2/7/10

Ενημέρωση για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ (από συνηγόρους πολιτικής αγωγής)

Η εισαγγελική πρόταση να τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών η δικογραφία για την έρευνα της υπόθεσης Κούνεβα είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα της ελλιπέστατης ανακριτικής και προανακριτικής διαδικασίας, τις πλημμέλειες και τα λάθη της οποίας στο παρελθόν κατ’ επανάληψη επισημάναμε.

Επιτακτική ανάγκη είναι σήμερα να συνενωθεί με την υπάρχουσα δικογραφία η επίσης εκκρεμής αστυνομική έρευνα που διεξάγεται κατόπιν εισαγγελικής εντολής για το ίδιο ουσιαστικά περιστατικό, ώστε να έρθουν σε γνώση μας τα στοιχεία που έχουν προκύψει και να συνεχιστεί με νέα δυναμική η ανάκριση για την αποκάλυψη των δραστών.

Ο κίνδυνος της πιθανής πληροφόρησης των δραστών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς ως δικαιολογία για την αδιαφάνεια και τη μυστικότητα, που εμποδίζει τον παθόντα να λαμβάνει γνώση της δικογραφίας και τελικά να απολήγει υπέρ των δραστών, όπως η πρόσφατη εμπειρία με ανάλογες υποθέσεις (π.χ. σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών) αποδεικνύει.

Με το σκεπτικό αυτό που θα αναπτύξουμε με υπόμνημά μας προς την εισαγγελία και το δικαστικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες ζητάμε τη συνένωση όλων των δικογραφιών που σχετίζονται με την υπόθεση και τη συνέχιση της ανάκρισης.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι σε μία υπόθεση με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, που έχει ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει κινητοποιήσει χιλιάδες συνδικάτα, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, καμμία ολιγωρία και παράλειψη δεν συγχωρείται.


Αθήνα, 30/6/2010

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

ΔΑΦΝΗ ΒΑΓΙΑΝΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ