11/5/10

Διεθνής Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στην Ελλάδα


Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στην Ελλάδα εκφράζουν μια σειρά εργατικά σωματεία από την Ευρώπη, κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα σε πολλές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα της Γαλλίας (NPA) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας (SWP) έστειλαν κοινή δήλωση πρός την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απάντησε στη κοινή δήλωση οργανώσεων της ευρωπαϊκής αντικαπιταλιστικής αριστεράς για την αλληλεγγύη στο ελληνικό εργατικό κίνημα και την κοινή πάλη για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της κρίσης με την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητοί σύντροφοι του SWP και του NPA,

Αντιμέτωποι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, εκτιμούμε ότι η πρωτοβουλία των οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ευρώπη να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το ελληνικό εργατικό κίνημα είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Αυτά τα μέτρα αποτελούν κήρυξη πολέμου ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας στην Ελλάδα. Είναι η μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων εδώ και πολλές δεκαετίες. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, οι τραπεζίτες, το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλουν να επιβάλουν συνθήκη κοινωνικής βαρβαρότητας. Την ίδια στιγμή η οργή μεγαλώνει και οι μαζικές απεργίες και οι διαδηλώσεις δείχνουν σημάδια της αντίστασης των εργαζομένων. Η Αριστερά αντιμετωπίζει μια πρόκληση ιστορικών διαστάσεων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει στην ανάγκη για την κλιμάκωση των αγώνων, με γενικές και κλαδικές απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις που θα αμφισβητήσουν την επίθεση της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ, θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα απαιτήσουν να πληρώσουν οι καπιταλιστές για την κρίση. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. No pasaran!

Ήρθε για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση στην προσπάθεια των καπιταλιστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ για να φορτώσουν το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ευρώπη πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα και της εργατικής μαχητικότητας μπορούμε να νικήσουμε τις δυνάμεις του κεφαλαίου και να ανοίξουμε το δρόμο για την αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την πρόταση για συντονισμένη δράση αλληλεγγύης ενάντια στις πανευρωπαϊκές περικοπές από τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των κινημάτων.

Τώρα είναι η ώρα για τις δυνάμεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να συντονίσουν τις δράσεις του και να επιμείνουν στη δυνατότητα μιας αντικαπιταλιστικής απάντησης στην κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύνολο συγκεκριμένων πολιτικών στόχων που θα αντιπροσωπεύουν μια καθαρή ρήξη με την αστική πολιτική, θα επιτρέπουν την αλλαγή συσχετισμού προς όφελος της εργατικής τάξης και θα ανοίγουν το δρόμο για τη ριζική κοινωνική αλλαγή, ένα νέο σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό μέλλον.

Επιμένουμε επίσης ότι ένα τέτοιο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πρέπει να έχει μια καθαρή στάση ενάντια στην ΕΕ. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι εφικτό να «μεταρρυθμιστεί» η ΕΕ, ο μόνος δρόμος είναι η πάλη των εργατών σε κάθε χώρα για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ και ο κοινός αντικαπιταλιστικός αγώνας για την διάλυση της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τους παρακάτω πολιτικούς στόχους:

· Ανυπακοή στις επιταγές του ΔΝΤ και του ΕΕ – Έξοδος από την Ευρωζώνη και την ΟΝΕ – Αγώνας για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ.

· Άμεση στάση πληρωμών στο ξένο χρέος τώρα – Δώστε τα χρήματα στους εργάτες και όχι στους τραπεζίτες.

· Εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο

· Φορολογήστε το κεφάλαιο – άμεση μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς

· Απαγόρευση των απολύσεων – μόνιμη και αξιοπρεπής δουλειά για όλους

· Άμεσες αυξήσεις στους μισθούς – κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων

· Νομιμοποιείστε τους μετανάστες – πολιτικό άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες

· Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση – Σύστημα Υγείας – Εκπαίδευση για όλους

Με συντροφικούς χαιρετισμούς το συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ