10/11/13

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μαχητικά, ενωτικά, αντικαπιταλιστικά!

Με στόχο την υλοποίηση των αποφάσεων του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου

του Αντώνη Δραγανίγου

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το Σάββατο 2 Νοέµβρη πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις για την παρέµβαση στην κρίσιµη πολιτική κατάσταση στην οποία βρισκόµαστε. Καθόρισε το δίληµµα της περιόδου: «Θα περάσει ο νέος γύρος της επίθεσης ή οι εργαζόµενοι µε την πάλη τους δεν θα αφήσουν να περάσουν τα µέτρα αυτά, θα επιβάλλουν να ξηλωθούν τα παλιά, να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και η δικοµµατική κυβέρνηση και συνολικά η επίθεση ανοίγοντας δρόµους αντικαπιταλιστικής ανατροπής;» Από δω προκύπτουν τα καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κατ’ αρχάς η ολόπλευρη συµβολή της στην ανάπτυξη και κλιµάκωση των αγώνων µε βασικό ζητούµενο το συντονισµό των µαχητικών κοµµατιών της βάσης, ανεξάρτητα από την υποταγµένη γραφειοκρατία, δεύτερον, η προβολή του αντικαπιταλιστικού προγράµµατος µέσα στους αγώνες και σε σύνδεση µε αυτούς, ώστε να γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζόµενων, και βέβαια το ανέβασµα της πάλης ενάντια στην ΕΕ µε αφορµή και την ελληνική προεδρία, του αγώνα για τις δηµοκρατικές ελευθερίες κατά του φασισµού, την προώθηση συνολικά του αγωνιστικού µετώπου ρήξης και ανατροπής.

Το ΠΣΟ εκτίµησε ότι ήταν θετικά τα αποτελέσµατα της σύσκεψης της 3ης του Οκτώβρη. Με τις δυνάµεις που συµµετείχαν υπήρξαν συµπτώσεις σε σηµαντικά ζητήµατα (π.χ. στην έξοδο από την ευρωζώνη, στη διαγραφή του χρέους, στις εθνικοποιήσεις). Υπήρξαν βέβαια και διαφορές που αφορούν κυρίως τον τρόπο µε τον οποίο η πάλη κατά του ευρώ και της ΕΕ συνδέεται µε την πάλη για ρήξη και αποδέσµευση από την ΕΕ, τον τρόπο που το µεταβατικό πρόγραµµα συνδέεται µε τη συνολική αντικαπιταλιστική ανατροπή και τις επαναστατικές αλλαγές για µια σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική και τέλος την ανάδειξη του κεντρικού πολιτικού ρόλου του µαζικού λαϊκού εργατικού κινήµατος και του πανεργατικού παλλαικού ξεσηκωµού για την ανατροπή.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει να συµβάλει στη διαδικασία αυτή µε βάση τις αποφάσεις της 2ης Συνδιάσκεψης, όπως αυτή εξειδικεύτηκε στο κείµενο-πρόταση που κατέθεσε στη σύσκεψη της 3ης του Οκτώβρη η ΚΣΕ, και στη διαµόρφωση µιας κοινής πολιτικής δήλωσης, η οποία πρέπει µεταξύ των άλλων να περιλαµβάνει: Τον άµεσο πολιτικό στόχο της ανατροπής της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, της δικοµµατικής κυβέρνησης που την εφαρµόζει και κάθε κυβέρνησης µε αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τους βασικούς πολιτικούς στόχους του αντικαπιταλιστικού προγράµµατος. Σαν κρίσιµες οριοθετήσεις χρειάζεται οπωσδήποτε: Πρώτο, τη ρητή διατύπωση της ανάγκης για ρήξη και αποδέσµευση από την ΕΕ. Δεύτερο, το ότι το αναγκαίο πρόγραµµα είναι πρόγραµµα ρήξης µε το κεφάλαιο και τον ιµπεριαλισµό και η πάλη γι’ αυτό ανοίγει το δρόµο για επαναστατικές αλλαγές σε ρήξη µε τον καπιταλισµό, σε µια σοσιαλιστική προοπτική. Τρίτο, ότι το πρόγραµµα αυτό µπορεί να επιβληθεί µε την καταλυτική παρέµβαση του µαζικού κινήµατος και του εργατικού-λαϊκού ξεσηκωµού έξω και πέρα από κάθε συνδιαχειριστική λογική.

Το ΠΣΟ συζήτησε τη βασική γραµµή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη µάχη των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών, καθόρισε το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό περιεχόµενο και κάλεσε τις τοπικές της επιτροπές «στην στήριξη τοπικών αριστερών-αντικαπιταλιστικών σχηµάτων και κινήσεων πόλης, στα οποία επιδιώκουµε τη διεύρυνση, τη συµµετοχή ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών, καθώς και τη συνεργασία µε τις δυνάµεις της συµπόρευσης, άλλες αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, ενδεχοµένως, τµήµατα της βάσης άλλων αριστερών πολιτικών χώρων που έρχονται σε ρήξη µε την ηγεσία τους και τις επιλογές της, στο βαθµό που υπάρχει αντίστοιχη προγραµµατική συµφωνία. Τα σχήµατα αυτά θα συµµετάσχουν και στις εκλογικές µάχες της περιόδου µε κάλεσµα για πλατιά συµµετοχή όλων των δυνάµεων που µπορεί να συµφωνήσουν στο παραπάνω περιεχόµενο σε διάκριση και διαχωρισµό από τα σχήµατα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ».

Καθόρισε επίσης ότι θα προετοιµαστεί και για τη µάχη των ευρωεκλογών «στη βάση του αντικαπιταλιστικού προγράµµατος και της λογικής της µετωπικής συµπόρευσης».

Συνολικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ µπορεί και πρέπει να µπει σε µια περίοδο ολόπλευρης υλοποίησης των αποφάσεών της. Η λειτουργία και η δράση της δεν «αναστέλλονται» ούτε µέχρι να αποφασιστεί αν κάποια δύναµη αποδέχεται τις µε συντριπτική πλειοψηφία ψηφισµένες αποφάσεις που υλοποιούν –µε αυστηρό τρόπο– τη συνδιάσκεψη, ούτε φυσικά από τη συµφωνία ή µη άλλων πολιτικών δυνάµεων. Οι βασικές της πολιτικές πρωτοβουλίες (πρωτοβουλίες στο κίνηµα, για την ελληνική προεδρία, για εκλογικές µάχες και άµεσες πολιτικές πρωτοβουλίες πάνω στο θέµα της συµπόρευσης) θα εκδηλωθούν άµεσα µε ενεργοποίηση του µεγάλου δυναµικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πλατύ άνοιγµα στον κόσµο του αγώνα και διαρκές συντροφικό κάλεσµα στις δυνάµεις της µετωπικής συµπόρευσης.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ