10/9/08

Μερικά νέα από την Κέρκυρα

Γενικώς στην επαρχία, είναι γνωστό οι συνθήκες εργασίας είναι σε έναν μεγάλο βαθμό χειρότερες από ότι στις μεγάλες πόλεις. Καθότι εκεί η κάθε μικρή ή μεγάλη οικονομική εξουσία είναι πολύ πιο σφιχταγκαλιασμένη με την πολιτική. Πρόσφατο παράδειγμα που έφτασε στα αυτιά μας, η κατάσταση που επικρατεί στη μεγαλύτερη αλυσίδα super market της Κέρκυρας, τα Δήμητρα, της οποίας το αφεντικό είναι και δημοτικός σύμβουλος στην πόλη του νησιού.

Καταρχήν καμία συνάδελφος, δεν παίρνει επίδομα ταμείου. Θα πρέπει να κλείσεις 10ετία από όσο μας είπαν για το πάρεις. Αλλά αυτό μοιάζει να είναι το λιγότερο, μπροστά σε αυτά που ακολουθούν. Είναι γνωστό, ή αν δεν είναι μάθετε το, ότι οποιαδήποτε διαφορά προκύψει στον ισολογισμό του ταμείου, είναι υποχρεωμένος να την καταβάλλει ο ταμίας μόνο και μόνο εάν παίρνει το επίδομα ταμείου. Αλλιώς καμία εταιρεία δε δικαιούται να ζητήσει να καλυφθεί το λάθος. Επίσης, τα χρήματα αυτά τα καταβάλλει ο κάθε ταμίας από την τσέπη του και αφού πληρωθεί κανονικά το μισθό του. Στα “Δήμητρα” όμως, την αλυσίδα για την οποία μιλάμε συμβαίνει το εξής: όχι μόνο υποχρεώνονται οι ταμίες να καλύπτουν τις διαφορές των ταμείων χωρίς το επίδομα ταμείου που δικαιούνται αλλά επιπλέον τους παρακρατούν με το έτσι θέλω τα χρήματα της διαφοράς από το μισθό. Και όχι μόνο αυτό αλλά και επιπλέον, όταν στο τέλος της χρονιάς στέλνει το λογιστήριο της εταιρείας τις πληρωμές εκεί υπάρχει η προφανής αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτά που πραγματικά πήραν οι εργαζόμενοι (και τα οποία φαίνονται στις καταθέσεις στην τράπεζα) και σε αυτά τα νόμιμα. Έτσι στο τέλος της χρονιάς οι εταιρεία σου στέλνει το σύνολο των μισθών που έχουν καταβληθεί, και οι οποίοι μπορούν να έχουν μία διαφορά των 100 και 200 ευρώ.

Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε με αυτή την καταπληκτική εταιρεία. Από το ότι δεν καταβάλλει το επίδομα ταμείου; Από το ότι παρακρατεί με το έτσι θέλω μέρος του μισθού, τη στιγμή που δεν έχει κανέναν λόγο να το κάνει (αν είχε στο στο τέλος της χρονιάς με το σύνολο των μισθών θα είχε το πραγματικό νούμερο των αποδοχών και όχι το φανταστικό); Από το ότι άλλα δίνει στους εργαζόμενους και άλλα δηλώνει ότι δίνει; Να ρωτήσουμε εμείς οι αφελείς, τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την παρανομία (τη μη καταβολή επιδόματος ταμειακών λαθών), την κλοπή του μισθού (ο μισθός καταβάλλεται ολόκληρος) και για τα αφορολόγητα χρήματα που κλέβει από τους υπαλλήλους και τα οποία στο τέλος της χρονιάς τα φορτώνει σα φορολογητέο εισόδημα στους υπαλλήλους;

Όχι δε ρωτάμε, γιατί ξέρουμε πολύ καλά το σφιχταγκάλιασμα των ελεγκτικών μηχανισμών με το κάθε μεγαλοαφεντικό (άλλωστε τόσες δουλειές δίνει στο νησί...). Επίσης δε ρωτάμε τι κάνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς του νησιού.

Αυτά τα όμορφα συμβαίνουν στο όμορφο νησί της Κέρκυρας, όπου ας ελπίσουμε μετά τη Λευκίμμη να αρχίσει να ξυπνάει σιγά σιγά. Αρκετά με τη μοιρολατρία, τον τοπικισμό και την οικογενειοκρατία...

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ