14/3/10

Βίζα χαφιεδισμού, με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ


Ώστε λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε διπλά θριαμβευτής από την Αμερική. Τα παπαγαλάκια του προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να τιμήσει τον έλληνα πρωθυπουργό και με ένα ακόμη τρόπο: καταργώντας τη βίζα εισόδου στις ΗΠΑ - δηλαδή, κάνοντας δεκτό ένα περίπου αυτονόητο (θεωρητικά, τουλάχιστον) αίτημα, η μη ικανοποίηση του οποίου είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι υπερατλαντικοί "σύμμαχοι" αντιμετωπίζουν την Ελλάδα όχι μόνο ως φτωχό, αλλά και ως επικίνδυνο συγγενή. Προσοχή, όμως, στα... ψιλά γράμματα της συμφωνίας. Διότι ναι μεν η διαδικασία απλοποιείται, αλλά το φακέλωμα συνεχίζεται. Όπως, άλλωστε, ξεκαθάρισε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά την υπόσχεση Ομπάμα, για να μην έχει κάποιος ανάγκη για βίζα προκειμένου να εισέλθει στις ΗΠΑ οφείλει να πληροί δύο προϋποθέσεις.

Πρώτον, να συμπληρώνει και να αποστέλλει ηλεκτρονικά το έντυπο με τα αναλυτικά στοιχεία του και πληροφορίες για το ταξίδι του, τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρησή του, κάτι που μέχρι σήμερα έκανε επί τόπου στην πρεσβεία ή το προξενείο. Τα στοιχεία αυτά θα ταξιδεύουν πριν από τον άμεσα ενδιαφερόμενο στις ΗΠΑ, όπου θα ελέγχονται διεξοδικά και - εφόσον γίνει αποδεκτός - θα αποθηκεύονται, για μελλοντική χρήση.

Δεύτερον, ο αιτών οφείλει να διαθέτει το τελευταίας τεχνολογίας διαβατήριο, με ημερομηνία έκδοσης μετά το 2006-'07, το οποίο έχει ενσωματωμένο ένα μικροεπεξεργαστή με τα βιομετρικά δεδομένα του. Δηλαδή, να δίνει στις μυστικές υπηρεσίες των "απέναντι" (όχι ότι οι δικές μας είναι καλύτερες...) κάθε πληροφορία που ίσως τους είναι χρήσιμη για να τον παρακολουθούν διαρκώς.

Βεβαίως, αυτές οι ρυθμίσεις δεν αποτελούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Στο σύνολό τους (μαζί και με άλλα μέτρα) προβλέπονται αναλυτικά στο "μνημόνιο συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ που είχε υπογράψει η Ντόρα, ως υπουργός Εξωτερικών, τον Ιούνιο του 2009 και το οποίο ψήφισαν μαζί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Χέρι - χέρι και στο χαφιεδισμό, εγχώριο, ευρωπαϊκό και διατλταντικό!

ΠΡΙΝ 14/03/2010

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ