Ο νέος νόμος πλαίσιο, εννέα μήνες μετά από την ψήφισή του, απέχει πολύ από το να αποτελεί μια πραγματικότητα στις σχολές. Γίνονται επιμέρους προσπάθειες εφαρμογής του, τόσο στα τμήματα και τις συγκλήτους όσο και κεντρικά. Οι πρόσφατες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, στο πνεύμα των αποφάσεων του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων αντιτίθενται στην εφαρμογή του νόμου, καλούν στο μπλοκάρισμα κάθε πτυχής του και επιδιώκουν την ανατροπή του. Κάτω από αυτό το πρίσμα, μέλη του φοιτητικού συλλόγου του Παντείου και άλλων σχολών υλοποίησαν τις αποφάσεις αυτές και σταμάτησαν την εκλογή αντιπρύτανη Παντείου, που θα διεξαγόταν με βάση τον νέο νόμο πλαίσιο. Ο νέος νόμος και σε αυτό το κομμάτι του πλήττει τους όρους συλλογικής έκφρασης των φοιτητών ενώ παράλληλα ενισχύει τις εξουσίες της πρυτανείας για σειρά από ζητήματα όπως αυτό της άρσης του ασύλου.
Ταυτόχρονα και σε άλλες σχολές όπου έγιναν αντίστοιχες απόπειρες οι φοιτητές μπλόκαραν την εφαρμογή του νόμου (ΕΜΠ, ΑΣΟΕΕ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πολυτεχνείο Κρήτης κτλ).
Απέναντι στην προσπάθεια των φοιτητών να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των συλλόγων τους η κυβέρνηση απαντά με την κατασυκοφάντηση των αγώνων και την ενεργοποίηση ακόμα και των δικαστικών μηχανισμών. Η επιστράτευση του εισαγγελέα για άσκηση διώξεων αναφορικά με τα γεγονότα του Παντείου, η πρόσφατη καταδίκη δύο συμφοιτητών μας που συνελήφθησαν στην πορεία της 1η Μάρτη και η μήνυση στο Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας για τις κινητοποιήσεις του από καθηγητή της σχολής, δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, μα και την αδυναμία της να σταματήσει με άλλον τρόπο το κίνημα ενάντια στην αντιδραστική εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση».
Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τους νόμους που ψήφισε εν μέσω φοιτητικών καταλήψεων (νέος νόμος πλαίσιο, αξιολόγηση-πιστωτικές μονάδες, ΙΔΒΕ και ΔΟΑΤΑΠ) , την προσπάθειά της να αναγνωρίσει έμμεσα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα (μετά την αποτυχία της να αναθεωρήσει το άρθρο 16) μέσω της κοινοτικής οδηγίας για τα ΚΕΣ, το φοιτητικό κίνημα θα απαντήσει με νέο γύρο κινητοποιήσεων για την απόκρουση της επίθεσης. Η επίθεση στα δικαιώματα της φοιτητικής νεολαίας συνδέεται άρρηκτα με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση. Στον αγώνα αυτό έχουμε στο πλευρό μας τους πανεπιστημιακούς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι στις μάχες που έρχονται θα βγούμε νικητές. Μαζί με τους εργαζόμενους η νεολαία θα παλέψει το αμέσως επόμενο διάστημα ενάντια στην αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση» με πρώτο κόμβο στις 12 Δεκέμβρη.
Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν τρομοκρατεί τους φοιτητές.
Σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας θα μας βρίσκουν μπροστά τους.
ενιαια ανεξαρτητη αριστερη κινηση