«ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ» ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Η Μέρκελ τα κατάφερε και πάλι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Με δόλωμα την αναβολή για λίγους μήνες της απαίτησης του Βερολίνου να στερούνται του δικαιώματος ψήφου οι χώρες της ΕΕ που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα δημοσιονομικά κριτήρια που κατά καιρούς καθορίζει η Γερμανία, πήρε αυτό που ήθελε: Διαδικασίες ελέγχου όλων των οικονομιών των κρατών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τη γερμανική καγκελαρία, καθώς και θεσμική κατοχύρωση διαδικασιών «συντεταγμένης χρεοκοπίας», με τη συμμετοχή μάλιστα των ιδιωτικών τραπεζών και φυσικά του ΔΝΤ. Σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι θα μορφοποιήσει τις τελικές προτάσεις - αποφάσεις για τα θέματα αυτά. Αμέσως μετά, ο βαν Ρομπέι θα ασχοληθεί με την κατάρτιση πρότασης για την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου!
Σαν να μην έφτανε η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παράγοντα καταδυνάστευσης των λαών της Ευρώπης, οι ηγέτες των «17» αποφάσισαν να υλοποιήσουν αυτή την αντίληψη με ανοιχτά πραξικοπηματικό τρόπο σε θεσμικό επίπεδο: Θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας με... «απλουστευμένη διαδικασία» παρά το θεμελιώδη χαρακτήρα της, ώστε να αποφύγουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπου η απόρριψη σε πολλές χώρες θεωρείται βέβαιη εκ των προτέρων! Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι αντιδράσεις των φιλο-ΕΕ ελληνικών κομμάτων απέναντι στις εξελίξεις αυτές. «Με καθοδήγηση
της Γερμανίας, οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης οδηγούν σε ένα νέο ευρωπαϊκό αυταρχισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο πιο «ευρωλιγούρης» ηγέτης, ο Φώτης Κουβέλης, κατηγόρησε την Μέρκελ και τον Σαρκοζί ότι «με τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν στο σύνολο της ευρωζώνης, οδηγούν την Ευρώπη σε ένα οικονομικό και πολιτικό χορό του Ζαλόγγου».
Η πιο διασκεδαστική νότα της συνόδου κορυφής ήταν πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών επεχείρησε να εμφανιστεί ως... πρωτεργάτης της αντίστασης στη γερμανική πρόταση στέρησης ψήφου των κρατών. «Όχι μόνο αρνήθηκα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν δέχθηκα καν να μπει ως θέμα στη συζήτηση με τους ομολόγους μου» δήλωσε αγέρωχα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.
Στην πραγματικότητα...22(!) από τις 27 χώρες αντιτάχθηκαν στη γερμανική πρόταση.
ΠΡΙΝ 31-10-2010