26/4/10

Ανακοίνωση Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, 21/04/2010

Ζούμε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Σε μία περίοδο που καλούμαστε να δώσουμε μια μάχη ιστορικής σημασίας, που θα κρίνει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε, που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε στο μέλλον · είναι η μάχη της γενιάς μας! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με την ουσιαστική συμπολίτευση των ΝΔ - ΛΑΟΣ και υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει ένα άνευ προηγούμενου μαραθώνιο κατάργησης δικαιωμάτων και κεκτημένων, ελευθεριών και κατακτήσεων, μία επίθεση που εξυπηρετεί στην ουσία τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για να ξεπεραστεί η κρίση εις βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βλέπουμε να νομιμοποιούνται τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να ψηφίζεται αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, να μειώνονται επιδόματα - μισθοί, να παγώνουν συντάξεις, να αυξάνεται η φορολογία σε είδη πρώτης ανάγκης, να προμηνύονται ακόμα χειρότερα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό. Και όλα αυτά με την ανεργία να καλπάζει και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να διευρύνονται, ειδικά στους νέους.

Με πρόσχημα το δημοσιονομικό έλλειμμα και την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για «τη σωτηρία της χώρας». Η αλήθεια είναι όμως, πως δεν υπάρχει μία ενιαία «εθνική τσέπη», ένα κοινό εθνικό συμφέρον που απαιτεί την εθνική ομοψυχία. Εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Την κρίση και τη χρεοκοπία να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι. Το Πρόγραμμα ... Βαρβαρότητας και Ανάπτυξης, το σχέδιο Καλλικράτης, η προσφυγή της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. και τα νέα νομοσχέδια για την Εκπαίδευση πρέπει να βρουν μπροστά τους τους αγώνες εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή! Γιατί τα μέτρα αυτά δεν είναι μέτρα πρόσκαιρα, μέτρα μίας χρήσης «μέχρι να περάσει η μπόρα» αλλά αποτελούν στρατηγικές στοχεύσεις του συστήματος, βαθύτερες αντιδραστικές τομές βάθους δεκαετιών.

Προμηνούν ένα μαύρο παρόν και μέλλον για τη νεολαία -
Να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει!

Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στον οργανισμό δηλαδή αυτόν που όποια χώρα προσέφυγε κατάφερε μετά να εξασφαλίσει τα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα για τον λαό και την οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους του, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Για εμάς η προσφυγή στο ΔΝΤ γίνεται με υποθήκη το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νεολαίας, ορίζει πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» που θα κατακρεουργούν εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα, θα ιδιωτικοποιούν τον δημόσιο πλούτο, θα χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι δε μηχανισμοί στήριξης της Ε.Ε. δε διαφέρουν· άλλωστε η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα ξέρουν πολύ καλά ποιες είναι οι στοχεύσεις και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και πού αυτές οδηγούν. Άλλωστε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο ρόλος της ΕΕ αποκαλύπτεται με τον πιο σαφή τρόπο, αφού είναι ένας μηχανισμός που πιέζει για σκληρότερα μέτρα, χέρι-χέρι με τις κυβερνήσεις.

Μας καλούν να γίνουμε η γένια που θα ζήσει χειρότερα από κάθε άλλη στην σύγχρονη Ελλάδα. Στην εκπαίδευση, φοιτητές και σπουδαστές είμαστε αυτοί που θα βιώσουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο, οι μαθητές αυτοί που θα ενταχθούν στο πιο εντατικοποιημένο σχολείο της αγοράς που ετοιμάζουν και όλοι μαζί στην εργασία θα βγαίνουμε χωρίς δικαιώματα, θα δουλεύουμε περισσότερο για λιγότερο, πιο ελαστικά χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Πλάι στα οικονομικά μέτρα και στις αλλαγές στην εργασία έρχεται και το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φάνηκε συνεπής στη συνέχιση της πολιτικής της Ν.Δ. στο χώρο της εκπαίδευσης. Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που ετοιμάζει στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού και της συνθήκης της Μπολόνια, χωρίζει τους αποφοίτους σε οχτώ επίπεδα στα οποία θα εντάσσονται ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης από την οποία εξήλθαν και με βάση τα πιστοποιητικά κατάρτισης - δεξιότητες που θα προσκομίζουν διά βίου. Διαλύει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα στο πτυχίο μετατρέποντάς το σε απλούς τίτλους ακαδημαϊκής πιστοποίησης. Το πτυχίο δε θα αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας, αφού στη θέση του μπαίνει ένας «ατομικός φάκελος προσόντων». Διαλύει κάθε έννοια συλλογικής διεκδίκησης αφού κατακερματίζει τους εργαζόμενους σε κατηγορίες. Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων συμπληρώνει και ενοποιεί πτυχές του νόμου πλαίσιο, των νόμων για αξιολόγηση και ΙΔΒΕ. Την προηγουμένη βδομάδα επίσης η οριστικοποιήθηκε η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 (με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας), που αναγνωρίζει τα Κ.Ε.Σ. και την ιδιωτική εκπαίδευση, παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, την αναθεώρηση του οποίου το φοιτητικό κίνημα είχε ακυρώσει μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, τις καταλήψεις και τις μαζικές διαδηλώσεις, μέσα από την λογική του ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας. Την προηγούμενη βδομάδα επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το οποίο πρόκειται σύντομα να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το πολυνομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο αντιδραστικών ρυθμίσεων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Διαμορφώνει ένα εργασιακό μεσαίωνα για τους εκπαιδευτικούς, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, αξιολογεί το «νέο» σχολείο που ετοιμάζουν, αναβαθμίζει την αξιολόγηση των ΑΕΙ και εισάγει το ηλεκτρονικό σύγγραμμα, νομιμοποιεί και αδειοδοτεί τα Κ.Ε.Σ. ετοιμάζοντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα είναι σύμφωνο με τις επιταγές της ΕΕ.

ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!
ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ!
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ!

Για να περάσουν όμως αυτές τις αλλαγές, χτυπούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, εντείνουν την καταστολή και την τρομοκράτηση του κινήματος. Προσπαθούν να καταργήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο, όχι γιατί είναι άντρο τρομοκρατών αλλά γιατί αποτελεί εφαλτήριο αγώνων. Οι κάμερες, οι τρομονόμοι, οι κουκουλονόμοι και η αστυνομοκρατία πλάι στην εργοδοτική τρομοκρατία, επιδιώκουν να διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που θα καταπνίγει κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης, κάθε προσπάθεια έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε, η προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά οι δολοφόνοι του Α. Γρηγορόπουλου, Κορκονέας και Σαραλιώτης.

Οι αντιδραστικές αλλαγές σε εκπαίδευση και εργασία έρχονται να διαμορφώσουν ένα μαύρο τοπίο, ενάντια ακόμα και στα πιο αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Σε αυτό τον αγώνα δηλώνουμε δυναμικό παρών. Παρών στις μάχες για την ανατροπή της αντεργατικής λαίλαπας, μαζί με τους εργαζόμενους και το κίνημά τους και όχι απλά αλληλέγγυοι.

Δε θα γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη !

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στην αυριανή απεργία. Να ενισχύσουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και το σύνολο των εργαζομένων.
Συμμετέχουμε στην πορεία προάσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των αγώνων του Δεκέμβρη το Σάββατο 24/4, 14:00 στα Προπύλαια.
Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτη 27/4 ενάντια στο ΔΝΤ και την Ε.Ε., ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και την αντιλαϊκή πολιτική.
Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα.
Να γίνει πανεκπαιδευτικό μπλακ άουτ στις 4 Μάη μαζί με δασκάλους, καθηγητές και τους ωρομίσθιους.

Συνεχίζουμε κλιμακώνοντας, με αγώνα διαρκείας για ανατροπή της επίθεσης, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης - ΝΔ και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Αρχιτεκτονικής, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, Πληροφορικής, Τοπογράφων, Φυσικού, Χημικών μηχανικών

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ