ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ-ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σε πρωτοφανή παραίτηση διαμαρτυρίας με πολλαπλούς αποδέκτες -κυβέρνηση, Δικαιοσύνη, ΕΛ.ΑΣ.- εξωθήθηκε ο πρόεδρος και πέντε μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καταγγέλλοντας ότι, παρά την απαγόρευση της Αρχής, οι κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσαν την πορεία του Πολυτεχνείου για την πρόληψη τυχόν βίαιων επεισοδίων, με την πλήρη κάλυψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά.
Η παραίτηση-βόμβα που δρομολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά την αδιέξοδη συνάντηση Γουργουράκη-Σανιδά και οι καταγγελίες που τη συνοδεύουν αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη και πυροδοτούν τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς.
Αποκάλυψη
Ο μέχρι χθες πρόεδρος της Αρχής Δ. Γουργουράκης με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ότι παραβιάστηκε η απόφαση της Αρχής που απαγορεύει την παρακολούθηση με κάμερες των διαδηλώσεων και πορειών (ενώ εκκρεμεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας), με αποτέλεσμα να πλήττεται η συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της και να μειώνεται το κύρος της, το οποίο έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται και να προστατεύει. «Το χρέος αυτό, τονίζει, είναι πρόδηλο ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω όταν αποδυναμώνονται οι αποφάσεις της. Δεν υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος αντίδρασης, υποβάλλω σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την παραίτησή μου».
Κυβερνητικοί κύκλοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την παραίτηση και τις καταγγελίες μιλώντας για ηρωική έξοδο του κ. Γουργουράκη, του οποίου θύμιζαν με νόημα ότι είχε λήξει η θητεία. Είναι σαφές ότι δέχτηκαν με ανακούφιση την παραίτηση καθώς αποφάσεις της Αρχής είχαν εκθέσει την κυβέρνηση (δύο φορές πρόστιμα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τις κάμερες κ.ά.), η οποία προχωρεί -έστω και με πολύμηνη καθυστέρηση- στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος προέδρου. Εντονα ακούγονται τα ονόματα του πρώην εισαγγελέα του Α.Π. Δ. Λινού και του πρώην αρεοπαγίτη Μιχ. Μαργαρίτη, γνωστού ως προέδρου στη δίκη της 17Ν.
Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ουσία, ότι πράγματι παραβιάστηκε για τρίτη φορά από την ΕΛ.ΑΣ. η απόφαση της Αρχής, δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται τους λόγους της παραίτησης και επικαλείται τις διαβεβαιώσεις των εισαγγελέων που είχαν την εποπτεία της ηλεκτρονικής παρακολούθησης ότι «δεν έλαβε χώρα ούτε συλλογή ούτε επεξεργασία οιουδήποτε στοιχείου που εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα».
Αναφερόμενος δε στην εισαγγελική γνωμοδότηση εκτιμά ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Αρχής αλλά τη συμπληρώνει (!) με σκοπό «τον εντοπισμό των δραστών ενδεχόμενων εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια δημοσίων συναθροίσεων και την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».
Σύγκρουση
Δεν παραλείπει, στο πλαίσιο της ανοιχτής σύγκρουσης της κυβέρνησης με τις ανεξάρτητες αρχές, να τονίσει ότι δεν βρίσκονται υπεράνω του Συντάγματος και της δικαστικής εξουσίας.
Η παραίτηση του κ. Γουργουράκη δρομολογήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», την περασμένη Παρασκευή όταν ο ίδιος επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πορεία του Πολυτεχνείου.
Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ανδρών με σημείο αιχμής την εισαγγελική γνωμοδότηση, η οποία, όπως είναι γνωστό, επιτρέπει τη λειτουργία των καμερών σε διαδηλώσεις για την καταγραφή επεισοδίων. Ετσι, όταν την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος της Αρχής έδωσε εντολή στους ελεγκτές να μεταβούν στη ΓΑΔΑ διαπίστωσαν το αναμενόμενο. Οπως αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή του:
-Παρά τη σαφή, κατηγορηματική και μόνη κατά το Σύνταγμα θεμιτή αντιμετώπιση του προβλήματος από την Αρχή, το σύστημα λειτούργησε με εισαγγελική εντολή. Λαμβάνονταν εικόνες από τις συγκεντρώσεις και την πορεία κατά τη διάρκεια των οποίων η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή των εκδηλώσεων είχε απαγορευθεί.
Ο αρχηγός
Μάλιστα, όταν οι ελεγκτές ρώτησαν τον αρχηγό της Αστυνομίας γιατί καταγράφουν οι κάμερες τους διαδηλωτές, φέρεται ότι τους απάντησε ότι «παρακολουθούν με εισαγγελική παραγγελία την κυκλοφορία και τους πεζούς». Στην εύλογη απορία τους ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί, έλαβαν την ίδια στερεότυπη απάντηση.
Ο κ. Γουργουράκης (μαζί του παραιτήθηκαν ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος Χρ. Παληοκώστας και τα τακτικά μέλη Φ. Δωρής, Ν. Φραγκάκης και τα αναπληρωματικά Γρ. Πάντζιου και Χρ. Πολίτης) υπενθυμίζει ότι η Αρχή είναι μόνη αρμόδια να κρίνει το ζήτημα των καμερών και μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, η απόφασή της για τη λειτουργία των καμερών μόνον για τη διαχείριση της κυκλοφορίας είναι δεσμευτική και απόλυτα ισχυρή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2007