Πάνω από 1400 ιρακινοί των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο στη Βρετανία έχουν απορριφθεί θα ''ενημερωθούν'' ότι πρέπει να επιστρέψουν στο Ιράκ το οποίο πλέον θεωρείται από τη βρετανική κυβέρνηση ''ασφαλής χώρα''. Στους εν λόγω ιρακινούς θα δοθεί χρόνος 3 εβδομάδων για να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής. Σε αντίθετη περίπτωση, θα σταματήσει η παροχή οποιουδήποτε είδους βοήθειας από το βρετανικό κράτος. Το πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής μάλιστα περιλαμβάνει την υπογραφή μιας δήλωσης σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν φέρει καμμία ευθύνη για ό,τι τυχόν τους συμβεί μετά την επιστροφή τους στο Ιράκ.
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε στη δημοσιότητα ενώ από την περασμένη Κυριακή 9 Μάρτη μέχρι σήμερα, Τετάρτη 12 Μάρτη, 78 συνολικά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικά περιστατικά στο Ιράκ και ανακαλύφθηκαν δύο μαζικοί τάφοι με 30 πτώματα.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι ''δεν συνιστάται η επιστροφή προσφύγων στο νότιο και στο κεντρικό Ιράκ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ούτε στο βόρειο''.
Παρόλο που η βρετανική κυβέρνηση από το 2005 έχει επανειλημένα επιχειρήσει να επιστρέψει πρόσφυγες στο βόρειο Ιράκ, πότε μέχρι τώρα δεν είχε διανοηθεί να πράξει το ίδιο στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα όμως με επιστολή της βρετανικής Υπηρεσίας για τα Σύνορα και τη Μετανάστευση, η επιστροφή από τη Βρετανία στο Ιράκ θεωρείται πλέον ''εφικτή και λογική'', καταλήγοντας πως ''οι εν λόγω ιρακινοί δεν πρέπει πλέον να τυγχάνουν προστασίας''.
Οι 1.400 ιρακινοί τους οποίους αφορά η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης είχαν φτάσει στη Βρετανία πριν το 2005 και βρίσκονταν κάτω από ειδικό καθεστώς, χώρις όμως να έχει γίνει δεκτό το αίτημά τους για άσυλο. Επειδή λοιπόν δεν ήταν εφικτή η απέλασή τους,τους είχε παραχωρηθεί καθεστώς υποστήριξης ''επιπέδου 4''. το οποίο περιλαμβάνει στέγαση, διατροφή και κουπόνια για βασικά είδη. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το καθεστώς αυτό τερματίζεται και θα πρέπει να ''αποδείξουν ότι καταβάλουν κάθε εύλογη προσπάθεια για να επιστρέψουν στο Ιράκ''. Τους υποδεικνύεται να απευθυνθούν στο Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ), ο οποίος θα αναλάβει τον επαναπατρισμό τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρέπει να υπογράψουν μια δήλωση σύμφωνα με την οποία ''αναγνωρίζουν πως ο ΙΟΜ δεν φέρει καμμία ευθύνη για τους ίδιους και τους οικείους τους μετά την επιστροφή τους στο Ιράκ και επομένως παραιτούνται από κάθε απαίτηση ή διεκδίκηση''.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η μη ανταπόκριση στο χρονοδιάγραμμα θα σημαίνει διακοπή κάθε βοήθειας, αν και θα υπάρχει δικαίωμα έφεσης. ''Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί δεν θα παραμείνουν επ' άπειρον στη χώρα. Θεωρούμε την εθελοντική επιστροφή ως τον καλύτερο τρόπο, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουμε σε καταναγκασμό, σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας ... Όπου αυτό θεωρήθηκε αναγκαίο, έχουμε παραχωρήσει άσυλο, όπως σε περιπτώσεις πρώην διερμηνέων. Θεωρούμε όμως λογικό να επιστρέψουν στο Ιράκ τα άτομα για τα οποία ανεξάρτητα δικαστήρια έκριναν ότι δεν χρειάζονται προστασία. Προτιμούμε να φύγουν οικειοθελώς, αν όμως χρειαστεί θα επιβάλουμε την επιστροφή τους''.
Πηγή: Guardian