ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ (*)
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Καθώς διανύουμε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, εκρηκτικής ανεργίας και κοινωνικής ανέχειας λόγω των κυβερνητικών μέτρων και του Μνημονίου ΔΝΤ-ΕΕ, όπου είναι προφανής η αναγκαιότητα στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει τις τράπεζες με νέες εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, αλλά αρνείται πεισματικά να εγγυηθεί την πλήρη αποζημίωση των εφημεριών των γιατρών και την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας.
Η ψήφιση του νέου νόμου 3868/2010 εν μέσω θέρους, από την κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας, αποτελεί μία ολοκληρωτική επίθεση σε ότι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν υγεία. Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας δεν είναι η «αναβάθμιση του ΕΣΥ» όπως υποκριτικά τιτλοφορείται ο νέος νόμος, ούτε ο εξορθολογισμός τους κόστους περίθαλψης, αλλά η γενικευμένη περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας, η συγχώνευση ή και κατάργηση κλινικών, τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου.
ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργήθηκαν στη χώρα, οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή του υπέρτατου αυτού αγαθού σε υπέρτατο εμπόρευμα. Ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας, που επί χρόνια σταδιακά αποδυναμωνόταν, τώρα αφαιμάσσεται. Το ΔΝΤ ζητά μείωση των δαπανών με κάθε τρόπο.
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου εργασίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ οι δημόσιες δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν, τα χρόνια 2000-2008, από τις χαμηλότερες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών (5,8% του ΑΕΠ). Αντιθέτως, οι ιδιωτικές (3,8%) ήταν από τις υψηλότερες. Κι ενώ οι συνολικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα αυξάνονταν τα τελευταία χρόνια ετησίως με ρυθμό 6,6%, οι ιδιωτικές δαπάνες αυξάνονταν αντίστοιχα κατά 15%. Τυχαίο; Όχι φυσικά. Εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και απαξίωσης του ΕΣΥ και του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, γιγαντώθηκε ένας ιδιωτικός τομέας υγείας με ρυθμό ανάπτυξης 15% ετησίως, που αύξησε τις τιμές υπηρεσιών που προσφέρει κατά 65% τα χρόνια 2000-2008 και δημιούργησε τους γιατρούς των 700 ευρώ.
Οι προϋπολογισμοί του μέλλοντος, σύμφωνα με τις πάγιες τακτικές του ΔΝΤ θα είναι ολοένα και πιο σφιχτοί στον τομέα Υγείας. Ταυτόχρονα, τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται και η ανεργία γιγαντώνεται. Η δημόσια υγεία διαλύεται και ο πανάκριβος ιδιωτικός τομέας γίνεται όλο και λιγότερο προσβάσιμος, επομένως… το μόνο που μπορεί να ελπίζει πλέον κανείς είναι να έρθει η ώρα του πολύ αργά…
Ο ΝΟΜΟΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τα νέα μέτρα μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, μετακυλίοντας το κόστος της υγείας στους ίδιους τους ασθενείς και εγκαταλείποντας οριστικά τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους να εγγυάται την καθολική περίθαλψη των πολιτών.
Συγκεκριμένα με τον νέο νόμο εγκαινιάζεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ουσιαστικά μία επέκταση των σημερινών απογευματινών ιατρείων, στα οποία πλέον θα παραπέμπονται οι ασθενείς. Πρόκειται για ιδιωτική λειτουργία του νοσοκομείου στην οποία υπάρχουν οι εξής τρόποι πληρωμής: Α) Κατευθείαν από την τσέπη του ασθενούς αν πρόκειται για ανασφάλιστο-άνεργο-μετανάστη Β) Από την ιδιωτική ασφαλιστική Γ) Από το ασφαλιστικό ταμείο. Μέρος των εσόδων της ολοήμερης λειτουργίας, το 65% θα πηγαίνει στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του νοσοκομείου και στην κάλυψη μέρους της μισθοδοσίας (του επικουρικού προσωπικού και των άνω των 7 εφημεριών των γιατρών). Δηλαδή κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών (που ήδη πληρώνουν υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές) θα πληρώνεται ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας και της μισθοδοσίας των νοσοκομείων.
Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό υγείας με απλή του απόφαση (άρθρο 26) να καταργεί ή να συγχωνεύει νοσοκομεία ανάλογα με τα γούστα του.
Διαιωνίζονται εσαεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού με την μορφή της «επικουρικότητας». Ο χρόνος της επικουρικότητας για τους γιατρούς παρατείνεται στα 7 χρόνια μετά τη λήψη του τίτλου ειδικότητας.
Περικόπτεται μέρος των εφημεριών που πραγματοποιείται στο ΕΣΥ. Θεσπίζεται το επίδομα εφημέρευσης το οποίο καλύπτει 7 εφημερίες για κάθε ειδικευόμενο και 4-7 για κάθε επιμελητή. Οι άνω των προβλεπόμενων αυτών εφημεριών θα αποζημιώνονται εφόσον το νοσοκομείο θα εξοικονομεί έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία. Με άλλα λόγια θεσμοθετείται με νόμο η νοσηρή κατάσταση των τελευταίων ετών με τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών. Σε περίπτωση άρνησης των γιατρών να εφημερεύουν δωρεάν τα νοσοκομεία θα μείνουν ακάλυπτα και επικίνδυνα για τους ασθενείς.
Στόχος υπουργείου και Τρόικας (που έχει λυσσάξει με τα έξοδα εφημερίας των νοσοκομείων) είναι να σταθεροποιήσει το κονδύλι εφημέρευσης στα 400 εκ ευρώ τη στιγμή που σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ απαιτούνται τουλάχιστον 500 για το 2010. Από την άλλη λόγος δεν γίνεται για τις ληστρικές υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα και στα υλικά, για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, για το γδάρσιμο των ταμείων από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στις οποίες στέλνονται οι ασθενείς επειδή οι υπάρχουσες δημόσιες είναι χωρίς προσωπικό και υπολειτουργούν.
Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις. Σχεδιάζουν εισιτήριο 3 ευρώ για εξέταση στο νοσοκομείο ακόμα και στα επείγοντα !! Προσπαθούν να αντλήσουν πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία προς το ΕΣΥ, ενώ ήδη τα ταμεία χρωστάνε γύρω στα 3 δις ευρώ στα νοσοκομεία! Ο εκάστοτε διοικητής δηλαδή συνήθως κάποιος άθλιος κομματικός υπάλληλος κάνει ότι μπορεί για να μειώσει τα έξοδα αδιαφορώντας για την υγεία ασθενών και εργαζομένων. Περικόπτοντας λειτουργικά έξοδα όπως προμήθειες, εξοπλισμό, σίτιση, θέρμανση. Προσλαμβάνοντας εργαζόμενους υπό καθεστώς εργολαβίας η stage δηλαδή ανασφάλιστους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Καταληστεύοντας τους ασθενείς των «ολοήμερων ιατρείων». Για να μπορέσει να καλύψει τις εφημερίες των γιατρών, αν τελικά βρει τα χρήματα…
ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας που θίγονται από την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία (ασθενείς, τοπικές κοινωνίες), πρέπει να δώσουμε μία αποφασιστική μάχη κατά των κυβερνητικών μέτρων.
Υπερασπιζόμαστε όχι τη σημερινή προβληματική πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά το καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι ή μετανάστες, σε Δημόσια Δωρεάν Υγεία υψηλής ποιότητας.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας την εφαρμογή των ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης που εγκρίνονται από τα επιστημονικά συμβούλια και την καταβολή των απαραίτητων ποσών για την αποπληρωμή των εφημεριών. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα ασφαλή προγράμματα ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς και μας βρίσκει αντίθετους ! Δεν πρόκειται να ανεχθούμε απλήρωτη υπερωριακή εργασία! Εάν κληθούμε να καταρτίσουμε πρόγραμμα με μικρότερο από τον απαιτούμενο για την ασφαλή λειτουργία αριθμό εφημεριών, προειδοποιούμε από τώρα, ότι τα περισσότερα τμήματα θα παραμείνουν ακάλυπτα το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου.
Να οργανώσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε νοσοκομείο από όλους όσους θέλουν να αγωνιστούν που θα αναλάβουν να ενημερώσουν εργαζόμενους και ασθενείς για τα νέα μέτρα στην υγεία. Να οργανώσουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών των τοπικών κοινωνιών για την κατάσταση των νοσοκομείων.
Να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο. Να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις για απεργία με αιτήματα:
· Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ
· Λεφτά για την υγεία. Όχι στην ιδιωτικοποίηση. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
· Προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών
· 30ωρο-5θήμερο-6ωρο, 1 εφημερία το πολύ την εβδομάδα
· Πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, 1400 ευρώ πρώτος μισθός καθαρά
· Ρεπό μετά από κάθε εφημερία
· Υπερωριακή αποζημίωση της εφημερίας, προσμέτρηση της ως συντάξιμου χρόνου
· Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών γιατρών, των προσλήψεων υπό καθεστώς εργολαβίας ή stage
(*)Άρθρο συναγωνιστή γιατρού από το Βόλο
http://ergatis.wordpress.com/