14/5/10

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΒΟΥΒΑΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΝΩ Ο ΞΑΝΑΜΜΕΝΟΣ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ» ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

«ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥ»

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι του Παραλόγου η θητεία είναι πταίσμα μπροστά στο Παράλογο του Καπιταλισμού. Την ίδια μέρα που δημοσιοποιείται ότι «η ανασφάλιστη εργασία έχει εκτοξευτεί στο 25% σύμφωνα με τα αποτελέσματα 22.000 ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος 2010», η κυβέρνηση με πρόφαση την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ανακοινώνει νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θεσμοθετεί την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να καταβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία για τους εργαζόμενους που έχουν στη δούλεψη τους, μεταφέροντας τα βάρη αυτά στην πλάτη των εργαζόμενων-φορολογούμενων. Τέλος φόρμαςΜε πρόσχημα τη «διατήρηση 10.000 θέσεων απασχόλησης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας», ο ΟΑΕΔ ξεκινά νέο πρόγραμμα με την επιχορήγηση μέρους του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στο 40% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Σύμφωνα με την προπαγάνδα των ΜΜΕ «Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό ή στο προσωπικό με επαναλαμβανόμενη σύμβαση μίας (1) ημέρας και οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Επίσης ξενοδοχοϋπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασής τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας είναι: α) Να διατηρήσουν το προσωπικό που απασχολούσαν στις 30-4-2010 καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. β) Να μην έχουν προχωρήσει σε καταγγελία σύμβασης εργασίας από 1-1-2010 έως 30-4-2010, εκτός αν αντικαταστήσουν τουλάχιστον το 20% των απολυθέντων, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης υπαγωγής. Ομοίως εντάσσονται στο πρόγραμμα επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας μετά τις 30-4-2010 εφόσον το αντικαταστήσουν εντός 30 ημερών από την αίτηση υπαγωγής».

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις η κυβέρνηση μετατρέπει την τριπλή (δηλαδή διμερή) χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων σε μονομερή: οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις δικές τους εισφορές, τις κρατικές αλλά και τις εργοδοτικές μέσω της χρηματοδότησης του ΟΑΕΔ των εργοδοτικών εισφορών. Ενώ οι εργοδότες απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών, αυτές μετατρέπονται σε μια εφ’ όρου ζωής φορολόγηση των εργαζομένων οι οποίοι ποτέ δεν γνωρίζουν για πόσα χρόνια θα εργαστούν και ούτε φυσικά με τι σύνταξη θα ανταμειφθούν οι θυσίες για δεκαετίες των «περήφανων γηρατειών»!

Το γεγονός της ενίσχυσης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, συχνά μέσω της εξάλειψης των υποχρεώσεων τους έναντι των ασφαλιστικών ταμείων επιβεβαιώνεται και μέσω της υπενθύμισης του θεσμού της πρακτικής των φοιτητών σχολών ΤΕΙ Τουριστικών Επαγγελμάτων. Οι βιομήχανοι του τουρισμού όχι μόνο εκμεταλλεύονται την ανασφάλιστη εργασία των γηγενών φοιτών, αλλά πέρσι υπογράφτηκαν συμφωνίες με γειτονικές βαλκανικές χώρες ώστε οι φοιτητές τους να κάνουν την ανασφάλιστη πρακτική τους στα «γαλάζια ελληνικά νησιά».

Όλα και όλα, για το καλό του τουρισμού μας γίνονται όλα! Τι και αν οι ξενοδόχοι εκμεταλλεύονται τις καλύτερες ακτές, μολύνουν τα πάντα, οι εργαζόμενοι «στην ηλιόλουστη χώρα μας» απαγορεύεται να πάνε διακοπές! Παπανδρέου, Λοβέρδος και λοιποί «σοσιαλιστές» πασχίζουν να μας πείσουν ότι το καλό του τουρισμού μας, δηλαδή των κερδών τους, απαιτεί θυσίες από εμάς τους εργαζόμενους!

Όταν δεν καταφέρνουν αυτοί να πείσουν για το αγαθό της αντεργατικής τους πολιτικής και ξεσπούν εργατικοί αγώνες, όπως αυτοί ενάντια στην Άρση του Καμποτάζ, μπαίνει στο παιχνίδι η ΔΡΑΣΗ, το κόμμα του Μάνου, γνωστού και ως 3Α: Αποτυχημένου Επιχειρηματία, Αποτυχημένου Υπουργού του Μητσοτάκη, Αποτυχημένου Βούβαλου, με κόμμα που ξεπερνά ακόμη και ο Βεργής! Αυτή λοιπόν η ελπίδα της πολιτικής ζωής του τόπου μας, ο αστέρας των νεοφιλελεύθερων Θατσερικών δοξασιών, των ακραίων καπιταλιστικών δογμάτων που οδήγησαν τον ίδιο τον καπιταλισμό σε πρωτόγνωρη κρίση εφορμά εναντίον του εργατικού κινήματος. Με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της διοίκησης του ΠΑΜΕ για τις κινητοποιήσεις των μελών του Μετώπου στο λιμάνι του Πειραιά, στην είσοδο μεγάλων ξενοδοχείων της πλατείας Συντάγματος αλλά και στην Ακρόπολη, «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε».

Τι να σημαίνει άραγε η κατάργηση του Καμποτάζ; Σύμφωνα με τα σωματεία των ναυτεργατών έχουμε «Πλωτά κάτεργα στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, όπου θα κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και ο νόμος της ζούγκλας των εταιριών και ενίσχυση του καθεστώτος επιδότησης των εφοπλιστών της κρουαζιέρας που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ (καταργώντας τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ των εφοπλιστών αυτής της κατηγορίας)». Η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, η απαλλαγή των εφοπλιστών από ασφαλιστές εισφορές πάει χέρι χέρι με την απαγόρευση του Συνδικαλισμού.

Το πόρισμα της Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη, προτείνει μόνο δύο όρους για την κατάργηση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα:«1.Το πλοίο να εκτελεί πλόες διαρκείας μεγαλύτερης των 72 ωρών, προσεγγίζοντας τουλάχιστον εντός Ελλάδας 3 λιμάνια με ελάχιστη παραμονή στο καθένα 6 ωρών και τον ίδιο αφετήριο - τερματικό λιμένα. 2.Το πλήρωμά του θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο σε ασφαλιστικό φορέα επιλογής του εργαζόμενου, αναλόγως της εθνικότητάς του, καθώς και σε διεθνή P&I Clubs και Ασφαλιστικές Εταιρίες».

Όπως επισημαίνουν τα σωματεία «προτείνει να ανοίξουν διάπλατα οι πύλες για την εισβολή των πλοίων των πολυεθνικών με πληρώματα που θα υπόκεινται στην οδηγία Μπολκεστάιν (μισθοί και δικαιώματα με βάση τη χώρα προέλευσης όπως π.χ. ...Ινδίες), δηλαδή, στην πράξη, θα είναι θύματα των δουλεμπορικών πρακτορείων και κυκλωμάτων». Θέλουν ναυτεργάτες φτηνούς και πειθήνιους, καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για την επέκταση της πλήρους απελευθέρωσης και στην ακτοπλοΐα. Ομολογείται κυνικά ότι απαιτείται «οι Έλληνες ναυτεργάτες, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις συνολικά θα πρέπει αποκτήσουν τα απαιτούμενα ανταγωνιστικά προσόντα»!

Προωθείται, λοιπόν, η «άμεση ίδρυση Οργανισμού Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ)», στον οποίο μεταξύ άλλων θα συγχωνευθούν το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και ο Ειδικός Λογαριασμός Εμπορικού Ναυτικού (ΕΛΟΕΝ) που αφορά τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα των ναυτεργατών, που σημαίνει ότι και αυτά πλέον διακυβεύονται!

Η είσοδος των ξένων πολυεθνικών προσφέρει το απαραίτητο πρόσχημα σε κράτος και Έλληνες εφοπλιστές (που κυριαρχούν στην παγκόσμια ναυτιλία) να επιβάλλουν Εργασιακό Μεσαίωνα. Ουσιαστικά, στο στόχαστρο μπαίνουν τα χαμηλόβαθμα πληρώματα και ενισχύεται η πρόσδεσή τους σε κράτος και ναυτιλιακές εταιρίες, κάνοντας απαγορευμένη λέξη στα λιμάνια την Αντίσταση, αμφισβήτηση και συλλογική διεκδίκηση. Ο Οργανισμός θα έχει στόχο «την κατάρτιση, επιμόρφωση και εκπαίδευση των ναυτεργατών (πλην αξιωματικών γέφυρας και μηχανής)» δηλαδή την έκδοση «πειθήνιων» και «φτηνών» πληρωμάτων κυρίως των ειδικοτήτων των γενικών υπηρεσιών (καμαρότοι, μάγειροι κ.λπ). Επίσης, ο ΟΑΕΝ θα αναλάβει τη «δωρεάν διαμεσολάβηση για εξεύρεση εργασίας Ελλήνων ναυτικών σε πλοία και ναυτιλιακές εταιρίες», για όλες τις κατηγορίες πλοίων, καταργώντας ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επίσης, θα αναλάβει και την καταβολή επιδομάτων «κατά τα πρότυπα του ΟΑΕΔ».

Αλλά ούτε οι εφοπλιστές θα πληρώνουν εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές: προτείνεται η νομική προσαρμογή του άρθρου 24 του ν. 3409/2005, με τον οποίο απαλλάχθηκαν οι εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων από τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΝΑΤ και να «διερευνηθούν» μέτρα για να επιδοτούνται τα κρουαζιερόπλοια με κοινοτική ή σημαία τρίτων χωρών από τον ΟΑΕΝ, για τους Έλληνες που θα ναυτολογούν!

Πως θα γίνουν πράξη όλα αυτά; Δίπλα στην τρομοκρατία των αστικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, των ΔΝΤ-Ε.Ε. και του επιχειρηματικού κόσμου, του κρατικού αυταρχισμού και της συκοφάντησης από τα ΜΜΕ, υπάρχει η τρομοκρατία της Ανεργίας, που σπρώχνει σε ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «στο 12,1% εκτινάχθηκε» η ανεργία το Φεβρουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι άνεργοι ανήλθαν στους 605.277, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε στους 4.282.874. Το σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα μας εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.404.051 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009 (μείωση 1,9%) και κατά 41.692 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (μείωση 0,9%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 6,7%).

Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,1% το Φεβρουάριο του 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο του 2010. Το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 10%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1998.

Απαιτείται τώρα η κλιμάκωση των εργατικών κινητοποιήσεων.

Για την Ανατροπή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της αντεργατικής πολιτικής της.

Για να πέσει τώρα η Χούντα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΝΤ-Ε.Ε.



ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ