25/10/07

Σε αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων προχωρά η κυβέρνηση


Σε ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στο Εθνικό μας Δίκαιο και τη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, σχεδιάζεται μια διαδικασία εξπρές, ώστε ώς τον Ιούνιο «να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Η διαδικασία θα έχει δύο φάσεις: κατ' αρχήν, πρόκειται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την ενσωμάτωση της Οδηγίας και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί νόμος για τον έλεγχο ποιότητας και την πιστοποίηση των κολεγίων.

«Θέλουμε την επόμενη χρονιά να υπάρχει καθαρό τοπίο στην υπόθεση των κολεγίων», είπε στα Νέα κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα όμως με άλλες κυβερνητικές πηγές, η πλήρης ενσωμάτωση της Οδηγίας θα γίνει μέχρι το τέλος του 2008.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς την Τετάρτη τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, καθώς η Οδηγία 36/2005 έχει γίνει πλέον δεσμευτική για τη χώρα μας από τις 20 Οκτωβρίου, απάντησε ότι μίλησε με τον υπουργό Παιδείας Ευρ.Στυλιανίδη και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχει σαφώς την υποχρέωση να εναρμονίζει τη νομοθεσία της στις Κοινοτικές Οδηγίες. Όπως συμβαίνει με όλες, πρέπει να γίνονται μέρος του εσωτερικού μας Δικαίου. Χρησιμοποιούμε όμως το Εθνικό μας Δίκαιο, προκειμένου να ελέγχουμε την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας με τη δημιουργία αυστηρών μηχανισμών. Αυτό θα πράξουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα γίνουν από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο τώρα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να θεσπίσει ποιοτικό έλεγχο των δεκάδων κολεγίων που αυτήν τη στιγμή λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με ποιοτικό έλεγχο από τις βρετανικές αρχές για ορισμένα και όχι για όλα.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός κ. Σπ. Ταλιαδούρος άφηναν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν βιάζεται να ενσωματώσει την Οδηγία και υπάρχουν ακόμα στάδια αντίδρασης, σε περίπτωση παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αντίστοιχη ήταν και η θέση της πρώην υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία από τον Μάιο του 2005 που είχε προκύψει το ζήτημα της Κοινοτικής Οδηγίας, όταν την υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, είχε δηλώσει: «Δεν αλλάζει η θέση της χώρας μας για τα κολέγια».

Newsroom ΔΟΛ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ