11/1/08

Πέθανε ο λοχίας που ύψωσε τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ


Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Μιχαήλ Μίνιν, ο λοχίας που ύψωσε πρώτος τη σοβιετική σημαία στη στέγη της γερμανικής Βουλής στο Βερολίνο, τον Μάιο του 1945 κι έχει απαθανατιστεί στη γνωστή ιστορική φωτογραφία.


Το 1941 έφυγε εθελοντής στον πόλεμο και στρατεύτηκε σε μονάδα του Λένινγκραντ, για την απελευθέρωση του οποίου και πολέμησε. Τραυματίστηκε και μετά την αποθεραπεία του μετετάγη σε μονάδα Πυροβολικού, με την οποία και έκανε όλη τη διαδρομή από τα περίχωρα του Λένινγκραντ έως το Βερολίνο.

Στις 30 Απριλίου 1945 ήταν μεταξύ των πρώτων που εισέβαλαν στον κτίριο του Ράιχσταγκ και ο πρώτος που ύψωσε τη σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη του, μαζί με τους επίσης λοχίες Ζαγκίτοφ, Μπαμπρόφ και Λισιμένκο.

«Να η δική μας θεά της Νίκης!», ήταν η κραυγή που φώναξε τότε ο Μίνιν, όπως θυμόταν αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι οι συναγωνιστές του τον είχαν σηκώσει στα χέρια για να τον βοηθήσουν να φτάσει το ψηλότερο σημείο του αγάλματος που στόλιζε την εξωτερική όψη του Ράιχσταγκ.

Για το κατόρθωμά του αυτό και άλλα πολεμικά ανδραγαθήματα ο Μίνιν είχε προταθεί τότε για τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο και το αστέρι του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης, το οποίο, όμως, ποτέ δεν παρέλαβε, ενώ στην επίσημη ιστοριογραφία ούτε καν αναφερόταν το όνομά του ως συμμετέχοντος στη μάχη του Βερολίνου.

Αντιθέτως το όνομά του έγινε γνωστό μόνο τα τελευταία χρόνια, έπειτα από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Ιστορίας του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

ΕΘΝΟΣ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ