6/12/07

Κυκλοφόρησε βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 Δεκεμβρίου 2007

Κυκλοφόρησε βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα


ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ & ΚΩΣΤΑ ΔΑΡΔΑΝΟΥ
Gutenberg ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ – τυπωθήτω – ΣΠΟΥΔΗ – φαντασία

Διδότου 37, 10680 Αθήνα, τηλ. 210-36.42.003, fax 210-36.42.030, e-mail: info@dardanosnet.gr


Σ ε ι ρ ά: Α Ν Τ Ι Ρ Ρ Η Σ Ε Ι Σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Νοέμβριος 2007)


Παναγιώτης Δημητράς

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας

Πρόλογος: Γιώργος Τσιάκαλος

τυπωθήτω-αντιρρήσεις, σελ 325

Στη σειρά Αντιρρήσεις των εκδόσεων «τυπωθήτω» μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα – η σκοτεινή πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιγράφει μοναδικά την εικόνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στους τομείς των γυναικών, των παιδιών, της εμπορίας γυναικών και παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση ή επαιτεία, των Ρομά, των εθνικών μειονοτήτων και της βίας των αστυνομικών και άλλων οργάνων επιβολής της τάξης που συνοδεύεται από σχεδόν πλήρη ατιμωρησία.
Ένα βιβλίο γραμμένο από τον ιδρυτή και επί 15 χρόνια εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μια ευκαιρία για κάθε καλόπιστο να συνειδητοποιήσει το τεράστιο δικαιωματικό έλλειμμα του υποτιθέμενου ελληνικού «κράτους δικαίου» – δικαιωματικό έλλειμμα που τελικά είναι και «δημοκρατικό έλλειμμα. Ένα βιβλίο που σπάζει μια «συνωμοσία της σιωπής» στα θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ελάχιστα ΜΜΕ τα αναφέρουν, συνήθως αποσπασματικά και ευκαιριακά, αν όχι απλώς για να εντυπωσιάσουν. Όσο για την υποτιθέμενη αλλά στην ουσία ανύπαρκτη «κοινωνία των πολιτών», με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνήθως προτιμά να παριστάνει πως τα αγνοεί, αν δεν είναι σε μερικά από αυτά –όπως στο θέμα των εθνικών μειονοτήτων– άμεσα ή έμμεσα αρωγός των παραβατών των δικαιωμάτων.
Στον Πρόλογό του, ο Καθηγητής της Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσιάκαλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο αποτελεί καθρέφτη της χώρας μας, ο οποίος δεν έρχεται να ικανοποιήσει ανάγκες ματαιοδοξίας αλλά ανάγκες επιβίωσης και καλλιέργειας του δημοκρατικού πολιτισμού. Το βιβλίο εστιάζει στις κοινωνικές, νομικές και πολιτικές κηλίδες που πρέπει και μπορούν να εξαλειφθούν. Αλλά ταυτόχρονα εκθέτει τα αίτια και τους υπαίτιους της δημιουργίας, διατήρησης και αναπαραγωγής τους, και γι’ αυτό θα προκαλέσει τις κραυγές εκείνων που, δήθεν, υπερασπίζονται την υπόληψη της πατρίδας […]. Το βιβλίο δεν αφήνει περιθώρια για αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωσή του. Οι αναγνώστες του αποκομίζουν ένα έγκυρο σώμα πληροφοριών για την κατάσταση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα […]. Εύχομαι το βιβλίο να διαβαστεί από όλους εκείνους που ταυτίζουν τη δική τους υπόληψη με την εκτίμηση που απολαμβάνει η Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι τότε θα αντιληφθούν πως η “αναζήτηση των χαμένων δικαιωμάτων στην Ελλάδα” και η τοποθέτησή τους στη θέση που δικαιούνται αποτελεί το μόνο μέσο για να αποχτήσει νόημα η φράση ότι “η Ελλάδα ήταν και είναι το λίκνο της Δημοκρατίας”».

******

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Διδάκτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Harvard University των ΗΠΑ (1979), λέκτορας στα αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα American College in Greece, University of Maryland και University of Laverne, και μεταξύ 1989-1992 Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), από όπου υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της ενασχόλησής του με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Μεταξύ 1998-2005 δίδαξε το μάθημα «Κράτος και Μειονότητες στα Βαλκάνια» ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Central European University (Βουδαπέστη). Το 1979 ίδρυσε το γραφείο δημοσκοπήσεων «Ευρωδήμ» που διεύθυνε μέχρι το 1990. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων το 1992 και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) το 1993, του οποίου είναι επί 14 συνεχόμενα χρόνια Εκπρόσωπος.

Βιβλία του:

Κοινωνικές Τάξεις και Εκλογική Συμπεριφορά στη Γαλλία: Η Πολιτική Οικονομία της Ταξικής Ψήφου κατά την Πέμπτη Δημοκρατία, διδακτορική διατριβή (PhD) στο Harvard University των ΗΠΑ, 1971

Πολιτικός Περίγυρος, Κόμματα και Εκλογές στην Ελλάδα, δύο τόμοι, «Λύχνος», Αθήνα, 1991.

Minority Rights in Europe (επιμ.), περιοδικό Speaking About Rights (Canadian Human Rights Foundation, 1999)

Αναγνώριση των Μειονοτήτων στην Ευρώπη: Προστατεύοντας Δικαιώματα και Αξιοπρέπεια Minority Rights Group International (MRGI) – και σε ελληνική μετάφραση από το ΕΠΣΕ και το MRGI, 2004

******


Οι ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ είναι μια σειρά βιβλίων με κείμενα και θέσεις που φιλοδοξούν να καταγράψουν τις δυνατότητες της ανθρώπινης συνύπαρξης (δηλαδή της πολιτικής) απέναντι σε θεσμοθετημένες βεβαιότητες και «μεγάλες Αλήθειες»: απέναντι στην ανελευθερία και τον ολοκληρωτισμό, απέναντι στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τον αποκλεισμό, απέναντι σε κάθε ορθο-δοξία (που, σχεδόν πάντοτε, κυοφορεί τη μισαλλοδοξία) και κάθε κοσμοδιορθωτισμό – άρα απέναντι σε κάθε αυτοκατάφαση (ακόμη και στην ενδεχόμενη αυτοκατάφαση των συγγραφέων τους). Ο στόχος τους δεν είναι να γίνουν κανενός είδους μανιφέστο ή ευαγγέλιο, αλλά να ανοίξουν συζητήσεις – και, εφόσον αξιωθούν γόνιμες αναγνώσεις, να γεννήσουν νέες αντιρρήσεις και αγωνίες.

Τα 5 πρώτα βιβλία των ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ που κυκλοφόρησαν από τον Μάιο του 2006 μέχρι σήμερα είναι τα ακόλουθα:

Ασκήσεις ελευθερίας του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ (γεν. 1935), μια ανθολογία με ανέκδοτα και εκδομένα κείμενα του πλέον εμβληματικού Έλληνα αντιρρητικού συγγραφέα.

Απέναντι στα εργαστήρια του ρατσισμού του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ (γεν. 1946), ένα βιβλίο για το πώς τα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα εκτρέφουν το φόβο και γεννούν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αποκλεισμό.

Σημειώσεις για το τρεμάμενο σώμα του ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΙΑΡΙΔΗ (γεν. 1970), μια απόπειρα διερεύνησης του πιθανοτήτων του φθαρτού ανθρώπινου σώματος απέναντι σε έθνη, θρησκείες και τη βία της μιας «αλήθειας».

Ασκήσεις φιλελευθερισμού του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ (γεν. 1963), μια οξύτατη συλλογή άρθρων απέναντι στα εθνικά ιδεολογήματα, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον ολοκληρωτισμό, την ανελευθερία, τον ανορθολογισμό και τα κάθε λογής δόγματα.

Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ (γεν. 1953), ένα βιβλίο για την εικόνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στους τομείς των γυναικών, των παιδιών, της εμπορίας ανθρώπων, των Ρομά, τις εθνικές μειονότητες, της (σχεδόν πάντοτε ατιμώρητης) αστυνομικής βίας..

Εκτός των παραπάνω, είναι ήδη προγραμματισμένα στη σειρά των ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ τα βιβλία των ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΟΥΣΕΤΗ και ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ