28/11/07

Όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση και κίνδυνο ανατροπής



Για νέες περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για διάλογο-παρωδία και ψευτοπαροχές για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια», μιλούν τα Συνδικάτα.

Πλέον αμφισβητούνται όλα και για όλους, λένε χαρακτηριστικά. «Βλέπουν» αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων, κατάργηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών και των αναπηρικών συντάξεων, «επίθεση» κατά της μητρότητας.

Το πόσο σέβεται το διάλογο η κυβέρνηση το απέδειξε περίτρανα, τονίζει η ΓΣΕΕ, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Ακόμη μιλά για επικοινωνιακά τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να μη δεσμευτεί καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, πχ για την χρηματοδότητη των Ταμείων.

Όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, την ώρα που με υπουργική απόφαση έχει συγκροτηθεί μεικτή επιτροπή η οποία υποτίθεται ότι συζητά και επεξεργάζεται το θέμα για να υποβάλει προτάσεις έως 31/12/07, η κυβέρνηση υπονομεύει το έργο της εξαγγέλοντας μέτρα και θέσεις περιορισμού και περικοπής των ΒΑΕ.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι η κυβέρνηση μετά την επιχειρούμενη, ισοπεδωτική συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων, συνεχίζει χωρίς πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο το σχεδιασμό της, θέτοντας τώρα στο στόχαστρό της τις εργαζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει φόβους για κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων για τη μητρότητα που αποτελούν κατάκτηση του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, διαμορφώνοντας ουσιαστικά το πλαίσιο για πλήρη εξομοίωση των όρων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, αφού βέβαια υπονόμευσε κάθε έννοια ειλικρινούς διαλόγου και σοβαρής συζήτησης αρνούμενη να καταθέσει συγκεκριμένες και δεσμευτικές προτάσεις, όπως και την ανάληψη των προβλεπόμενων οικονομικών υποχρεώσεων και χρεών της, για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Επέλεξε, συνεχίζει η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, τη μεθοδολογία των διαρροών και των περιφερόμενων επισκέψεων, για να ανακοινώσει μέτρα και προθέσεις ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο σεβασμός στο διάλογο αποκαλύπτεται και από τον τρόπο που αντιμετώπισε τους φορείς, την επιτροπή των σοφών «λαγών» αλλά και το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Όπως εξηγεί, την ώρα που με υπουργική απόφαση έχει συγκροτηθεί μεικτή επιτροπή η οποία υποτίθεται ότι συζητά και επεξεργάζεται το θέμα για να υποβάλει τις προτάσεις της έως 31/12/07, η κυβέρνηση υπονομεύει το έργο της και αναιρεί ουσιαστικά την λειτουργία της, αφού εξαγγέλλει μέτρα και θέσεις περιορισμού και περικοπής των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων!! Ποιους και για πόσο νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν;

«Κορυφώνεται η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων κατά των ασφαλιστικών ανατροπών που εξαγγέλλονται καθημερινά. Το σύνολο της κοινωνίας έχει κατανοήσει πλέον ότι τα προβλήματα του ασφαλιστικού, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κυβερνητική πολιτική η οποία:

* Αρνείται επίμονα να καταβάλει τους θεσμοθετημένους πόρους και τις εργοδοτικές εισφορές, που έχουν φθάσει στη δική της θητεία τα 12,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, με διαδοχικές χαριστικές ρυθμίσεις χρεών και ενοποιήσεις ταμείων αποκαλύπτεται περίτρανα ότι έχει επιλέξει να υπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των μεγαλοεργοδοτών, μετατοπίζοντας το κόστος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στην επιδείνωση των παροχών ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Η συμπεριφορά και η τακτική της προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία θυμίζει τη παροιμία: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

* Αρνείται να εφαρμόσει το Ν.3029/02 τόσο για τη χρηματοδότηση, όσο και για τους όρους και προϋποθέσεις ενοποίησης των Ταμείων κύριας σύνταξης.

Αποσπασματικά επιλέγει ότι την συμφέρει μόνο και μόνο για να βάλει χέρι στα αποθεματικά και ταυτόχρονα να οδηγήσει σε χρεοκοπία και κατάρρευση τα υγιή και βιώσιμα ταμεία.

Οι όποιες «μεταρρυθμίσεις» - ψευτοβελτιώσεις είναι στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων και κυρίως των γυναικών, για να αποκρύψει τις αποφάσεις της που είναι η εξίσωση ανδρών και γυναικών, άρα η αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά και οι μειώσεις των συντάξεων των γυναικών.

* Όλα και για όλους πλέον μπαίνουν σε αμφισβήτηση και ανατροπή όπως η αύξηση ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, των αναπηρικών, της μητρότητας κλ.π

* Καμία δεσμευτική πρόταση για το πρόβλημα των 1,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη έως 580 ευρώ το μήνα, για τους 1,2 εκατομμύρια νέους ανασφάλιστους εργαζόμενους που βιώνουν την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική ανασφάλεια.

* Περικοπές και ανατροπές αντί για ενίσχυση και βελτίωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Γι' αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα απαντήσουν δυναμικά και αγωνιστικά με την απεργία και το συλλαλητήριο στις 12 Δεκεμβρίου 2007, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Κατάργηση κατακτήσεων «βλέπει» η ΑΔΕΔΥ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «η κυβέρνηση μετά την επιχειρούμενη, ισοπεδωτική συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων, συνεχίζει χωρίς πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο το σχεδιασμό της για νέες περικοπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Σήμερα έθεσε στο στόχαστρό της τις εργαζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των προστατευτικών διατάξεων για τη μητρότητα που αποτελούν κατάκτηση του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, διαμορφώνοντας ουσιαστικά το πλαίσιο για πλήρη εξομοίωση των όρων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών» προστίθεται.

Μάλιστα η ΑΔΕΔΥ μιλά για σχέδιο που οργανωνόταν εδώ και καιρό, επισημαίνοντας πως «αυτό αποδεικνύει ότι μόνο τυχαίες δεν ήταν οι παρεμβάσεις της το προηγούμενο διάστημα που οδήγησαν στην εμπλοκή του θέματος στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, με ανοιχτή την αμφισβήτηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισξης στο δημόσιο τομέα».

Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι η μερική βελτίωση όσον αφορά την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για ανατροπή των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων ανηλίκων.

Τέλος, σε ότι αφορά τις περίφημες δεσμεύσεις του υπουργού Απασχόλησης για τα όρια ηλικίας και την αναπλήρωση των συντάξεων, αυτές δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα όσο η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της για την χρηματοδότηση του συστήματος, τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Newsroom ΔΟΛ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ