Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει άρθρο στη σημερινή «Κυριακάτικη» για την επιμονή της ελληνικής πολιτείας στο ρατσιστικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου παρά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Υπόθεση Σαμπάνης κατά Ελλάδας).
Το ΕΠΣΕ τονίζει πως, μέχρι την παραμονή της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς, το σχολικό παράρτημα ήταν εγκαταλειμμένο και καταστραμμένο (ακολουθούν φωτογραφίες), ενώ τα παιδιά Ρομά το είχαν εγκαταλείψει στα τέλη Μαΐου 2008, όταν δέχθηκαν επίθεση από μεγαλύτερα παιδία μη Ρομά και κανένας –δάσκαλος ή άλλος- δεν ενδιαφέρθηκε να τα προστατεύσει ή καθησυχάσει.
Αν δεν υπήρχε η επίσκεψη στην Ελλάδα της Ανεξάρτητης Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για Μειονοτικά Θέματα Gay McDougall, ούτε φέτος θα ξεκίναγε η χρονιά με τα παιδιά Ρομά στο ρατσιστικό σχολείο-παράρτημα. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2008, η Εμπειρογνώμων ενημερώθηκε από το ΕΠΣΕ (που εκπροσωπεί τους Ρομά) και την Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) για το διαφαινόμενο νέο αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από το σχολείο, καθώς και για το συνεχιζόμενο από το 2006 ολοκληρωτικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά Σπάτων από το 2006. Στη συνέχεια, είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, όπου προφανώς ζήτησε να ενημερωθεί και για την τύχη των παιδιών αυτών.
Την επόμενη ημέρα η Εμπειρογνώμων επισκέφθηκε αρχικά τον οικισμό Ρομά Σπάτων και μετά το επίδικο παράρτημα στον Ασπρόπυργο –το οποίο είδε να επισκευάζεται. Ακολούθησε επίσκεψη στον καταυλισμό των Ρομά –όπου έμαθε πως το ίδιο μεσημέρι η πολιτεία επικοινώνησε με το Σπύρο Σαμπάνη της φερώνυμης καταδικαστικής υπόθεσης για να ειδοποιήσει αυτός τους γονείς πως, την επόμενη ημέρα, θα ξαναπήγαιναν τα παιδιά σχολείο (στο παράρτημα). Όσο για τα παιδιά Ρομά στα Σπάτα, ο αποκλεισμός συνεχίζεται παρά τις εγγραφές παιδιών που άρχισαν με μεσολάβηση του ΕΠΣΕ στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για δασκάλους και μεταφορά των παιδιών, ενώ διαφαίνονται ήδη αντιδράσεις μη Ρομά γονέων.
Πέρυσι για παράδειγμα, χρειάστηκε να φροντίσει το ΕΠΣΕ να δημοσιευθεί άρθρο στα «Νέα» στις 26 Σεπτεμβρίου 2007 (http://www3.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=37387) για να ολοκληρωθεί η επισκευή του καταστραμμένου από το Πάσχα 2007 παραρτήματος για να πάνε τα παιδιά Ρομά εκεί από τον Οκτώβριο 2007. Το παράρτημα καταστράφηκε πάλι τον Ιανουάριο 2008.
Φυσικά, στο παράρτημα μόνο γράμματα δεν μαθαίνουν τα παιδιά Ρομά όπως ο καθένας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν τα ρωτήσει σχετικά. «Πιο πολύ μαθαίνουν οι δάσκαλοι τσιγγάνικα παρά εμείς ελληνικά» λένε στους επισκέπτες τους.
Η Εμπειρογνώμων, σε συνέντευξη τύπου στις 16 Σεπτεμβρίου 2008, «διατύπωσε ιδιαίτερη ανησυχία για την έλλειψη πρόσβασης των Ρομά σε ‘στοιχειώδη από ανθρωπιστική πλευρά δικαιώματα … δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ανησυχήσει βλέποντας ότι οι πληθυσμοί αυτοί δεν έχουν πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τα παιδιά τους δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.’» (Καθημερινή 17/9/2008 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/09/2008_285031).
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
21/09/2008
Τα παιδιά του λυόμενου γκέτο
http://www.enet.gr/online/online_print?id=70780344
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ
Μία μέρα πριν ξεκινήσει η καινούρια σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στους διευθυντές εκπαίδευσης εγκύκλιο με οδηγίες ώστε να γίνει απορρόφηση των μικρών τσιγγανόπουλων στα σχολεία. Η διαρροή των παιδιών αυτών είναι μεγάλη, ωστόσο η κίνηση αυτή των αρμοδίων αποσκοπούσε αλλού.
Τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε τη χώρα μας για διάκριση εις βάρος Ρομά και για την καταπάτηση του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, για τις μη εγγραφές παιδιών σε σχολείο του Ασπρόπυργου κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005 και την τοποθέτησή τους σε χωριστές τάξεις εκτός του συγκροτήματος. Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι σήμερα κανένα από αυτά τα παιδάκια δεν έχει ενταχθεί κανονικά στη σχολική κοινότητα!
* Η υπόθεση ξεκινάει το καλοκαίρι του 2004, όταν με παρέμβαση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) διαπιστώνεται πως τα δεκάδες τσιγγανόπουλα του καταυλισμού Ψάρι στον Ασπρόπυργο δεν είναι μαθητές. Στις 21 Σεπτεμβρίου αρκετοί Ρομά πηγαίνουν στα δύο συστεγαζόμενα σχολεία της περιοχής για να γράψουν τα παιδιά τους, κάτι που τους αρνούνται οι διευθυντές, επικαλούμενοι έλλειψη οδηγιών από το υπουργείο.
* Δύο μέρες αργότερα, αποφασίζεται η δημιουργία χωριστού παραρτήματος και ξεκινά η αναζήτηση κατάλληλου χώρου. Ακολουθεί πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα το σχολικό έτος να χαθεί.
* Στις αρχές του νέου σχολικού έτους (2005-6) τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την προσέλευση των τσιγγανόπουλων στο σχολείο. Ετσι, τα τοποθέτησαν σε ειδικές τάξεις το απόγευμα. Για όλο τον επόμενο μήνα οι «αγανακτισμένοι» πολίτες καλούσαν σε αποχή μέχρι να φύγουν οι Ρομά μαθητές από το σχολείο, οι οποίοι πήγαιναν στην απογευματινή τάξη με αστυνομική προστασία!
* Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιείται ογκώδης διαμαρτυρία των γονέων που παρεμποδίζουν με τη βία τα παιδιά Ρομά να μπουν στο χώρο. Ως αποτέλεσμα μεταφέρονται σε λυόμενο γκέτο μακριά από το σχολείο και τον καταυλισμό. Τότε το ΕΠΣΕ μαζί με τους Ρομά προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
* Τα προβλήματα δεν λένε να τελειώσουν, αφού η επόμενη χρονιά (2006-7) δεν ολοκληρώνεται ποτέ για τους τσιγγάνους μαθητές, καθώς το Πάσχα άγνωστοι γράφουν ρατσιστικά συνθήματα και πυρπολούν τις ειδικές τάξεις.
Τον περασμένο Μάιο μια επίθεση μαθητή ενάντια σε τσιγγανόπουλο γίνεται η αφορμή για να μην τελειώσει ούτε και το περσινό σχολικό έτος.
* Φτάνουμε, λοιπόν, στον Ιούνιο, οπότε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα και την υποχρεώνει να καταβάλλει 6.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα γονέα για ηθική βλάβη και 2.000 για δικηγορικά έξοδα.
Ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Π. Δημητράς αναφέρεται και σε νέες προσφυγές που θα κατατεθούν «αφού παρά την καταδίκη ο ρατσιστικός διαχωρισμός συνεχίζεται στον Ασπρόπυργο με την γκετοποίηση των παιδιών αυτών στο υποτυπώδες σχολικό παράρτημα, το οποίο μάλιστα ξανακαταστράφηκε μετά την απόφαση! Η πολιτεία αγνοεί επιδεικτικά την υπόδειξη του δικαστηρίου πως πρέπει να καταργηθούν οι χωριστές, δήθεν προπαρασκευαστικές, τάξεις εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει αντικειμενικά διαπιστούμενη ανάγκη».
* Υπάρχουν και άλλες κοινότητες Ρομά, στις οποίες αρνούνται την πρόσβαση στα σχολεία ή βάζουν τα παιδιά σε χωριστά τμήματα. Οι πιο χτυπητές περιπτώσεις είναι σε Σπάτα, Βοτανικό, Ρηγανόκαμπο στην Πάτρα, Ζεφύρι και στους Σοφάδες Καρδίτσας. Προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία πανεπιστήμια χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ από Ελλάδα και Ευρώπη για την ανάπτυξη προγραμμάτων που αφορούσαν την ένταξη των τσιγγανόπαιδων και την καταπολέμηση του αποκλεισμού τους...
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760