφασιστική αντιπαράθεση με τη μεταρρύθμιση μέχρι την οριστική ανατροπή της. Σε αντίθεση με τις δυνάμεις της ΠΚΣ, οι οποίες προβάλλουν κυρίως το αίτημα της μη εφαρμογής του νόμου πλαίσιο.

Στο χορό της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική φαίνεται ότι εισέρχονται και οι καθηγητές, των οποίων οι κατά τόπους ΕΛΜΕ ξεκίνησαν από την εβδομάδα που πέρασε κύκλο γενικών συνελεύσεων προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση του προεδρείου της Ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 26/11. Στο πλαίσιο των απεργιακών αιτημάτων προτείνεται 1.400 € κατώτατος μισθός, σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, κατάργηση των αντιαφαλιστικών νόμων Ρέππα και Σιούφα. Η πρόταση προωθήθηκε από τις Παρεμβάσεις, ενώ έτυχε της αποδοχής της Αυτόνομης Παρέμβασης και της ΠΑΣΚΕ, παρά τη γενικότερη «πυροσβεστική» στάση που κρατάει η τελευταία στην ανάπτυξη εργατικών αγώνων. Προς επιβεβαίωση του τελευταίου, έρχεται η στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, στο ΔΣ της ΔΟΕ, όπου αρνήθηκαν την απεργιακή πρόταση των Παρεμβάσεων, σε μια προσπάθεια να μην τεθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, για τη χρονιά που ξεκίνησε, η κατάργηση του νόμου Ρέππα. Επίσης, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η άρνηση των δυνάμεων του ΚΚΕ να στηρίξουν απεργιακή κινητοποίηση και στις δύο ομοσπονδίες, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη συμπόρευση με το ΠΑΜΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από τη μία υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι «αποφασισμένη για την προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», προκειμένου να το πιστέψει και η ίδια, ενώ από την άλλη δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για την τρομοκράτηση και συκοφάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος. Την ίδια στιγμή, με πράξεις όπως η πρόσληψη εκατοντάδων εκπαιδευτικών την προηγούμενη εβδομάδα – δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους – στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποδεικνύει το δίκαιο των αιτημάτων των κατά τα άλλα «υποκινούμενων» μαθητών, σχετικά με την ύπαρξη κενών στις θέσεις δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία. Ο Ε. Στυλιανίδης, από την Καλαμάτα όπου διεξήχθη η Σύνοδος των Πρυτάνεων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δήλωσε για μία ακόμα φορά, ότι θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, προχωρεί την τελευταία περίοδο στη σύνταξη «πρότυπου εσωτερικού κανονισμού για τις σχολές» και σχεδιάζει το μοντέλο οικονομικού τετραετούς προγραμματισμού των πανεπιστημίων με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επίσης σχεδιάζει την ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προβλέπει την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια και την καθιέρωση του πολλαπλού συγγράμματος, το οποίο είχε προσπαθήσει ξανά να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τριετία 1990-93. Για τα θέματα των υποδομών ο Ε. Στυλιανίδης δήλωσε ότι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αποτελούν λύση για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών στα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους παρείχαν για μία ακόμα φορά στήριξη στην κυβερνητική πολιτική. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών στη συνόδου, δηλώνουν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες (συναντήσεις με κόμματα για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής) για την εξασφάλιση συναίνεσης στην προώθηση των αλλαγών. Θετικά στάθηκαν επίσης στην εφαρμογή εσωτερικών κανονισμών, ενώ για την ευρωπαϊκή οδηγία 36/05, άφησαν παραθυράκι για την αποδοχή της εφαρμογής της, υπό τον όρο της καθιέρωσης αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των ΚΕΣ.

Το τριήμερο του Πολυτεχνείου, στο τέλος της εβδομάδας που ξεκινάει σήμερα, αποτελεί σταθμό για το εκπαιδευτικό κίνημα και όχι μόνο. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου σε όλη τη χώρα με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση. Μήνυμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την πολιτική της σε όλα τα μέτωπα. Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο εργατικό κίνημα από τις δυνάμεις της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων (μισθωτοί τεχνικοί, βιβλιοϋπάλληλοι κ.α), με αφορμή την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί ήδη η κυβέρνηση, θα ήταν σημαντικό να συναντηθούν με το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, στο πλαίσιο ενός κινήματος παιδείας – εργασίας – δημοκρατίας, το οποίο να «περικυκλώσει» την κυβερνητική πολιτική, δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα για την περαιτέρω προώθησή της.

ΠΡΙΝ 11/11/2007

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ