11/3/09

Λαίλαπα απολύσεων σε όλη την χώρα.

ΑΠΟ "ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ"

«Η οικονομική κατάσταση, σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, για το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν. Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει την απόλυση, μέσα στο χρόνο, 50 εκ. εργαζόμενων, από τους οποίους 3,5 εκ. στην Ευρώπη. Υπάρχει, σε όλες τις χώρες, έντονη ανησυχία και αίσθημα ανασφάλειας.»

Έτσι ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη το διακαναλικό του διάγγελμα ,ο μέχρι πρότινος απόλυτα αισιόδοξος και σίγουρος για τον εαυτό του και την ελληνική οικονομία, παραπαίων Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για να καταλήξει με «εκκλήσεις» για συναίνεση, υπευθυνότητα και περιορισμό των «εξωπραγματικών διεκδικήσεων» του εργατικού κινήματος. Οι έλληνες και οι μετανάστες εργαζόμενοι δεν χρειάζονταν βέβαια κανένα πρωθυπουργικό διάγγελμα για να πειστούν για την επιδείνωση της καπιταλιστικής κρίσης , τις συνέπειες της οποίας βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους.

Ένταση των απολύσεων, επιδείνωση των ήδη άθλιων εργασιακών σχέσεων, περικοπές μισθών και άλλες αντεργατικές μεθοδεύσεις έρχονται να προστεθούν στην ήδη γενικευμένη ανεργία και υποαπασχόληση, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την ακρίβεια που έχουν γονατίσει την εργατική τάξη της χώρας μας.

Η πλέον επώδυνη συνέπεια της καπιταλιστής κρίσης που καλούνται να επωμιστούν οι εργαζόμενοι είναι η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι απολύσεις τον Φεβρουάριο ήταν 4.136 , ενώ κατεγράφησαν και 774 υποχρεωτικές άδειες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Παράλληλα, 180 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν κυρίως είναι εκείνοι της βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας, του εμπορίου και των κατασκευών, ενώ οι περιοχές που επλήγησαν είναι η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Πελοπόννησος και η Αττική. Από τον περασμένο Νοέμβριο που άρχισαν να γίνονται ορατές οι επιπτώσεις της κρίσης μέχρι σήμερα, οι απολύσεις αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 15% - 20% μηνιαίως. Τα αντίστοιχα στοιχεία των τριών περασμένων μηνών έχουν ως εξής:
  • Ιανουάριος 2009: 1.528 χαμένες θέσεις εργασίας και 140 διαθεσιμότητες
  • Δεκέμβριος 2008: 3.348 χαμένες θέσεις εργασίας και 890 διαθεσιμότητες
  • Νοέμβριος 2008: 3.000 χαμένες θέσεις εργασίας και 840 διαθεσιμότητες
Ακολουθεί μια πρόχειρη "χαρτογράφηση" των απολύσεων του τελευταίου τριμήνου με βάση τα στοιχεία σωματείων και εργατικών κέντρων , όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στις σελίδες του αθηναϊκου και περιφερειακού Τύπου.

Βόρειος Ελλάδα

Ξεκινώντας από την βαριά πληττόμενη από την καπιταλιστική κρίση Β. Ελλάδα και τον Κλάδο του Μετάλλου στη ΒΙΠΕ Κιλκίς: Η ALUMIL, από το Νοέμβρη του 2008 μέχρι και το Φλεβάρη, πραγματοποίησε 100 απολύσεις. Ο όμιλος (ALUMIL, ALUFIL, ALUNEF), που απασχολεί περίπου 950 εργαζόμενους, σχεδιάζει παραπέρα μείωση του προσωπικού τουλάχιστον κατά 350 εργαζόμενους. Η KLEEMAN τον περασμένο Δεκέμβρη και Γενάρη απέλυσε 40 εργαζόμενους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Επέβαλε 7ωρη απασχόληση, μείωση μισθού και από τις 16 Φλεβάρη έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζόμενους στην απογευματινή βάρδια. Η ALMACO απέλυσε 80 από τους 280 εργαζόμενους που απασχολούσε και σχεδιάζει άλλες 80 απολύσεις. Η ERLIKON, από τον περασμένο Νοέμβρη, απέλυσε 37 και σταμάτησε τη βραδινή βάρδια. Στο γαλβανιστήριό της επέβαλε 5ήμερη κυλιόμενη εργασία, ενώ μέχρι πριν είχε 7ήμερη εργασία. Η ELVIAL απέλυσε 40 εργαζόμενους, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη του 2008 οι εργαζόμενοι δούλευαν 12 ώρες ημερησίως. Η ΚΕΤΕΕ από 9 Φλεβάρη επέβαλε 6ωρη ημερήσια εργασία με ανάλογη μείωση μισθού. Απολύσεις έγιναν επίσης και στις επιχειρήσεις ΚΡΙΣΤΑΛ και ΔΟΜΗ. Στο Κιλκίς η ανεργία είναι στο 30%.

Δραματική η κατάσταση στη Ροδόπη, με 1.350 απολυμένους ή ημιαπασχολούμενους απ΄ την αρχή του χρόνου. Στη ΒΙΠΕ του Νομού Ροδόπης, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι συνδικαλιστές, από τα 92 εγκατεστημένα εργοστάσια λειτουργούν πλέον τα 47. Μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, χάθηκαν από τη ΒΙΠΕ 668 θέσεις εργασίας και άλλες 200 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009. Σήμερα, 425 εργαζόμενοι σε πέντε επιχειρήσεις έχουν βγει σε υποχρεωτική άδεια, άλλοι 103 σε τρεις επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, και περίπου 700 είναι απλήρωτοι για μήνες.

Στην Ξάνθη έγιναν περίπου 1.000 απολύσεις και η ανεργία είναι στο 25% ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτο Εργασίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης , μόλις 3 στους 10 οικοδόμους συνεχίζουν να δουλεύουν.

Στις Σέρρες απλήρωτοι εδώ και μήνες ή σε αναγκαστική άδεια βρίσκονται περίπου 340 εργαζόμενοι σε δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που ολοκλήρωσαν τα έργα τους. Περίπου 100 εργαζόμενοι απολύθηκαν από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Χαβαλές», που έκλεισε πρόσφατα 14 καταστήματα. Η ανεργία είναι στο 20%.

Στον Έβρο η ανεργία στους οικοδόμους είναι 80% και υπάρχουν 1.500 απούλητα διαμερίσματα. Συνολικά η ανεργία είναι πάνω από 25%, η ασφαλιστική και εργασιακή νομοθεσία καταστρατηγείται, δίνονται υποχρεωτικές άδειες και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 65 εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο 3 μέρες την εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη περίπου 1.500 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως από τους τομείς εμπορίου, επισιτισμού, τουρισμού. Πρόσφατο παράδειγμα, το λουκέτο στη βιοτεχνία ιματισμού ΜΟΡΙΤΖ, όπου έχασαν τη δουλειά τους 60 εργαζόμενοι. Επίσης, στο εργοστάσιο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ απολύθηκαν ήδη 20 εργαζόμενοι και οι απολύσεις συνεχίζονται με το 2%. Η επιχείρηση ετοιμάζεται να βγάλει σε διαθεσιμότητα άλλους 25 εργαζόμενους. Στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες απολύθηκαν 850 εργαζόμενοι με το κλείσιμο της Βιαμύλ, της Ζίμενς και άλλων επιχειρήσεων, κυρίως από τον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας. Υπολογίζεται ότι 1.500 εργαζόμενοι δουλεύουν τέσσερις ή τρεις μέρες την εβδομάδα, επιχειρήσεις στρέφονται στη λύση της διαθεσιμότητας και η ανεργία ξεπέρασε το 20%. Πρόσφατα έξι εργαζομένους απέλυσε και η ΑΕΓΕΚ κατασκευάστρια εταιρία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για νέο κύμα απολύσεων λόγω οικονομικών προβλημάτων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία ολοκλήρωσης των έργων.

Στην Βέροια η κρίση έχει χτυπήσει την κονσερβοποιία, ενώ καθίζηση έχει γνωρίσει και η οικοδομή. Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί 800 απολύσεις, η ανεργία κυμαίνεται στο 24% και τα σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση.

Στην Κοζάνη απολύθηκαν 1.500 το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 40%, οι άνεργοι οικοδόμοι είναι 600 και υπολογίζεται να φτάσουν τους 1.200. Η μαύρη εργασία είναι πάνω από 30% και η ανεργία πάνω από 25%. Στην Πτολεμαΐδα η ανεργία είναι 20% και σε πολλές εργολαβίες γίνονται απολύσεις.

Στη Φλώρινα η ανεργία στους οικοδόμους είναι 80%. Επιχειρήσεις μειώνουν το προσωπικό, δίνουν υποχρεωτικές άδειες, μειώνουν το ωράριο, δεν ανανεώνουν συμβάσεις που λήγουν και η ανεργία είναι στο 25%.

Στη Δράμα έγιναν 50 απολύσεις και η ανεργία είναι στο 20%.

Στην Πιερία κάθε μέρα καταγράφονται 30-40 απολύσεις. Εκλεισαν δύο επιχειρήσεις σκυροδέματος με 50 εργαζόμενους, η οικοδομή παρουσιάζει μεγάλη πτώση, περίπου 300 άτομα εργάζονται 4 μέρες την εβδομάδα, η ανεργία ξεπέρασε το 25% και σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι απασχολούμενοι στον τουρισμό.

Στη Νάουσα η ανεργία αγγίζει το 50% , εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά της «μαύρης» εργασίας.

Στη Χαλκιδική το 80% των οικοδόμων είναι άνεργοι. Συρρίκνωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα της Χαλκιδικής, με επιπτώσεις ιδίως στις βόρειες-ορεινές περιοχές του νομού «προβλέπει» μελέτη, που εκπόνησε η εταιρία ICAP GROUP ΑΕ, για λογαριασμό του τοπικού επιμελητηρίου. Ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ορυχεία, δασοκομία), που έχει σημαντική παρουσία στη Χαλκιδική, η έρευνα προβλέπει συρρίκνωση της απασχόλησης και αυτό θα επιφέρει δημογραφικές και οικονομικές επιπτώσεις, κυρίως στις βόρειες-ορεινές περιοχές του νομού, που δεν έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων. Η ανεργία στη Χαλικιδική κυμαίνεται στο 14%

Στην Καβάλα η επιχειρηματικότητα της άλλοτε ευημερούσας πόλης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενο κλείσιμο δύο βιομηχανικών μονάδων. Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κέντρο κάνει λόγο για 350 απολύσεις από την αρχή της χρονιάς και 450 αλλαγές συμβάσεων (από πλήρη σε μερική απασχόληση). «Η ανεργία καλπάζει, η εικόνα είναι ζοφερή και η μαύρη εργασία κυριαρχεί» σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Π.Τιάκας. Στην Καβάλα απολύθηκαν 350 άτομα τους δύο μήνες του 2009, σε 400 έγινε μετατροπή της απασχόλησης, από πλήρη σε μερική, υπήρξαν 200 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 40 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τους εργαζόμενους απλήρωτους τρεις μήνες και η ανεργία είναι πάνω από 20%. Από τις 6.000 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από πέντε άτομα, οι 2.595 το τελευταίο οκτάμηνο έκαναν ρύθμιση στο ΙΚΑ σχετικά με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην Καστοριά καταβαράθρωση σημειώνεται στον κλάδο της γούνας, με την πτώση του τζίρου του να αγγίζει το 70%, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο νομό Καστοριάς, από τον Νοέμβριο του 2008, οπότε και άρχισαν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες της κρίσης, μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν περίπου 800 απολύσεις στον κλάδο της γούνας. Έξαρση των απολύσεων σημειώθηκε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν περίπου 2.000 απολύσεις. Παρατηρείται μείωση των ωρών εργασίας και από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 20% και ξεπέρασε τους 4.000 , η ανεργία κυμαίνεται πλέον μεταξύ 35-40%.

Στα Γιαννιτσά απολύθηκαν 100 άτομα, η ανεργία είναι στο 36% και σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται μετατροπή των συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης. Στη μονάδα της «Ελληνικής Υφαντουργίας» με 300 εργαζόμενους εφαρμόζεται τετραήμερη εργασία. Η τεχνική εταιρεία ΝΤΙ-ΕΣ απέλυσε οκτώ από τους 30 εργαζομένους της, οι οποίοι έκαναν επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης κατήγγειλε ότι αντί να εξοφληθούν, όπως τους είχε υποσχεθεί, απολύθηκαν.

Στην Εδεσσα έγιναν καταγγελίες ότι απασχολούνται εργαζόμενοι με 2 ευρώ την ώρα.

Στα Γρεβενά είναι άνεργοι και οι 1.100 οικοδόμοι. Έγιναν 250 απολύσεις και η ανεργία έφτασε στο 35%.

Θήβα

Ένα νέο κέντρο ύφεσης δημιουργείται όπου καταγράφονται καθημερινά απολύσεις. Το Εργατικό Κέντρο αναφέρει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 η εταιρεία Αμερικανικό Σπίτι έχει απολύσει 40 από τους 110 εργαζομένους της, ενώ άλλους 160 έχει απολύσει η Ελβάλ Χαλκόρ. Ακόμη, κάνει λόγο για απόλυση του μισού εργατικού δυναμικού (10 από 20 συνολικά) από την εταιρεία ΧΕΛΜΕΤ, καθώς και για 10 από τους 15 υπαλλήλους της επιχείρησης Μάταλα. Επίσης, έκλεισε η εταιρεία ΚΑΖΗ, ενώ η Σεμέλη έχει απολύσει 11 από τους 15 εργαζομένους της από την αρχή του χρόνου. Τέλος, τα Σωληνουργεία Θηβών δίνουν υποχρεωτικές άδειες σταδιακά στους 60 εργαζομένους της. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, στη Διαμάντ ΒΙΝΤΕΡ Ελλάς 66 από τους 100 υπαλλήλους της βρίσκονται σε διαθεσιμότητα για 10 ημέρες, στον Μαΐλλη 60 από τους 120 εργαζομένους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, ενώ άλλοι 25 τους ακολούθησαν το 2009. Στην ΠΛΕΞΑΚΟ 24 υπάλληλοι (από τους 81 συνολικά) βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ στο εργοστάσιο της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας οι 60 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Τέλος, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (με μειωμένες αποδοχές) εργάζονται οι 70 υπάλληλοι στα Κλωστοϋφαντουργεία ΕΛΦΙΚΟ, ενώ στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ απολύθηκαν 120 εργαζόμενοι.

Λιβαδειά

«Πενήντα εργάτες σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την απόλυση» όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς κ. Ν. Παπαναγιώτου, καθώς η Αλουμίνιον της Ελλάδος, λόγω της συγκυρίας, σταμάτησε την παραγωγή συγκεκριμένης σειράς προϊόντος. Στην αγορά επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός, ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις της Αράχοβας έχουν μείωση του τζίρου. Απολύσεις έχουν καταγραφεί στους εργολάβους που έχουν συμβληθεί με τις βιομηχανίες της περιοχής.

Κόρινθος

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο της πόλης, έχουν γίνει 200 απολύσεις το τελευταίο τρίμηνο, ενώ 50 εργαζόμενοι της Φούλγκορ παραμένουν σε διαθεσιμότητα. «Η ανεργία είναι άνω του 20% και δυστυχώςκαμία νέα θέση εργασίας δεν έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια» σχολιάζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κ.Μαλανδρένης. «Το πρόβλημα θα διογκωθεί,αφού και οι μικρές επιχειρήσεις απολύουν και προχωρούν σε ελαστικά ωράρια» συμπληρώνει.

Κυκλάδες

Και εδώ φυσάει ο άνεμος της ύφεσης. «Εχουμε σωρεία απολύσεων το τελευταίο διάστημα» σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Θ. Μήτσκας. «Το δίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου απολύθηκαν 1.346 εργαζόμενοισε Μύκονο, Τήνο, Κίμωλο, Σύρο και Μήλο» λέει και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή αλλάζουν τις εργατικές συμβάσεις και τις μετατρέπουν σε μερικής απασχόλησης και γίνεται οκτάωρο με δέκα ένσημα.Οποιος αρνείται,απολύεται». Στο νησιωτικό σύμπλεγμα τα χειρότερα αναμένονται μετά τον Απρίλιο, αφού γίνεται λόγος για πτώση της τουριστικής κίνησης ως και 30%. Αν σημειωθεί τέτοια εξέλιξη, αναμένεται να ανατρέψει όχι απλώς ένα δεδομένο εργασιακό σκηνικό, αλλά έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής που συνίσταται σε έξι μήνες δουλειά και έξι μήνες με το επίδομα του ΟΑΕΔ.

Δωδεκάνησα

Από το σύνολο του εργατικού δυναμικού στη Ρόδο σχεδόν το 75% ζει από τον τουρισμό και λιγότεροι από τους μισούς είναι πλήρους απασχόλησης. Ηδη περίπου 4.500 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη λάβει μισθούς, δώρα και επιδόματα των προηγούμενων μηνών. «Θα την πληρώσουμε με το άνοιγμα της σεζόν.Με 10%-20% πτώση στον τουρισμό δεν θα αναπνέουμε» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Ι.Σαρικάς. Όπως και στις Κυκλάδες, έτσι και στα Δωδεκάνησα, αν μειωθεί η σεζόν έστω και ένα μήνα, θα επηρεάσει άμεσα και προς το χειρότερο τον τρόπο ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Στη Ρόδο η οικονομική δυσπραγία αντανακλάται και στα δεκάδες σπίτια και ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί.

Πάτρα

Στην Πάτρα ο πανίσχυρος όμιλος «Frigoglass», που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η εργοδοσία επιχειρεί να φορτώσει την οικονομική κρίση στους εργάτες.

Τον περασμένο Γενάρη η εργοδοσία του Ομίλου προχώρησε στη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού στο εργοστάσιο της Πάτρας κατά 44%. Την ίδια περίοδο ανακοίνωσε το κλείσιμο των εργοστασίων της στη Νορβηγία και στην Πολωνία, πετώντας 355 εργαζόμενους στο δρόμο. Σε μείωση προσωπικού προχώρησε και στα εργοστάσιά της σε Ρωσία, Ρουμανία, Τουρκία και Κίνα. Στόχος της εργοδοσίας του Ομίλου, όπως και τόσων άλλων επιχειρήσεων, είναι να μεταφέρει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού στις πλάτες των εργατών. Δηλαδή, στο επίπεδο της επιχείρησης, να φορτώσει τις συνέπειες της δικής της κρίσης στους εργαζόμενους.

Στις 16 Γενάρη 2009 ο Ομιλος ανακοινώνει εγγράφως στους εργαζόμενους του εργοστασίου της Πάτρας ότι θα μειώσει το προσωπικό. Στο έγγραφο επικαλέστηκε «την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης» και ισχυρίστηκε ότι «τα νέα δεδομένα επιβάλλουν σε μία προσπάθεια επιβίωσης του εργοστασίου, τη μείωση του προσωπικού στον αριθμό των 90 ατόμων, από τα 210 που είναι σήμερα». Ανήγγειλε, δηλαδή, ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να μειώσει το προσωπικό κατά 57%!

Η ιστορική βιομηχανία μπετόν- τουβλοποιΐα «Σιαβελή» έβαλε «λουκέτο» με αποτέλεσμα 38 εργαζόμενοι να προστίθενται στη μακρά λίστα των ανέργων του Νομού, ενώ σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στο εργοτάξιο της ΕΡΓΟΣΕ στο Διακοπτό, η ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο να βγάλει από τις 23 Φεβρουαρίου όλο το προσωπικό σε αναγκαστική άδεια. Μετά τις 100 και πλέον απολύσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Δυτική Αχαΐα και στην Πάτρα, πλέον και η Αιγιάλεια βρίσκεται στον «κυκλώνα» της ανεργίας, με δεκάδες επιχειρήσεις να δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Εύβοια

Αντιμέτωποι με απολύσεις, διαθεσιμότητες και την «εκ περιτροπής εργασία», βρίσκονται καθημερινά οι εργαζόμενοι και στην Εύβοια, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Τα αντεργατικά κρούσματα πληθαίνουν. Με την συμφωνία της πλειοψηφίας του σωματείου, στο «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ» (θυγατρική της ΖΗΜΕΝΣ) και επικαλούμενη μείωση των παραγγελιών, η εργοδοσία έδωσε υποχρεωτικές άδειες 3 ημερών σε όλο το προσωπικό και 6ήμερες σε δύο τμήματα 105 ατόμων για το μήνα Φλεβάρη, ενώ προχώρησε και σε 60 απολύσεις με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων» εργαζομένων που είχαν προσληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Στη «Σωληνουργία Μηχανική» (πρώην Τσαούσογλου) του Εμφιετζόγλου, με τη συμφωνία του σωματείου, το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό και οι 120 περίπου εργαζόμενοι βγήκαν σε υποχρεωτική άδεια το Γενάρη. Στην επιχείρηση «ΒΙΟΜΕΚ» στο Αλιβέρι έγιναν δύο απολύσεις. Σε διάφορες εργολαβίες π.χ. ΜΕΣΚΑ - Ματθαίος έχουν γίνει δεκάδες απολύσεις από το Νοέμβρη και μετά.

Από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, υπολογίζεται ότι 120 περίπου εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στα Κεραμοποιεία της περιοχής Βασιλικού (Κοντογιάννης, Γαλάνης, Τζαβάρας). Τέλος, η πολυεθνική «LAFARGE» ιδιοκτήτρια του Ομίλου της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» έχει προχωρήσει σε 70 απολύσεις εργαζομένων και στα δύο εργοστάσιά της (Χαλκίδα και Αλιβέρι) με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων».


Όσο για τις πρωθυπουργικές "εκκλήσεις" προς τους εργαζομένους για συναίνεση, ας είναι σίγουροι, η Κυβέρνηση , τα ακροδεξιά δεκανίκια της και οι σοσιαλδημοκράτες επίδοξοι διάδοχοι της, πως θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει: μαζικούς , μαχητικούς και ανυποχωρητούς εργατικούς αγώνες.

Πηγές:

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ