13 Μαρτίου 2008
Την Παρασκευή 7 Μαρτίου και ώρα 12.30, η Διεθνής Αμνηστία παρέδωσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πάνω από 11.000 υπογραφές για τη βελτίωση της προστασίας και αρωγής που λαμβάνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια που πέφτουν θύματα διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Οι υπογραφές προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ελλάδα, και την Ελβετία. Χιλιάδες άλλες υπογραφές από την Φινλανδία ως την Παραγουάη έχουν σταλεί ήδη ηλεκτρονικά στην ελληνική κυβέρνηση.
Τις υπογραφές παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κος Κωνσταντίνος Γκλέτσος, ο οποίος δέχτηκε και την τριμελή αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που αποτελούνταν από την κ. Κατερίνα Καπερναράκου, Αντιπρόεδρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, τον κ. Δημήτρη Μπότσο, Διευθυντή και την κ. Δάφνη Τσίχλη, Υπεύθυνη Θεσμικής Πίεσης.
Η αντιπροσωπία παρουσίασε τις θέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας σε σχέση με την εμπορία και διακίνηση γυναικών και κοριτσιών στην Ελλάδα και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Η πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας ανέδειξε ως ένα από τα βασικά προβλήματα το μικρό ποσοστό αναγνώρισης των θυμάτων σωματεμπορίας ως τέτοια. Η διεθνής οργάνωση σε συνεργασία σχεδόν με το σύνολο των ελληνικών ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας δημιούργησε ένα πρότυπο εγχειρίδιο με αντικειμενικά κριτήρια για την αναγνώριση θυμάτων εμπορίας που θα έχει ως στόχο την εκπαίδευση των οργάνων της έννομης τάξης και ζήτησε την υιοθέτησή του. Ο κ. Γκλέτσος αναγνώρισε την εμπορία ανθρώπων ως θέμα υψηλής προτεραιότητας, αναφέρθηκε στις έως τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου και δεσμεύτηκε για την εξέταση, αξιολόγηση και αξιοποίηση του προτεινόμενου εγχειριδίου. Η Διεθνής Αμνηστία ευελπιστεί στην άμεση πραγματοποίηση της δέσμευσης αυτής ώστε τα θύματα εμπορίας να αναγνωρίζονται ως τέτοια και να λαμβάνουν την αγωγή που δικαιούνται.
Η αντιπροσωπία ζήτησε, επίσης, την άμεση επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και την τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας ώστε να μην εξαρτάται η αρωγή και προστασία των γυναικών και κοριτσιών που έπεσαν θύματα σωματεμπορίας από το κατά πόσο συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές καταθέτοντας κατά των εμπόρων τους. Ο κ. Γκλέτσος διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε και η Ελλάδα να επικυρώσει τη Σύμβαση που έχουν ήδη επικυρώσει 16 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη στήριξη των υπαρχουσών υποδομών και τη δημιουργία νέων για τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν πέσει θύματα σωματεμπορίας με, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ξενώνων και 24ωρων τηλεφωνικών
γραμμών άμεσης βοήθειας σε πολλές γλώσσες και την παροχή ψυχοκοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στα θύματα. Ο κ. Γενικός Γραμματέας είπε ότι η στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Στη συνάντηση, παρουσιάστηκαν, επίσης, από την αντιπροσωπία της Διεθνούς Αμνηστίας τα αποτελέσματα της άτυπης έρευνας για την στάση που έχουν οι κάτοικοι της Ελλάδας για τα θύματα σωματεμπορίας. Η έρευνα έγινε με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την έναρξη διαλόγου για τα στερεότυπα γύρω από τα θύματα.
Ταυτόχρονα, με τη συνάντηση και την παράδοση υπογραφών πραγματοποιήθηκε δράση, όπου ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστία φορούσαν λευκές μάσκες και είχαν ετικέτες πάνω τους με το σύμβολο του ευρώ και του δολαρίου.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία δρώμενο στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστίας έμειναν κλεισμένες σε ένα δωμάτιο - κλουβί για πέντε ώρες, συμβολίζοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν πέσει θύματα σωματεμπορίας. Στόχος ήταν η συλλογή υπογραφών και η ενημέρωση του κοινού. Συλλέχθηκαν πάνω από 850 υπογραφές. Η συλλογή συνεχίζεται στο www.amnesty.org.gr