1/4/08

Μυανμάρ: Έξι μήνες μετά Τουλάχιστον 40 διαδηλωτές καταδικάζονται σε φυλάκιση, μερικοί επειδή έδωσαν νερό σε μοναχούς


1 Απριλίου 2008

Έξι μήνες μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Μυανμάρ από τις αρχές, τουλάχιστον 40 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών 7 μοναχοί, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ακριβώς όπως η κυβέρνηση της Μυανμάρ προσπάθησε να εκτρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από την άγρια επιχείρηση καταστολής των αντιδράσεων του Σεπτεμβρίου για το συνταγματικό δημοψήφισμα, με τον ίδιο τρόπο μετέφερε την καταστολή των θεμιτών διαμαρτυριών από τους δρόμους στο δικαστήριο», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα. «Ακριβώς όπως το δημοψήφισμα αποτελεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το στρατιωτικό καθεστώς στη Μυανμάρ, έτσι και η επιβολή ποινών φυλάκισης είναι η προσπάθειά της να δικαιολογήσει την άγρια καταστολή της ειρηνικής διαφωνίας.»

Αντίθετα με τις αιτίες που ανέφερε δημόσια η κυβέρνηση στα τέλη του 2007 για την ποινική δίωξη των διαδηλωτών, η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι οι ποινές είτε έχουν ξεκάθαρο πολιτικό κίνητρο, είτε επιβλήθηκαν στους διαδηλωτές εξαιτίας της ειρηνικής άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Μυανμάρ ανακοίνωσαν στις 7 Νοεμβρίου 2007 ότι θα ξεκινούσαν νομικές ενέργειες εναντίον όσων εμπλέκονταν σε «βίαιες και τρομοκρατικές πράξεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Στις 3 Δεκεμβρίου, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μυανμάρ, Κιν Γι (Khin Yi), ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «θα δικαστούν μόνο τα άτομα εκείνα που εμπλέκονται σε εμπρησμούς ή σε παράνομη οπλοκατοχή.»

«Ούτε ένας άνθρωπος δεν καταδικάστηκε με αιτιολογία τις κατά τα άλλα θεμιτές αιτιάσεις των αρχών. Αντίθετα, καταδικάστηκαν για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματος της έκφρασης και της συνάθροισης, ενώ τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν απλά επειδή έδωσαν νερό στους μοναχούς στο δρόμο», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επιβεβαιώσει τις ακόλουθες ποινές από τα τέλη Σεπτεμβρίου:

  • Την 1η Οκτωβρίου, ο Κο Κιαούκ Κε (Ko Kyauk Khe) [γνωστός και ως Κο Αούνγκ Σαν Οo (Ko Aung San Oo)], μέλος του NLD στην επαρχία Μάγκουε (Magwe), καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκισης σύμφωνα με το άρθρο 505(β) του ποινικού κώδικα επειδή έκανε «δηλώσεις που συντείνουν σε δημόσια αναστάτωση» στα τέλη Σεπτεμβρίου. Καταδικάστηκε στο ανώτατο όριο ποινής για το συγκεκριμένο αδίκημα. Φέρεται να φώναξε φιλοβουδιστικό σύνθημα όταν είδε σκηνές από την καταστολή των διαδηλώσεων σε ξένα δίκτυα σε ένα τοπικό βίντεο κλαμπ, ενώ έκανε περαιτέρω πολιτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της δίκης του.
  • Την 11η Οκτωβρίου, ο Κο Σόε Γουίν (Ko Soe Win), μέλος της Ομάδας Υπερασπιστών και Προώθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πολιτεία Ρακίνε (Rakhine State), καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης σύμφωνα με τα άρθρα 295Α και 505(β) του ποινικού κώδικα για προσβολή της θρησκείας και πρόκληση δημόσιας διατάραξης της ειρήνης. Μετά τη βίαιη επίθεση των αρχών στους μοναχούς στο Πακόκου (Pakokku) στις 5 Σεπτεμβρίου, κράτησε πανό έξω από την αγορά της πόλης ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την αποπομπή του Ανώτερου Στρατηγού Θαν Σουέ (Than Shwe) από το βουδισμό.
  • Στις 7 Νοεμβρίου, οι Θετ Οo (Thet Oo), 39 ετών, Ζάου Χτουν (Zaw Htun), 34 ετών, και Ου Μγιντ ’γιε (U Myint Aye), 34 ετών, όλοι μέλη της Ομάδας Υπερασπιστών και Προώθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην επαρχία Μπαγκό (Bago), καθώς και ο μοναχός Ου Πανίχθα (U Pannihtha), καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση σύμφωνα με το άρθρο 5(η) του Νόμου Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης του 1950 ή το άρθρο 505 (β) του ποινικού κώδικα για πράξεις με σκοπό «να επηρεάσουν την ηθική ή τη συμπεριφορά του κοινού ή μιας ομάδας ανθρώπων με τρόπο που θα υπονόμευε την ασφάλεια της Ένωσης ή την αποκατάσταση της έννομης τάξης». Πήραν μέρος στις διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, μοίρασαν υλικό και μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης.
  • Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ου Ζαντίλα (U Zantila), προκαθήμενος του μοναστηριού Ζαντίλα Ράμα (Zantila Rama), καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για δυσφήμιση της κυβέρνησης αφού έγραψε επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσχεση χρημάτων από το μοναστήρι κατά τη διάρκεια επιδρομής από τις αρχές. Αναφέρεται επίσης ότι οι αρχές τον καθαίρεσαν.
  • Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Σούε Θουάι (Shwe Thway) καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών, ενώ ο Κο Ζάου Γκγι (Ko Zaw Gyi) και ο Κο Γιαζάι (Ko Yazay) καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης, επειδή έδωσαν νερό σε διαδηλωτές μοναχούς το Σεπτέμβριο. Είναι κάτοικοι της επαρχίας Σαγκαΐνγκ (Sagaing) και αναφέρεται ότι δεν έχουν άλλη πολιτική δράση ή ένταξη.
Τουλάχιστον 700 άνθρωποι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των διαδηλώσεων βρίσκονται ακόμα στη φυλακή, ενώ 1.150 πολιτικοί κρατούμενοι που φυλακίστηκαν πριν τις διαδηλώσεις δεν έχουν ακόμα απελευθερωθεί.

«Την πρόσφατη καταδίκη των διαδηλωτών του Σεπτεμβρίου πρέπει επίσης να τη δούμε σε σύνδεση με την αυθαίρετη κράτηση των τουλάχιστον 660 ανθρώπων που παραμένουν φυλακισμένοι εδώ και έξι μήνες χωρίς να διαφαίνεται τέλος», επισήμανε η Διεθνής Αμνηστία.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν την πρόσφατη απόφαση της 20ης Μαρτίου 2008 του Συμβουλίου Ανθρω­πίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τη Μυανμάρ ώστε να επιτρέψει άμεσα στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Μυανμάρ να πραγματοποιήσει αμέσως ερευνητική αποστολή στη χώρα.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη στη Μυανμάρ του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που δεν απέφερε καμία πρόοδο στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει για τη Μυανμάρ απόφα­ση που να αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της Προεδρικής του Δήλωσης της 11ης Οκτωβρίου 2007.

«Αντί να συμμορφωθούν με τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αρχές της Μυανμάρ με τις καταδίκες αυτές πέρασαν στο επόμενο στάδιο καταστολής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μυανμάρ. Το Συμβούλιο δεν μπορεί να επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ