1 με 2 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 56 υπουργών εξωτερικών, η ετήσια διάσκεψη των κρατών μελών του ΟΑΣΕ. Στην Αθήνα υπάρχει έντονη κινητικότητα, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και της υπ. εξωτερικών των ΗΠΑ Χ.Κλίντον, που ίσως συμμετάσχει στις διαδικασίες της Συνόδου. Υψηλές οι προσδοκίες του ελληνικού αστικού κόσμου για να αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη και γεφυροποιό των ιμπεριαλιστικών διαφορών, ιδιαίτερα των όσων σχετίζονται με τον πόλεμο της ενέργειας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Ε.Ε., αλλά και την συγκυρία εξέτασης του αιτήματος εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε. σε συνδυασμό με την κινητικότητα επίλυσης του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Ενδιάμεσος σταθμός σ' αυτήν την πορεία αποτέλεσε η λεγόμενη «Διαδικασία της Κέρκυρας»: άτυπη σύνοδος του οργανισμού αυτού που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Η πολιτική σημασία της συνάντησης που θα γίνει το Δεκέμβρη φωτίζεται επαρκώς αν δει κανείς το τι συζητήθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο στην Κέρκυρα.
Η Ντ. Μπακογιάννη ως οικοδεσπότης της συνόδου υπογράμμιζε τα εξής στις συνεντεύξεις που έδινε εκείνες τις μέρες: «Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος διαπεριφερειακός διακυβερνητικός οργανισμός ασφάλειας στον κόσμο. Καλύπτει όλη τη γεωγραφική έκταση από το Βανκούβερ στο Βλαδιβοστόκ και περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρασίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά». Το πολιτικό διακύβευμα σύμφωνα με την πρώην υπουργό εξωτερικών είναι ότι «η κατάσταση ασφάλειας στην τεράστια γεωγραφική έκταση που καλύπτει ο ΟΑΣΕ είναι κρίσιμη για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».
Η ίδια σημειώνει μετά τη σύνοδο: «συμφωνήσαμε να ανανεώσουμε τους μηχανισμούς που διαθέτουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε παραδοσιακές και νέες προκλήσεις... τα παραδοσιακά θέματα ασφάλειας παραμένουν ανεπίλυτα, ενώ εμφανίζονται διαρκώς νέες προκλήσεις και απειλές». Ενδεικτικές απειλές για τον ΟΑΣΕ είναι «η εμβαθυνόμενη οικονομική κρίση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, η ασφάλεια, η λαθρομετανάστευση, η παράνομη διακίνηση προσώπων, η τρομοκρατία». Και συνεχίζει λέγοντας: «δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αναγνωρίσουμε ότι η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση πιθανότατα είναι η πλέον άμεση και σοβαρή απειλή στη διεθνή ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε... Ο μόνος τρόπος που τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, είναι να επιδείξουν αλληλεγγύη».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/1-2.html