9/2/09

Επείγον κάλεσμα σε όλα τα κοινωνικά κινήματα. Ανοίξτε τα σύνορα της Γάζας.

Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για ένα κάλεσμα από τις οργανώσεις της παλαιστινιακής κοινότητας και τις πάνω από 130 ΜΚΟ του Παλαιστινιακού Δικτύου ΜΚΟ (PNGO) για άμεσο άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων που ελέγχονται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η Γάζα είναι η αρχή της ανθρωπιστικής κρίσης. Χιλιάδες τόνοι φαγητού, φάρμακα, ιατρικής και επείγουσας βοήθειας που περιλαμβάνουν κουβέρτες και στρώματα, δωρεές διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ανθρωπιστικοί οργανισμοί, στους οποίους οι Ισραηλινές και Αιγυπτιακές κυβερνήσεις, τους αρνούνται την είσοδο στη Γάζα.

Ο Ο.Η.Ε. δήλωσε ότι 900.000 κάτοικοι της Γάζας, είναι εξαρτημένοι από την ανθρωπιστική βοήθεια για το φαγητό τους, ύστερα από την 22ημερη Ισραηλινή επίθεση στην στενή παραθαλάσσια περιοχή. Μόνο 100 φορτηγά με βοήθεια επιτρέπεται καθημερινά να μπαίνουν στην Γάζα, 30 λιγότερα από αυτά που άφηναν να μπουν πέρσι και σημαντικά λιγότερα από την τελευταία επίθεση του Ισραήλ, την επονομαζόμενη ΄Cast Lead’, μια επίθεση που άφησε πάνω από 1300 νεκρούς Παλαιστίνιους, άμαχους πολίτες κατεξοχήν, που σφαγιάστηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Με πάνω από 5.000 τραυματίες και 100.000 άστεγους, η άδεια εισόδου στις ανθρωπιστικές βοήθειες είναι σημαντική αυτή την ώρα. Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι των υπολογισμένων 500-600 φορτηγών που έχουν καταστεί απαραίτητα σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε.


Σύμφωνα με την UNRWA, (την υπηρεσία αρωγής προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ) τα φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα επαρκούν μόνο για 30.000 ανθρώπους την ημέρα. Εκατοντάδες ασθενείς, τραυματισμένοι όχι μόνο από αυτόν τον πόλεμο αλλά και από τις προηγούμενες επιθέσεις του Ισραήλ, τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από την Γάζα για απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Πάνω από 268 άνθρωποι πέθαναν από προβλέψιμες ή θεραπεύσιμες ασθένειες, ύστερα από άρνηση περίθαλψης από την αρχή της πολιορκίας πριν από δύο χρόνια.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν ορίσει την 5η Φεβρουαρίου ως την τελευταία μέρα εγκατάλειψης της Γάζας από όλους τους ξένους υπηκόους, μέσα από το νοτιότερο σύνορο της περιοχής της Ράφα.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα κλείσει επ’ αόριστον τα σύνορα της με την Ράφα. Παρ' ότι το Αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι θα επιτρέπεται η διέλευση από τα σύνορα για ανθρωπιστικούς λόγους, ήδη πολλοί τραυματίες έχουν διωχθεί, πριν ακόμη το επίσημο κλείσιμο των συνόρων.

Εκατοντάδες ασθενείς και μερικοί τραυματίες από την επιχείρηση της 'Cast Lead’, ακόμη περιμένουν άδεια εξόδου από την Γάζα για ιατρικούς λόγους. Η κοινωνία της Γάζας ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει να ελέγξει πλήρως τη Γάζα οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά τις επόμενες εβδομάδες.

Πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ, οι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιχειρήσει κι άλλες τυφλές εκτελέσεις και θα συνεχίσει τις φονικές επιδρομές εναντίον παλαιστίνιων κυβερνητικών προσώπων, αδιάκριτες δολοφονίες αμάχων, στοχοποιώντας έτσι το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο της Γάζας.

Κινήσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μπορεί να μην αφαιρούν τις ζωές των Παλαιστινίων, αλλά προκαλούν επιτυχώς σοβαρά προβλήματα στην Παλαιστινιακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές βόμβες και ισοπεδώθηκαν από τις μπουλντόζες πριν και κατά την διάρκεια της επίθεσης της 'Cast Lead'. Χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον παραμένοντας σε πάνινες σκηνές, που θυμίζουν τις μαζικές εκτοπίσεις κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης του 48, όταν για πρώτη φορά εγκαθιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστινιακή γη.

Δρομολογείται μία de-facto αρπαγή γης και επαναποικιοπήσης της Γάζας με την κατεδάφιση εκατοντάδων σπιτιών και αγροκτημάτων στην-κατά τους ισραηλινούς- ουδέτερες ζώνες της Ράφα, τις ανατολικές (Shijaye) και βόρειες (Beit Hanoun) περιοχές της Γάζας. Οι δολοφονίες, οι βομβαρδισμοί και οι πυροβολισμοί αγροτών και κατοίκων στις περιοχές των συνόρων συνεχίζονται.

Η "νεκρή ζώνη" επεκτάθηκε μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη κατά ένα χιλιόμετρο. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατοίκους που επιχείρησαν να πάρουν τα υπάρχοντα τους από τα βομβαρδισμένα και κατεστραμμένα από μπουλντόζες απομεινάρια των σπιτιών τους κατά μήκος των συνόρων της Beit Hanoun. Ο στρατός συνεχίζει να πυροβολεί αγρότες που καλλιεργούν τα χωράφια τους σε περιοχές όπως η Αl Faraheen κοντά στη Khan Younis.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Γεωργίας λέει ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν το 60% της καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.


Αποτελεσματική διεθνής άμεση δράση και κλιμάκωση της εκστρατείας για ‘Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεων’ είναι αναγκαίες για να αντιδράσουμε στην ένταση της συλλογικής τιμωρίας, φυλάκισης και στο συνεχιζόμενου πολέμου του λαού της Παλαιστίνης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται: ο ασφυκτικός κλοιός στο λαό της Γάζας σφίγγει, η ανθρωπιστική βοήθεια σκόπιμα καταπνίγεται, οι πληγές βαθαίνουν, οι άνθρωποι εξευτελίζονται σε καθημερινή βάση και η ανάπτυξη όχι μόνο μπλοκάρεται αλλά βρίσκεται σε διαδικασία να αντιστραφεί ενεργά.

Καλούμε τα κοινωνικά κινήματα και ιδιαίτερα δίκτυα No Border, καθώς και λαούς με συνείδηση να στοχοποιήσουν τις Ισραηλινές και Αιγυπτιακές πρεσβείες, ιδρύματα και εταιρίες. Ιδιαίτερα στις επόμενες μέρες που το κλείσιμο των συνόρων θα ενταθεί, πρέπει να πιέσουμε τις δύο κυβερνήσεις να τηρήσουν τον διεθνή νόμο και να ανοίξουν τα σύνορα με την Γάζα για ελεύθερη διακίνηση βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων.

Να Τερματιστεί η Συλλογική Τιμωρία των Παλαιστινίων,
Να Ανοίξουν τα σύνορα.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ