3/9/08

E.A.A.K. Φυσικομαθηματικού ΑΠΘ για τη ΔΕΘ

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6/9 ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

...Στο Θέατρο Του Παραλόγου...

...Πετάμε Τις Μάσκες Μακριά...

Την ώρα που με το νέο ασφαλιστικό 300.000 εργαζόμενοι πετιούνται εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την ώρα που η Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες φορολογίες της Ε.Ε.(!), την ώρα που έμειναν εκτός πανεπιστημίου 60000 μαθητές(μαζί με αυτούς που δεν συμπλήρωσαν μηχανογραφικό σύμφωνα με την ΟΛΜΕ) και 18000 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μένουν κενές, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για νέες δηλώσεις.

Έρχεται να εξαγγείλει νέα μέτρα, στο βωμό της «εθνικής ανάπτυξης» και των επενδύσεων. Μέτρα που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες, το κεφάλαιο και γκρεμίζουν οικονομικά τους εργαζόμενους και όσους σχετίζονται με αυτούς.

Μετά των αγώνα φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών ενάντια στις επιταγές της Ε.Ε., την ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει όλα τα ΚΕΣ, ΙΕΚ, κολλέγια. Μια αναγνώριση η οποία όχι μόνο δε θα βοηθήσει τη νεολαία(σα μελλοντικούς εργαζόμενους), αλλά θα τη διασπάσει ακόμα περισσότερο μπροστά στην εργοδοσία, δημιουργώντας εργαζόμενους πιο αναλώσιμους, με «ειδίκευση βίδας» και ουσιαστικά πυλό στα χέρια των εργοδοτών και του κεφαλαίου. Μια αναγνώριση που δεν έρχεται διόλου τυχαία μαζί με τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων, θέλοντας να σπρώξει τους μαθητές εκεί.

Μας λένε ότι το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι οι αιώνιοι φοιτητές και οι αδιάβαστοι μαθητές, θεσπίζοντας έτσι ανώτερα όρια φοίτησης και βάσεις του 10.

Εμείς οφείλουμε να τους απαντήσουμε ότι το πρόβλημα είναι το ίδιο το εξεταστικό σύστημα και η καπιταλιστική πραγματικότητα. Πρέπει να παλέψουμε για ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, κανένα διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ(θεωρία-πράξης), για πτυχία ενιαία που να κατοχυρώνουν όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και να αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για να δουλέψουμε, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, σίτιση, στέγαση και μεταφορές για όλους, όχι από τη σκοπιά του κρατικού, αλλά από τη σκοπιά του κοινωνικά αναγκαίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξαναγεμίσουμε τα αμφιθέατρα και τους δρόμους, να συμμετέχουμε όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις που είναι το ανώτερο όργανο των συλλόγων και να μην αντισταθούμε μόνο στην μεταρρυθμιστική λαίλαπα, αλλά να περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας τα δικαιώματά μας πιο αποφασιστικά από ποτέ, χέρι- χέρι με τους εργαζόμενους.

Αλλά και στον εργασιακό τομέα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Προετοιμάζεται η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής, κινήσεις οι οποίες θα αφήσουν χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο. Παράλληλα, ετοιμάζεται και νέα επέλαση φόρων σε βάρος των εργαζόμενων, για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού που δημιουργούνται από τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου και τη «διονυσιακή» ζωή των πολιτικών.

Η ΝΔ, συνολικά απαντά με μεταρρυθμίσεις σκληρές και αντεργατικές στην κρίση του συστήματος που διαχειρίζεται η ίδια.

Την ίδια στιγμή, οι επίσημοι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων, ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σιωπούν. Αντί να καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, υπογράφουν εξευτελιστικές συμβάσεις εργασίας με τον ΣΕΒ, δημιουργούν ΙΔΒΕ και γραμματείες καταναλωτών, λειτουργώντας σα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δε δημιουργούν ρήγματα με την εργοδοσία και μας δείχνουν τυπικά ότι αυτού του είδους ο συνδικαλισμός είναι χρεοκοπημένος και ουσιαστικά κομμάτι του συστήματος. Ποιός άλλωστε πιστεύει ότι η ΓΣΕΕ καλύπτει τους εργαζομένους, την ίδια ώρα που το 85% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν ανήκουν σε σωματείο; Και αυτό γιατί η ΓΣΕΕ δε δέχεται για παράδειγμα τους μετανάστες και τους συμβασιούχους, σιωπώντας στην εκμετάλλευσή τους από το κεφάλαιο.

Ωστόσο, εκφράζεται μια υπαρκτή τάση ριζοσπαστισμού στην εργασία, αναδεικνύοντας τη συνολική ρήξη με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΕΒ-ΕΕ-εργοδοσία. Μια τάση που μιλάει για αγώνες στα χέρια των εργαζομένων, με Γενικές Συνελεύσεις και συντονισμό από τα κάτω, για ανυποχώρητο αγώνα και μαχητικές μορφές πάλης μέσα στα υπάρχοντα σωματεία, για δημιουργία νέων και ταξικών σωματείων, ανεξάρτητα από το αστικό μπλοκ εξουσίας και τα τσιράκια του, που να εκφράζουν τους ίδιους τους εργαζόμενους, κοινό αγώνα φοιτητών και εργαζομένων. Μιλάει για τη διεκδίκηση βασικού μισθού που να εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση σε όλους, χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης, δουλειά για όλους, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.


Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι η συμμετοχή όλων στην πορεία της ΔΕΘ το Σάββατο 6/9 με συγκέντρωση στις 18:00 στην Καμάρα κρίνεται αναγκαία, έτσι ώστε να μετρήσουμε ακόμα μερικά βήματα πιο μπροστά στην έκβαση των κοινωνικών αγώνων, με τους φοιτητές, τους μαθητές και τους εργαζόμενους μαζί στην ίδια γραμμή, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6/9 ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ