13/10/08

Ο.ΜΕ.Δ. : Οργανισμός ΜΕσολάβησης και Διαιτησίας ή Οργανισμός Μεσολάβησης για τα Εργοδοτικά Δικαιώματα ?

Το Μάιο το σωματείο μας προσέφυγε στον ΟΜΕΔ την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των τεχνικών στον κλάδο της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και αφού η εργοδοσία αρνήθηκε να προσέλθει σε απευθείας διαπραγματεύσεις. Δεν παραβλέπουμε τα όρια διαπραγμάτευσης που έχει ένα σωματείο εργαζομένων μέσα από τον οργανισμό. Αφού, ρόλος του είναι η προσπάθεια ρύθμισης των εργατικών διεκδικήσεων μέσω της λογικής των «κοινωνικών εταίρων», των «λελογισμένων» αυξήσεων (βλ. όρια κυβερνητικής πολιτικής, ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ), με πιέσεις για συμβιβασμούς προς «επίλυση των διαφορών» χωρίς κινηματικές πρακτικές. Η ενημέρωση όμως και επί των συγκεκριμένων …«περιστατικών» της διαπραγμάτευσης κάθε μέλους του σωματείου αλλά και κάθε εργαζόμενου του χώρου έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχεια της πάλης μας για αξιοπρεπείς συνθήκες και ωράρια εργασίας, για αξιοπρεπή ΣΣΕ στον χώρο.


Οι εργοδότες, έκαναν τα πάντα για να καθυστερήσουν και να παρεμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις. Από την αρχή κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν να υπογραφεί καμία συλλογική σύμβαση για τον κλάδο και αμφισβήτησαν εκ των προτέρων την εφαρμογή της όποιας συλλογικής σύμβασης υπογραφεί.

Στην πρώτη συνάντηση ζήτησαν αναβολή. Στην επόμενη επικαλέστηκαν «νομικά» επιχειρήματα. Ότι δήθεν προϋπόθεση για να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας αποτελεί η πρόσκληση στις διαπραγματεύσεις και άλλων εργοδοτικών φορέων που εκπροσωπούν διάφορους κλάδους. Ταυτόχρονα, θέλοντας να αμφισβητήσουν την ανάγκη για μία ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα των εργαζόμενων στον κλάδο, επικαλέστηκαν την ύπαρξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όλης της χώρας» που υπογράφει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όπου αναφέρεται ως καλυπτόμενος ο κλάδος της πληροφορικής.


Το σωματείο πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΠΕ και ταυτόχρονα υπέβαλε υπόμνημα που απάντησε στους ισχυρισμούς της εργοδοσίας τόσο νομικά όσο και ουσιαστικά.


  • Ο βασικός πυρήνας και τεράστια πλειοψηφία των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων στην Πληροφορική και στις Επικοινωνίες) είναι τεχνικοί πληροφορικής, ενώ η παρουσία αυτών των ειδικοτήτων σε άλλες επιχειρήσεις είναι σποραδική και περιορισμένη ( πχ τεχνικός μηχανογραφικής υποστήριξης σε μια οποιοδήποτε επιχείρηση μπορεί να είναι ένας υπάλληλός της, ή συνηθέστερα μπορεί να είναι ένας νοικιασμένος υπάλληλος εταιρείας πληροφορικής). Ταυτόχρονα ο ΣΕΠΕ περιλαμβάνει εταιρείες που δεν είναι «αμιγώς» πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα, σε μελετητικές εταιρείες, όπου εργάζονται και τεχνικοί πληροφορικής. Περιλαμβάνει δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που απασχολούνται αυτοί οι εργαζόμενοι.
  • Πράγματι υφίσταται ΣΣΕ που έχει συναφθεί μεταξύ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και πληθώρας εργοδοτικών οργανώσεων που αναφέρεται και σε ορισμένες από τις ειδικότητες της πληροφορικής. Όμως αυτή αφορά μια σειρά ανομοιογενείς κλάδους (πχ Ένωση Eπαγγελµατιών Ποδοσφαίρου Β΄ κ Γ΄ Εθν. Κατηγορίας, Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηµατοµεσιτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Καθαρισμού κλπ), δεν περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες στον πληροφορικής και επικοινωνιών, και δε ρυθμίζει σημαντικά οικονομικά και θεσμικά ζητήματα για τους εργαζόμενους τεχνικούς του κλάδου, όπως η προτεινόμενη από το σωματείο μας. Κατά τη γνώμη μας είναι μια προσπάθεια της Ομοσπονδίας να καλύψει στοιχειωδώς (και δυστυχώς ανεπιτυχώς) κλάδους εργαζομένων με συνδικαλιστική υποεκπροσώπηση. Όμως αυτή τη στιγμή στο ΣΜΤ συσπειρώνεται ένας ικανός αριθμός εργαζομένων στον κλάδο της πληροφορικής και των επικοινωνιών, που έχει αποκρυσταλλώσει αιτήματα με βάσει τις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και δυνατότητες, έχει δώσει κάποιες πρώτες μάχες και έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες του κλάδου. Με αυτό το υπαρκτό κοινωνικό υποκείμενο έχει υποχρέωση να διαπραγματευτεί ο ΣΕΠΕ.

Ο ΟΜΕΔ μέσω του μεσολαβητή του, στην όλη διαδικασία στήριξε επί της ουσίας την εργοδοτική πλευρά και τις επιδιώξεις της μην ξεκαθαρίζοντας την δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ από το σωματείο μας .

Στην τελευταία συνάντηση η εργοδοτική πλευρά κατέθεσε γνωμοδότηση γνωστού καθηγητή του εργατικού δικαίου για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της ότι δήθεν το ΣΜΤ δεν μπορεί να συνάψει ΣΣΕ με το ΣΕΠΕ. Μόνο που ο συγκεκριμένος, κατά τα άλλα έγκριτος νομικός, είναι μέλος του ΔΣ του ΟΜΕΔ!!!


Πρόκειται δηλαδή για τον …προϊστάμενο του μεσολαβητή που έχει αναλάβει την διαδικασία για την συγκεκριμένη ΣΣΕ, και που δια μέσου της «γνωμοδότησης» του θέλει να επιβάλλει τις εργοδοτικές επιταγές. Είναι πρωτοφανής τακτική εκ μέρους μέλους του ΟΜΕΔ, πολύ περισσότερο μέλους της διοίκησής του, να παρεμβαίνει με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο υπέρ της εργοδοσίας, ενώ προβληματισμούς γεννά και η στάση του μεσολαβητή που αντί για άλλη αντίδραση … «συμβούλεψε» το σωματείο να σπεύσει να προμηθευτεί μια αντίστοιχη γνωμοδότηση υπέρ του!


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αρνήθηκε να μπει σε ένα αγώνα δρόμου «έγκριτων γνωμοδοτήσεων», αποχώρησε από τον ΟΜΕΔ και καταγγέλλει την όλη διαδικασία και το συγκεκριμένο περιστατικό απροκάλυπτης παρέμβασης υπέρ της εργοδοσίας. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τα μέλη του και τους εργαζόμενους του χώρου να δυναμώσουν την πάλη τους.


Οι τελευταίες εξελίξεις υπονομεύουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα: με τη τροπολογία της κυβέρνησης το καλοκαίρι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ (όπου δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ έχουν οι εργαζόμενοι μόνο όταν και οι εργοδότες συμφωνούν– δηλαδή ποτέ;), με την εβδομαδιαία -μέχρι τελικής εξόντωσης- δουλειά των 65 ωρών που επιβάλλει η Ε.Ε., με τα σχέδια για την κατάργηση της Κυριακάτικής αργίας, κλπ


Εμείς ξέρουμε καλά ότι μόνο η δικιά μας πάλη μπορεί να ανατρέπει τα όρια που θέτουν η λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η «Πράσινη Βίβλος» και η flexicurity, η ηγεσία της ΓΣΕΕ και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, η κυβέρνηση το κράτος και οι οργανισμοί τους. Ότι πάντα μόνο οι εργαζόμενοι -και όχι κάποιος κρατικός οργανισμός- υπερασπίζονται και ελέγχουν την εφαρμογή όποιας ΣΣΕ υπογράφεται και που συχνά η υλοποίησή της αποτελεί αντικείμενο μάχης στους εργασιακούς χώρους.


Με την ενεργή συμμετοχή μας να συμβάλλουμε στη δημιουργία και την ενίσχυση των αντιστάσεων στους χώρους δουλειάς. Με διεκδικήσεις που θα έχουν στο επίκεντρο το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας. Απαιτούμε :


  • Διεκδικούμε πρώτο μισθό για τους εργαζόμενους στην πληροφορική-τηλεπικοινωνίες όλων των ειδικοτήτων με πτυχίο σχολής πενταετούς φοίτησης 1840 ευρώ, για τους απόφοιτους σχολής τετραετούς φοίτησης και Τεχνολόγους 1700 ευρώ, για τους απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ και εμπειροτέχνες 1480 ευρώ.
  • Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο).
  • Άμεση καταγγελίας της κατάπτυστης Σύμβασης Εργασιακής Ειρήνης των ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, διεκδίκηση νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και των περικοπών της ΕΕ
  • Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κατάργηση της πληρωμής με δελτίο, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων όπως άδειες για συμμετοχή σε επιμορφωτικές δραστηριότητες (πληρωμένες όταν γίνονται με εντολή ή υπόδειξη του εργοδότη), άδεια υπολογιστή (1 ημέρα/δίμηνο), προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων, ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Συνέλευση την Πέμπτη 16 Οκτώβρη στις 7 μμ στο Πολυτεχνείο

(Κτίριο Γκίνη, Ισόγειο)


Στις 21 Οκτώβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργούμε


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ