Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
Με σπάνια δικομματική σύμπνοια και στο περιθώριο της δημοσιότητας, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον αυστηρότερο μέχρι σήμερα αντιτρομοκρατικό νόμο στη χώρα: Με ψήφους 404-6, ήτοι με το 93% του σώματος υπέρ, εγκρίθηκε ο Νόμος για την Πρόληψη του Βίαιου Εξτρεμισμού και της Εγχώριας Τρομοκρατίας -σε συντομία HR 1955- που ορίζει το λεγόμενο «έγκλημα σκέψης» και θέτει τους όρους για τη δίωξή του. Τώρα, απομένει η επικύρωσή του από τη Γερουσία, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του.
Εκ των εισηγητών, η Δημοκρατική Τζέιν Χάρμαν παρουσίασε στους βουλευτές τον νέο τρομονόμο ως εργαλείο που «θα βοηθήσει το έθνος να κατανοήσει καλύτερα τις αιτίες που γεννούν την εγχώρια τρομοκρατία και να λάβει τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπισή της». Για τους ελάχιστους αντιπροσώπους, όμως, που τον καταψήφισαν, ο νόμος αυτός σχολιάστηκε με τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι «ο Patriot του 2001 θα αποδειχθεί παιχνιδάκι σε σύγκριση με τον HR 1955».
Ο προωθούμενος νόμος εμπλουτίζει την κατασταλτική πολιτική των ΗΠΑ με τρία νέα στοιχεία: την συγκρότηση μιας Εθνικής Επιτροπής Πρόληψης της ιδεολογικά υποκινούμενης βίας, την ίδρυση ενός πανεπιστημιακού Κέντρου Αξιολόγησης Κινήτρων που «θα μελετά και θα αναφέρει επί των αιτίων και των στοιχείων που προκαλούν το βίαιο εξτρεμισμό και την εγχώρια τρομοκρατία» και τη θεσμοθέτηση της προληπτικής αντιτρομοκρατίας ως επίσημης πολιτικής. Ακρως ανησυχητική ήταν η διευκρίνιση που έδωσε η Χάρμαν, ειδικά για το ρόλο του Κέντρου Αξιολόγησης, που «θα παρεμβαίνει πριν τα εξτρεμιστικά άτομα μετατραπούν σε βίαια».
Ο βίαιος εξτρεμισμός (για την ακρίβεια «βίαιος ριζοσπαστισμός») και η εγχώρια τρομοκρατία είναι οι ομιχλώδεις όροι που εισάγει ο HR 1955, επιτρέποντας έτσι την κατά περίσταση ερμηνεία τους. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 899Α, ως βίαιος εξτρεμισμός ορίζεται «κάθε διαδικασία προώθησης και αποδοχής εξτρεμιστικών πεποιθήσεων», ενώ ως εγχώρια τρομοκρατία ορίζεται «κάθε σχεδιαζόμενη η επαπειλούμενη χρήση βίας από άτομα ή ομάδες ατόμων που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή ζουν και δρουν στις ΗΠΑ». Συνολικά, το Ιντερνετ και ειδικά οι ερασιτεχνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί του χώρου της αντιπληροφόρησης στις ΗΠΑ αναφέρονται στο σκεπτικό του νέου τρομονόμου ως παραδείγματα «βασικών μέσων προώθησης τρομοκρατικής προπαγάνδας».
Οι επικριτές του HR 1955 επισημαίνουν, τέλος, με μεγάλη ανησυχία ότι η ασαφής διατύπωση του νόμου «εγκαταλείπει στο έλεος της κυβέρνησης την ερμηνεία των πεποιθήσεων ή την αξιολόγηση των προθέσεων» των Αμερικανών που αντιπολιτεύονται τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 25/11/2007