26/9/13

ΝΑΡ: Λαοθάλασσα κατά του φασισμού

Πολύ μαζικά και με παλμό ήταν τα Συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη σε δεκάδες πόλεις της χώρας ενάντια στο φασισμό, με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τους ναζιστές δολοφόνους της «Χρυσής Αυγής».
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και λαός κατέβηκαν στους δρόμους σε κάθε γωνία της χώρας, για να καταδικάσουν το φασισμό. Στην Αθήνα πολύ μεγάλο ήταν το Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία ξεκίνησαν από την Πλ. Κολοκοτρώνη (Σταδίου) όπου είχαν προσυγκέντρωση και με πορεία έφτασαν λίγο μετά τις 6.00 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου είχαν συρρεύσει χιλιάδες διαδηλωτές. Λίγο πριν τις 7.00 μ.μ. ο μεγαλύτερος όγκος των συγκεντρωμένων ξεκίνησε πορεία με κατεύθυνση τα κεντρικά γραφεία της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» στην οδό Μεσογείων. Πολύ πυκνά και οργανωμένα μπλοκ δημιούργησαν μια λαοθάλασσα χιλιάδων διαδηλωτών, η οποία πορεύτηκε μέσω Πολεμικού Μουσείου, πρεσβεία ΗΠΑ και Μιχαλακοπούλου. Πολύ μαζικό ήταν το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με χιλιάδες αγωνιστές να φωνάζουν αντιφασιστικά και αντικαπιταλιστικά συνθήματα.
«Ζει, Ζει ο Πάυλος Φύσσας Ζει, ενάντια στους φασίστες, μας οδηγεί», «Ο παύλος Φύσσας ήταν παιδί της εργατιάς, φασίστες χρυσαυγίτες θα το΄ βρετε από μας», «Το φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί», «Λευτεριά στο λαό-Θάνατος στο φασισμό» και δεκάδες άλλα αντιφασιστικά, αντικυβερνητικά και αντικαπιταλιστικά συνθήματα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του Συλλαλητηρίου. Σαφές είναι, ότι η αντιφασιστική πάλη πρέπει να ενταθεί, να μην αφεθεί στα χέρια της κυβέρνησης και των «θεσμών» του κράτους που εκτρέφουν και δημιουργούν το φασισμό, αλλά να γίνει σημαντική πλευρά της πάλης του εργατικού, νεολαίστικου και λαϊκού κινήματος, στην πάλη του κατά των μνημονιών, την κυβέρνηση και την βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου που δημιούργησαν και χρησιμοποιούν το φασισμό και τους μηχανισμούς του παρακράτους για να περάσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, για να δημιουργήσουν «εμφύλιο» ανάμεσα στους φτωχούς.
Δεκάδες οι συλλογικότητες και οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς που με πανό και μαζικά μπλοκ συμμετείχαν στην μεγάλη αυτή πορεία, η οποία περίπου στις 8.00 έφτασε κοντά στα γραφεία της «Χ.Α.» στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Μεσογείων, όπου δέχθηκε αμέσως επίθεση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κλείσει το δρόμο και την πρόσβαση. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψεις, επιτέθηκε σε μπλοκ διαδηλωτών και προσπάθησε να διαλήσει τη μεγάλη διαδήλωση. Τα μπλοκ κινήθηκαν συγκροτημένα πρός τη Λ. Κηφισίας και Λ. Αλεξάνδρας. Σε προσαγωγές και συλλήψεις προχώρησαν τα ΜΑΤ μετά την επίθεσή τους.
Αντίστοιχα μεγάλα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις.
ΠΗΓΗ: narnet.gr

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ