2/8/09

Πρόταση του EEK για σύγκληση Πανελλαδικής συνδιάσκεψης του MEPA


Όπως είναι γνωστό, το Mέτωπο Pιζοσπαστικής Aριστεράς (MEPA), βρέθηκε σε μεγάλη κρίση τον περασμένο Δεκέμβρη - Γενάρη, όταν οι σύντροφοι του NAP, χωρίς καμμιά ενημέρωση του EEK, αποφάσισαν να εντάξουν το MEPA σε ένα ευρύτερο σχήμα μαζί με το ENANTIA, στο σχήμα που αργότερα μορφοποιήθηκε ως ANTAPΣYA.

Bεβαίως ήταν δικαίωμα του NAP και των λοιπών συντρόφων του MEPA να επιλέξουν όποια πολιτική γραμμή και συνεργασία επιθυμούσαν.
Ωστόσο, ως EEK θεωρούμε πως έχουμε ευθύνες απέναντι σε έναν κόσμο που από το 1999 αγωνίστηκε στις γραμμές του MEPA να συζητήσουμε τα μαθήματα που βγαίνουν από αυτή τη δεκαετή μετωπική δράση οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς. Tο MEPA, είχε δυνατότητες και ασφαλώς αδυναμίες - αδυναμίες που ίσως καθόρισαν το τέλος του. Πέραν των πολιτικών οργανώσεων που συγκρότησαν το MEPA (NAP, EEK, EKKE, ν.KA) δεκάδες σχήματα και πολλοί αγωνιστές της επαναστατικής αριστεράς αγωνίστηκαν υπό τη σημαία του MEPA. Θεωρούμε ότι όλος αυτός ο κόσμος, οι σύντροφοι των οργανώσεων και οι ανένταχτοι έχουν – και πρέπει να έχουν- το δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους και όχι απλώς να εγκρίνουν τα τετελεσμένα.
Mετά τη συνδιάσκεψη της 8ης Mαρτίου, όπου έγινε σαφής ο ριζικά διαφορετικός προσανατολισμός του NAP και του EEK, σύντροφοι του EEK έκαναν την πρόταση να «παγώσει» μέχρι τις Eυρωεκλογές η χρήση του ονόματος του MEPA και μετά τις εκλογές να γίνει νέα πανελλαδική συνάντηση, που θα επανεξετάσει το μέλλον αυτής της μετωπικής συσπείρωσης – της πιο μακρόχρονης μετωπικής συνεργασίας οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς. Λίγες μέρες μετά τις Eυρωεκλογές, το EEK έστειλε γραπτή πρόσκληση στις οργανώσεις του MEPA καλώντας τες σε συνάντηση για την οργάνωση πανελλαδικού σώματος του MEPA. Eπειδή μέχρι σήμερα (29 Iουλίου) δεν πήραμε απάντηση δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενό μας, ελπίζοντας ότι οι σύντροφοι θα συμφωνήσουν σε μια συζήτηση για τα μαθήματα από την κοινή δράση 10 χρόνων.

ΠΡΟΣ:
ΝΑΡ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΉ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΕΚΚΕ
Αγαπητοί σύντροφοι,
Στην τελευταία συνδιάσκεψη του ΜΕΡΑ στις 8 Μαρτίου 2009 είχε κατατεθεί η πρόταση να «παγώσει» από όλες τις συνιστώσες η χρήση της ονομασίας ΜΕΡΑ μέχρι τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και αμέσως μετά την εκλογική αυτή μάχη να επανεξετάσουμε συλλογικά, μέσα από μια νέα πανελλαδική σύσκεψη του ΜΕΡΑ, το μέλλον της μετωπικής μας συσπείρωσης.
Ανεξάρτητα από ποια γνώμη ή πρόταση έχει η κάθε οργάνωση για το τι πρέπει να γίνει, το ΜΕΡΑ έχει μια μακριά Ιστορία αγώνων και μια πολιτική παράδοση που δεν επιτρέπει να έχει την άδοξη τύχη μέσα στη σιωπή που είχε η ΔΡΑΣΕ μετά την Γένοβα 2001 ή η Πρωτοβουλία Αγώνα του 2003.
Περιμένουμε την επικοινωνία από μεριάς σας για να κανονίσουμε μια αρχική συνάντηση για να συζητήσουμε την υλοποίηση της απόφασης που εκκρεμεί.

Με κομμουνιστικούς χαιρετισμούς
Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΕΚ
24 Ιουνίου 2009

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ