27 Μαρτίου 2008
Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να επιτρέψει στη χρόνια καρκινοπαθή Καρίμα Αμπού Νταλάλ (Karima Abu Dalal) να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας για να λάβει αναγκαία ιατρική φροντίδα στο Ισραήλ, είπε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.
«Η ζωή της Καρίμα Αμπού Νταλάλ κρέμεται από μια κλωστή εξαιτίας της άρνησης του ισραηλινού στρατού να της δώσει άδεια να φύγει από τη Γάζα για να λάβει εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο που δεν είναι διαθέσιμη εκεί», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να της επιτρέψουν αμέσως να έχει πρόσβαση στην αγωγή που χρειάζεται.»
Υπάρχουν αναφορές ότι πάνω από 40 άτομα έχουν πεθάνει στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες επειδή δεν τους επιτράπηκε να βγουν από την περιοχή ώστε να λάβουν επείγουσα ιατρική βοήθεια που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στη Γάζα.
Η 34χρονη Καρίμα Αμπού Νταλάλ πάσχει από λύμφομα Χόντζκινς, μια μορφή καρκίνου που μπορεί να θεραπευτεί με κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε πρόσφατα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να περπατήσει. Οι γιατροί της στη Γάζα θεωρούν ότι η επιβίωσή της εξαρτάται από την επείγουσα μεταφορά της στο Ισραήλ για θεραπεία σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο.
Από τότε που οι ισραηλινές αρχές ενίσχυσαν τους αποκλεισμούς στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο 2007, κλείνοντας τα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, ο κάθε ένας από τους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους που ζουν στη Γάζα πρέπει να αποκτήσει άδεια από τις στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ για να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας και να περάσει στο Ισραήλ. Τα αιτήματα για άδεια σχεδόν πάντα απορρίπτονται. Παρόλο που γίνονται εξαιρέσεις για «ανθρωπιστικούς» λόγους, ο ισραηλινός στρατός απέρριψε αιτήματα για άδεια σε αρκετούς ασθενείς λέγοντας ότι δεν τους αφήνουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για λόγους «ασφαλείας».
Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό ικανό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθήσεις, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν ολοένα και μεγαλύτερες ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα μιας χρήσης και ιατρικό εξοπλισμό που να λειτουργεί.
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να εκδώσει άδεια που να επιτρέπει στην Καρίμα Αμπού Νταλάλ να φύγει από τη Γάζα για ιατρικούς λόγους. Αίτημά της που κατατέθηκε την προηγούμενη Κυριακή δεν έχει ακόμα απαντηθεί.
«Η άρνηση εξόδου σε ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια δεν εξυπηρετεί κάποιο ουσιαστικό λόγο ασφάλειας, καθώς όλοι οι ασθενείς περνούν από αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και σε γενικές γραμμές είναι βαριά άρρωστοι»,
πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία. «Το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, είναι υπεύθυνο για την προστασία του δικαιώματος στην υγεία και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για την Καρίμα Αμπού Νταλάλ και για τους υπόλοιπους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.»
Ιστορικό
Η Καρίμα Αμπού Νταλάλ έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών, χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία στην Αίγυπτο, πριν οι ισραηλινές αρχές κλείσουν τα σύνορα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στην Αίγυπτο τον Ιούνιο 2007. Η θεραπεία αυτή φαίνεται να πέτυχε. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε τον Αύγουστο 2007 άδεια στην Καρίμα Αμπού Νταλάλ για να κάνει χημειοθεραπεία στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Ανταποκρίθηκε θετικά και είχε προγραμματιστεί να ξαναπάει στη Ναμπλούς το Νοέμβριο 2007 για περαιτέρω θεραπεία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε από τις αρχές του ισραηλινού στρατού για ακαθόριστους «λόγους ασφαλείας». Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επίσης απέρριψε αίτημα κατά της απόφασης αυτής, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχαν «λόγοι παρέμβασης».
Η Καρίμα Αμπού Νταλάλ νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας. Όμως, οι γιατροί εκεί λένε ότι για να υπάρξουν πιθανότητες να επιβιώσει, χρειάζεται τώρα μια πιο εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε πιο προηγμένο ιατρικό κέντρο στο Ισραήλ.