28/11/07

Ο κύβος ερρίφθη για το Κόσοβο, ανησυχία παρά τις δεσμεύσεις για αποφυγή βίας


Σε πλήρες αδιέξοδο έληξε η διαπραγματευτική διαδικασία υπό διεθνή μεσολάβηση για το Κοσσυφοπέδιο. Σέρβοι και Αλβανοί Κοσοβάροι δεσμεύθηκαν ενώπιον της τρόικας για αποφυγή βίας, αλλά οι φόβοι είναι έκδηλοι. Σε κίνδυνο η ειρήνη στην περιοχή, λέει ο Αμερικανός μεσολαβητής και ζητά αυτοσυγκράτηση...

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων υπό διεθνή μεσολάβηση έληξε την Τετάρτη στο Μπάντεν της Αυστρίας με την Πρίστινα έτοιμη για μονομερή ανακήρυξη αναξερτησίας και το Βελιγράδι αποφασισμένο να «ακυρώσει» οποιαδήποτε κίνηση προς απόσχιση της νότιας σερβικής επαρχίας χρησιμοποιώντας νόμιμα διπλωματικά μέσα.

* Η Σερβία αναγνωρίζει σήμερα μόνο τη νομιμότητα της τελευταίας απόφασης (1244) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, η οποία υιοθετήθηκε το 1999 και εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και την κυριαρχία της επί του Κοσόβου.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ στην τρόικα Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ ανακοίνωσε επισήμως την αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ταυτόχρονα πως και οι πλευρές δεσμεύθηκαν ενώπιον των μεσολαβητών να εμποδίσουν ξέσπασμα βίας.

Απηχώντας τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα, ο Αμερικανός απεσταλμένος Φρανκ Ουίσνερ δήλωσε πως η ειρήνη στην περιοχή «κινδυνεύει πάρα πολύ» και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να διαφυλάξουν την ειρήνη και το διάλογο και μετά το τέλος των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατήγγειλαν από το Μπάντεν την αλβανική πλευρά για αδιαλλαξία, επαναλαμβάνοντας ότι η Σερβία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το Κόσοβο. Στις τελευταίες συνομιλίες το Βελιγράδι προσήλθε ξανά με πρόταση για ευρεία αυτονομία, η οποία ως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε δεκτή.

Οι Κοσοβάροι ηγέτες επαναβεβαίωσαν πως κινούνται άμεσα προς ανεξαρτησία. Ο πρώην διοικητής του UCK Χασίμ Θάτσι, που θα αναλάβει σύντομα την πρωθυπουργία του Κοσόβου, επανέλαβε ότι μετά την 10η Δεκεμβρίου η Πρίστινα θα συντονίσει μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ την πορεία της προς την ανεξαρτησία.

Στις 3 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος της ΕΕ Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, της Ρωσίας Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Φρανκ Ουίσνερ θα επισκεφθούν το Βελιγράδι και την Πρίστινα, προτού ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν στις 10 Δεκεμβρίου την έκθεσή τους στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να χορηγηθεί επιτηρούμενη ανεξαρτησία, στη βάση του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι, και έχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί πως σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης αναξερτησίας θα ακολουθήσει αναγνώριση από τις ΗΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ