29/10/07

ΟΗΕ: Αδυναμία επίτευξης των στόχων για την υγεία


Αναμφίβολοι καθίστανται οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την υγεία, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν.

Συγκεκριμένα, η κ. Τσαν σε παγκόσμιο φόρουμ που διεξήχθη την Δευτέρα για την υγεία στα φτωχά κράτη δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής μέχρι το 2015 και όπως όλα δείχνουν οι στόχοι που αφορούν την υγεία είναι απίθανο να επιτευχθούν».

Οι στόχοι για την υγεία εντάσσονται στους στόχους ανάπτυξης της Χιλιετίας (Millenium Development Goals) που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη με απώτερο στόχο την εξάλειψη φαινομένων φτώχειας μέχρι το 2015. Παρόλο που 125 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε έρευνες στο χώρο της υγείας παγκοσμίως, το ποσοστό που απορροφάται στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερο.

Στο παρελθόν αυτές οι χώρες επικεντρώνονταν σε ασθένειες όπως η ελονοσία και η φυματίωση την ίδια στιγμή που ο αστικός τρόπος ζωής «προσανατολίζει» τις έρευνες σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ο Στέφεν Μάτλιν, προεδρεύων του φόρουμ αναρωτιέται για τον προσανατολισμό των ερευνών στην υγεία. «Κατά πόσο είναι αναγκαία η ιατρική τεχνολογία που αναπτύσσεται αυτήν την στιγμή στα φτωχά κράτη;». Η ανάπτυξη ιατρικών συστημάτων και ακριβών φαρμάκων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων στο φόρουμ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ιατρική τεχνολογία στην παρούσα φάση έχει ελάχιστες εφαρμογές στις φτωχότερες χώρες.

Ο υπουργός Υγείας της Κίνας, Τσεν Ζου παραδέχεται ότι η διανομή των ιατρικών πόρων στη χώρα του εμφανίζει χαρακτηριστικές διαφορές. Το Πεκίνο έχει ήδη υποσχεθεί να παράσχει στον κινεζικό πληθυσμό τα βασικά προαπαιτούμενα υγείας και πρόνοιας μέχρι το 2020, αλλά το κόστος επίσκεψης σε γιατρό ή σε νοσοκομείο παραμένει «όνειρο θερινής νυκτός» για τους κατοίκους της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ