22/10/07

Ανθρώπινα Δικαιώματα για όλους


Παραλαβή 56.000 υπογραφών κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και ώρα 12.30, η Διεθνής Αμνηστία παρέδωσε στο Υπουργείο Εσωτερικών 56.863 υπογραφές κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα. Οι υπογραφές συλλέχθηκαν από το ολλανδικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας σε θερινά μουσικά φεστιβάλ στην Ολλανδία. Τις υπογραφές παρέλαβε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κος Βασίλης Ανδρονόπουλος.

Ο κύριος Ανδρονόπουλος δέχτηκε τετραμελή αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας, που αποτελούνταν από τον κ. Δημήτρη Μπότσο, Διευθυντή του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, την κ. Σαμπίνε Σβίερς (Sabine Swiers) εκπρόσωπο του ολλανδικού τμήματος, την κ. Βικτώρια Μπαντή, μέλος Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος και μέλος θεματικής ομάδας για τους πρόσφυγες και την κ. Δάφνη Τσίχλη, υπεύθυνη θεσμικής πίεσης.

Η αντιπροσωπία παρουσίασε τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για το θέμα των διακρίσεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μειωμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις συνθήκες στέγασης και περίθαλψής, καθώς και τον αποκλεισμό της κοινότητας των Ρομά στη χώρα. Επισήμανε τις βίαιες εξώσεις που έχουν υποστεί κάποια μέλη της κοινότητας και τη γενικότερη ρατσιστική αντιμετώπιση τους από τις αρχές.

Τέθηκαν επίσης τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα και κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες. Οι άνθρωποι αυτοί συστηματικά δεν ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και συγκεκριμένα για τη διαδικασία αίτησης ασύλου, ενώ παρατηρούνται ακόμα και κρατήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων.

Εκφράστηκαν οι σοβαρές ανησυχίες για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, που φαίνεται να είναι εντονότερα κατά αλλοδαπών και Ρομά. Έγινε, επίσης, ειδική μνεία στις υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε για την επικύρωση του 12ο Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Ανδρονόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα διαβιβάσει τα θέματα στον Υπουργό, ο οποίος από την μεριά του θα ενημερώσει τους αρμόδιους Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, αρμόδια Υπουργεία και αστυνομικές διευθύνσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τη δέσμευση αυτή ένα πρώτο βήμα και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα φαινόμενα των παραβιάσεων που υφίστανται οι ομάδες αυτές και να συμβάλει ενεργά μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης υπογραφών εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες μετέφεραν με συμβολικό τρόπο το μήνυμα κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα. Με συνθήματα «Ανθρώπινα* Δικαιώματα για όλους. *Οι «ξένοι» είναι άνθρωποι» και «Ακούει κανείς; 56.000 υπογραφές το φωνάζουν» έκαναν θόρυβο κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα με σφυρίχτρες και τη φωνή τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Η συλλογή υπογραφών έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των διακρίσεων του Ολλανδικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που το φετινό καλοκαίρι αφιερώθηκε στην Ελλάδα. Η εκστρατεία «Κάντε Θόρυβο ενάντια στις Διακρίσεις στην Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ στην Ολλανδία, όπου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας καλούσαν τους συμμετέχοντες να κάνουν θόρυβο κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν συλλογή υπογραφών.

Η Διεθνής Αμνηστία δέχεται συστηματικά καταγγελίες για διακρίσεις ενάντια σε μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή Ρομά, οι οποίες είναι δυσανάλογα πολλές σε σχέση με αυτές που δέχεται από το γενικό πληθυσμό. Μετανάστες και πρόσφυγες - ορισμένες φορές ακόμη και ανήλικοι - κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα σημεία εισόδου της χώρας. Ρομά υφίστανται εξαναγκαστικές εξώσεις και ρατσιστικές επιθέσεις. Τα αυξανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας κατά αλλοδαπών συμπληρώνουν την εικόνα.

Περισσότερο δωρεάν φωτογραφικό υλικό από την παράδοση των υπογραφών διατίθεται σε ποιότητα εκτύπωσης στη διεύθυνση www.studiokominis.com (Download Area -> Δελτία Τύπου).

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ