Ενδεικτικά εδώ να αναφέρουμε την περίπτωση των σούπερ μάρκετς "Προμηθευτική" όπου μέσα στο 2008 μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5 εργατικά ατυχήματα μερικά εκ των οποίων αρκετά σοβαρά. Και λέμε 5 γιατί αυτά μπορέσαμε να καταγράψουμε ύστερα από έρευνα μας, με διασταυρωμένα στοιχεία τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες -όπου μερικά από αυτά δηλώθηκαν- όσο και από καταγγελίες που έφτασαν σε εμάς από πελάτες καταστημάτων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων ατυχημάτων την ώρα που έκαναν τα ψώνια τους, (όπως στο υποκατάστημα της Προμηθευτικής στο Κοντόπευκο της Aγίας Παρασκευής) και ήταν αδήλωτα.
Να πούμε εδώ για μια ακόμη φορά ότι το blog μας είναι ανοιχτό τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε πελάτες που θέλουν να καταγγείλουν κάτι και να αναφερθεί εδώ. Κάθε δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων ίσως βοηθήσει έστω και λίγο να μην συμβούν άλλη φορά. Βέβαια σε κάθε περίπτωση η πρόληψη και η απαίτηση εκ μέρους των εργαζομένων για την εφαρμογή των κανονισμών ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία όπως και η καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία όταν αυτά συμβαίνουν είναι αυτά που πρέπει να γίνουν και όχι μόνο μέσω του διαδικτύου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με το νόμο να αναγγείλει το εργατικό ατύχημα μέσα σε 48 ώρες. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται και στο site του ΚΕ.Π.Ε.Α της Γσεε :
"Υποχρεώσεις Εργοδότη
* Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος να το αναγγείλει μέσα σε 24 ώρες (για ατυχήματα στις οικοδομές και τεχνικά έργα) ή 48 ώρες για τα υπόλοιπα, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας (Τοπική Επιθεώρηση Εργασίας), στο Ι.Κ.Α. και στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
* Να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο να αναγράφονται η περιγραφή και τα αίτια του ατυχήματος.
* Να τηρεί κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων που είχαν ως συνέπεια για τον εργαζόμενο ανικανότητα εργασίας μεγαλύτερη των τριών εργάσιμων ημερών.
* Να τηρεί ειδικό βιβλίο καταχώρησης των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων ελέγχου του εργασιακού περιβάλλοντος και ιατρικών εξετάσεων.
* Να εφαρμόζει τις υποδείξεις των τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας και γενικά να διευκολύνει το έργο τους, μέσα στην επιχείρηση κατά τους ελέγχους."
Το έδαφος βέβαια για να γίνουν τέτοια ατυχήματα είναι οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο των σούπερ μάρκετς. Τα αφεντικά στην προσπάθεια τους να συμπιέσουν όσο το δυνατόν πιο πολύ το εργατικό κόστος και να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερη δουλειά με λιγότερα χέρια προχωρούν σε απολύσεις, καταργούν την πλήρη απασχόληση, ενώ οι προϊστάμενοι πιέζουν αφόρητα τους υπαλλήλους για να εντατικοποιήσουν την εργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό απασχολώντας τους παράλληλα σε πολλά πόστα.
στην ελλάδα και στην ευρώπη...
Με αφορμή αυτήν εδώ την ανάρτηση να αναφέρουμε πως στην ελλάδα το 2007 υπήρξαν 113 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ενώ την περίοδο 2000-2007 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάντα, τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ήταν 1090. Το 2006 στο ΙΚΑ δηλώθηκαν γύρω στα 12.500 εργατικά ατυχήματα από τα οποία θανατηφόρα ήταν τα 128. Ενώ σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία 85.000 άνθρωποι είχαν ένα τουλάχιστον εργατικό ατύχημα τους τελευταίους μήνες. Mέσα στο 2008 μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 90 εργαζόμενοι.Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με στοιχεία της eurostat (υπηρεσία της ευρωπαικής ένωσης) κάθε 3,5 λεπτά πεθαίνει εργαζόμενος από αίτια που ωφείλονται στην εργασία. Υπολογίζεται ότι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο γύρω στα 5.720 εργαζόμενοι ενώ 159.500 πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες.
Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη. Τελικά αποδεικνύεται οτι η πολύ δουλειά τρώει τον εργάτη στην κυριολεξία. Αν η εργασία ήταν κάτι που προξενούσε ευχαρίστηση και υγεία τα αφεντικά θα την κράταγαν για τη πάρτη τους....