16/2/14

Λεωνίδας Βατικιώτης | Πλεόνασμα κοροϊδίας

stouΑποτέλεσμα ανηλεών περικοπών και ανεξόφλητων υποχρεώσεων 6,17 δισ. το «πλεόνασμα»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, προχθές Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ευρωπαίος αξιωματούχος αμφισβήτησε το κλίμα υψηλών προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, δηλώνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρχει ακριβής εκτίμηση. Η πρώτη φορά ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, από τον γερμανό επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Γιούροστατ, Βάλτερ Ραντερμάχερ, που δήλωσε ότι «δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός». Πιο καθαρά δεν λέγεται…

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Η κυβέρνηση «επενδύει» στο πρωτογενές πλεόνασμα για να έχει κάτι να επιδείξει στην προεκλογική περίοδο και να περιορίσει την πολιτική της συντριβή. Γι’ αυτό τον λόγο οι εκτιμήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος (της διαφοράς δηλαδή μεταξύ δημοσίων εσόδων και δαπανών, χωρίς προφανώς να υπολογίζεται η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους) από την κυβέρνηση ξεκινούν από 812 εκ. στην πιο τσιγκούνικη, «γερμανική» εκδοχή και φτάνουν τα 3,9 δισ. στην πιο …κιμπάρικη, όταν συνυπολογίζονται οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (1,6 δισ. ευρώ) και 800 εκ. ευρώ τα κέρδη της Τράπεζας Ελλάδας από τα ελληνικά ομόλογα.

Παραλείπουν βέβαια στην κυβέρνηση τρεις …λεπτομέρειες. Η πρώτη σχετίζεται με τα 6,17 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως περιγράφονται στον πρόσφατο κρατικό προϋπολογισμό για τον Αύγουστο του 2013. Εξ αυτών τα 3,6 δισ. οφείλονται στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, τα 1,15 δισ. στα νοσοκομεία, τα 760 δισ. στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα 362 δις. στα υπουργεία. Ας μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί θέλουν την δημόσια υγεία…

Η δεύτερη …λεπτομέρεια που παραλείπεται μέσα στις ζητωκραυγές για το πλεόνασμα είναι τα 317 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους. Ακόμη δηλαδή κι αν ισχύουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί (και παραβλέψουμε το προφανές που λέει η Τρόικα ότι τα κέρδη των ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είναι έκτακτου χαρακτήρα και μη επαναλαμβανόμενα) τότε η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της σε 88 χρόνια. Ακόμη δηλαδή και τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα έχουν ολοκληρώσει το πέρασμα τους από τον μάταιο τούτο κόσμο χρωστώντας…

Η τρίτη …λεπτομέρεια σχετίζεται με το κόστος που κατέβαλλε η ελληνική κοινωνία, την τελευταία τετραετία, για να φτάσουν τα δημόσια έσοδα να υπερβαίνουν τις δαπάνες. Έκλεισαν όλ’ αυτά τα χρόνια εκατοντάδες σχολεία, μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ, απολύθηκαν ή τερματίστηκε η σχέση εργασίας σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που υπηρετούσαν στο δημόσιο με την συντριπτική πλειοψηφία τους να προέρχεται από τους κοινωνικά ευαίσθητους τομείς της παιδείας και της υγείας. Επίσης οι κάθε είδους φόροι, από την ακίνητη περιουσία και τον ΦΠΑ μέχρι στα καύσιμα και στα τσιγάρα, εκτοξεύθηκαν. Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης ισοδυναμεί με ένα πρωτογενές έλλειμμα των φορολογουμένων πρώτο, στις υπηρεσίες που απολαμβάνουν από το ελληνικό κράτος και δεύτερο, στις τσέπες τους λόγω της υπερφορολόγησης, σε βαθμό εξόντωσης. Ασήμαντες λεπτομέρειες προφανώς για την κυβέρνηση…

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ