26/3/14

Ανακοίνωση κλαδικής επιτροπής δημοσίου ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την "αξιοκρατία"


Οι αξιοκρατίαν φέροντες

Ο υπουργός Διοικητικής Απορρύθμισης Κ. Μητσοτάκης έχει προβεί σε μεγαλόστομες δηλώσεις για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας σε όλο το δημόσιο τομέα. Για μας είναι καθαρό ότι το πελατειακό κράτος, η διαφθορά και η κατασπατάληση όχι απλά δεν ελέγχονται αλλά μεγιστοποιούνται στην ελληνική διοίκηση σήμερα, όπως μεγιστοποιήθηκαν σε κάθε χώρα που οι μηχανισμοί επιτήρησης επέβαλαν δημόσιες πολιτικές. Η αυταρχική μετάλλαξη της διοίκησης είναι η άλλη όψη της σκανδαλώδους νομής της από ελίτ που στρατεύονται στην πιστή υπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και των συμφερόντων των εγχώριων πολιτικών τους εκφραστών.

Ο Κ. Μητσοτάκης ξαναστήνει το μετεμφυλιακό κράτος στη σύγχρονή του εκδοχή και επιστρατεύει κάθε μέσο για αυτό: από τα πειθαρχικά μέχρι τις μοριοδοτήσεις προσόντων με υπουργικές αποφάσεις,  από τη θέσπιση υποχρεωτικού ποσοστού άχρηστων υπαλλήλων μέχρι φωτογραφικές διατάξεις σε νόμους που ευνοούν ημέτερους υπαλλήλους.

Τρία μόνο παραδείγματα

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1

Με το νομοσχέδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης "Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου" προωθείται  διάταξη με την οποία επιχειρείται να προαχθεί στον επόμενο βαθμό συγκεκριμένος υπάλληλος στον οποίο έχουν ανατεθεί καθήκοντα αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, χωρίς υπηρεσιακό συμβούλιο, με Υπουργική Απόφαση (http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=5501 άρθρο 23).

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2

Με τροποποίηση που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, η Βουλή ψήφισε με το νόμο 4186/2013 (άρθ. 39, παρ. 18) τη μείωση του αριθμού των υπογραφών στο Πρακτικό Απονομής διδακτορικού τίτλου (τέσσερις αντί για πέντε τουλάχιστον που προέβλεπε ο ν. 3685/2008, άρθ. 9), προκειμένου να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων παράνομη απονομή τίτλου σε υποψήφια διδάκτορα, η οποία εν συνεχεία επελέγη σε θέση λέκτορα στο πανεπιστήμιο από το οποίο προέρχεται ο κ. Αρβανιτόπουλος. Εντελώς συμπτωματικά η συγκεκριμένη λέκτωρ έχει υπηρετήσει στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη σύμφωνα με δημοσιεύματα.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3

H προνομιακή μεταχείριση των εκλεκτών των κομματικών μηχανισμών δημόσιων υπαλλήλων επανέρχεται με την ψήφιση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση.  Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να θεσμοθετηθεί ειδική μοριοδότηση της διοικητικής «ελίτ» που υπηρετεί σε πολιτικά γραφεία ή διεθνείς οργανισμούς, κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ τροπολογία που αναθέτει την αξιολόγηση των αποσπασμένων σε βουλευτικά γραφεία στους διευθυντές των βουλευτικών γραφείων ή των κομμάτων, εξαιρώντας φυσικά  τους εκλεκτούς συναδέλφους από την υπαγωγή στην υποχρεωτική ποσόστωση.  Αναρωτιόμαστε πραγματικά γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών» στη συγκεκριμένη τροπολογία…

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ