1) Το 2004 γραπτή προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ ήταν η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες. Η υπόσχεση αυτή ήταν από τα βασικά όπλα της ΝΔ στο κρίσιμο παιχνίδι των νέων ψηφοφόρων και ευρύτερα της νεολαίας. Μέτα την επικράτηση της ΝΔ όχι απλά ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις αλλά άρχισε η έντονη φημολογία προς την αντίθετη κατεύθυνση, για αύξηση της θητείας. Γενικότερα αυτή η κυβέρνηση ποτέ δεν έδειξε διατεθειμένη να ικανοποιήση οποιοδήποτε αίτημα του νεολαιΐστικου κινήματος. Αντίθετα ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος με την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Γιατί λοιπόν τώρα να τους πιστέψουμε; Όταν λέγανε για 6 μήνες δε μειώθηκε ούτε λεπτό. Τώρα που λένε για 9μηνο μήπως να περιμένουμε αύξηση;
2) Για να μειωθεί η θητεία χρειάζονται συγκεκριμένες προΰποθέσεις: Να επιστρέψει όλος ο ελληνικός στρατός που βρίσκεται εκτος συνόρων. Να επικρατήσει η ισότητα και η τήρηση υπηρεσιών, αδειών, μεταθέσεων με ισότιμο τρόπο και για τα τρία σώματα του στρατού. Να μειωθούν και να συγχωνευτούν μια σειρά από στρατόπεδα και μονάδες. Τίποτα όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι κανείς που να πιστεύει οτι θα αλλάξει άμεσα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης; Θα φύγει η χώρα επιτέλους από το ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό; Θα δωθεί λύση στο κυπριακό με διάλυση της ΕΛΔΥΚ; Επίσης τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει με το ζήτημα των βισμάτων ειδικά σε ναυτικό και αεροπορία. Ρουσφέτι, πελατειακές σχέσεις και πάει λέγοντας. Το βίσμα στο στρατό είναι η πιο ανέξοδη βιομηχανία εξαγοράς συνειδήσεων. Μια καλή μετάθεση και σταθερή εκλογική στήριξη από όλη την οικογένεια. Τέλος από πουθενά δε φαίνεται διατεθιμένη η κυβέρνηση να τα βάλει με τα ισχυρά τοπικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Τα στρατόπεδα (όπως και τα ΤΕΙ) έχουν τεράστια οικονομική σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και κρύβουν σε αυτές τις περιοχές την απουσία κοινωνικής πολιτικής και κατα συνέπεια ενισχύουν τις κυβερνήσεις που διαιωνίζουν αυτή την πραγματικότητα.
3) Βέβαια η κυβέρνηση μπορεί να έχει στο μυαλό της την δραματική αύξηση του αριθμού των μισθοφόρων και να φορτώσει σε αυτούς μεγάλο μέρος των υπηρεσιών και των αγγαρειών. Αν όμως αυτό ισχύει ας ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και από εκεί και πέρα ας αναλλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εμείς πάντως είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε μέτρο κάνει τον στρατό πιο μισθοφορικό και κατα συνέπεια πιο επιθετικό, πιο ιμπεριαλιστικό, πιο υπάκουο, πιο κατασταλτικό. Την ώρα που πρόσφατα βγήκαν στη δημοσιότητα τα σενάρια για καταστολή των διαδηλώσεων από τον στρατό, το μαζικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί στα νέα επιθετικά δόγματα. Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη μείωση της θητείας με οποιοδήποτε κόστος και όσοι έχουν τη λογική του «εμείς να τη γλιτώσουμε κι ας γίνει ό,τι θέλει»καλύτερα να το ξανασκεφτούνε.
4) Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε τι έγινε στην προηγούμενη μείωση από τους 18 στους 12 μήνες. Ουσιαστικά δεν είχαμε μείωση αλλά «συμπύκνωση» της θητείας παρόλο που είχαμε την είσοδο στα στρατόπεδα χιλιάδων ΕΠΟΠ. Έτσι είχαμε την ελαχιστοποίηση των εξόδων και των αδειών, τα μεγάλα διαστήματα εμπλοκής, την ψυχική και σωματική εξάντληση των φαντάρων, ιδιαίτερα στην παραμεθώριο (Έβρος και νησιά ανατολικού Αιγαίου). Μήπως είναι τυχαία η αύξηση στις αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια; Για αυτό και ξαναλέμε οτι για να γίνει η μείωση της θητείας χρειάζονται ορισμένα βήματα και για να το πούμε στη γλώσσα του στρατοπέδου: δεν παίρνει άλλο τέντωμα.
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει την αγωνία χιλιάδων νέων. Αν θέλουν να μειώσουν τη θητεία ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Ας μη χάνουν καιρό.