Η έκταση που καταλαμβάνουν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην Ευρώπη -σχεδόν αποκλειστικά γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι για ζωοτροφές- έχει αυξηθεί κατά 77% σε διάστημα ενός έτους, δείχνουν στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.
Όπως αναφέρει το BBC, γενετικά τροποποιημένο καλαμπόλι καλλιεργήθηκε φέτος σε έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο αραβόσιτος είναι το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται ευρέως στην ΕΕ. Προορίζεται αποκλειστικά για ζωοτροφές, και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.
Πρωτοεμφανίστηκε στην Ισπανία πριν από δέκα χρόνια, και τώρα αποδεικνύεται δημοφιλές μεταξύ των αγροτών στη Γαλλία, όπου η έκταση των καλλιεργειών τριπλασιάστηκε σε έναν χρόνο, καθώς και στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Τσεχία.
Η συγκεκριμένη ποικιλία, σχεδιασμένη να αντιστέκεται στην πυραλίδα του αραβόσιτου, μια καταστρεπτική κάμπια, δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα.
Παλαιότερες δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό παραμένει καχύποπτο στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Παρά την προτίμηση που δείχνουν πολλοί καλλιεργητές στις νέες ποικιλίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για ενδεχόμενες επιπτώσεις σε άλλα είδη εντόμων.
Λόγω των αντιδράσεων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναστέλλει κάθε νέα καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου φυτού έως το 2008.
Το πράσινο φως για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην ΕΕ δόθηκε το 2004.
Newsroom ΔΟΛ