11/11/07

Λούφα και παραλλαγή

Θυμάστε, άραγε, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «πατριωτικού» ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης την αποκάλυψη της «Κ.Ε.» (30 Σεπτεμβρίου) ότι έχει αποφύγει τη στράτευση; Ανακοινώνοντας ότι, αν και είναι πλέον εκλεγμένος βουλευτής, διέκοψε την αναβολή του προκειμένου να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Ως φαίνεται όμως, στον ένα μήνα που μεσολάβησε, ο φυγόστρατος βουλευτής μας το ξανασκέφθηκε και ήδη κινεί τις δικαδικασίες... ανάκλησης της διακοπής της αναβολής του. Το γιατί διερευνάται τώρα από τις αρμόδιες στρατολογικές υπηρεσίες και από το υπουργείο Αμυνας. Την ίδια ώρα, ο ίδιος μάλλον αποφεύγει να εξηγήσει τους λόγους, αλλά στη στρατολογία εκτιμούν ότι μάλλον προσπαθεί να «τρενάρει» το χρόνο μέχρι να συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας του (σήμερα είναι 39 ετών), ώστε να πάρει οριστική απαλλαγή. Ακόμη κι αν επέλεγε, όμως, να καταταγεί τώρα, θα υπηρετούσε, λόγω ηλικίας, μόλις για 45 ημέρες και θα εξαγόραζε την υπόλοιπη θητεία. Οπότε, το ερώτημα γιατί επιλέγει να μην πάει καθόλου στο στρατό παραμένει ισχυρό.

Σε κάθε περίπτωση μένει να αποδειχθεί εάν η αναβολή στράτευσης που πέτυχε είναι νόμιμη ή όχι. Ο ίδιος αρνήθηκε τον τίτλο του «φυγόστρατου», δηλώνοντας ότι έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου που προβλέπει αναβολή στράτευσης σε όσους είναι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών. Και υποστήριξε ότι από τον Δεκέμβριο του 1996, οπότε ζήτησε και πήρε αναβολή, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, που εξελέγη βουλευτής του ΛΑΟΣ, εργαζόταν ως υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα, όμως, με ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι τον γνωρίζουν προσωπικά, την υπαλληλική αυτή σχέση με την Ευρωβουλή την απέκτησε μόλις το 2004, ενώ μέχρι τότε είχε την απλή ιδιότητα του «συνεργάτη ευρωβουλευτού» (διαδοχικά των Ν. Κακλαμάνη και Γ. Μαρίνου). Αυτή η σχέση εργασίας δεν δικαιολογεί σύμφωνα με το νόμο αναβολή στράτευσης.

Ψάχνουν η επιλαχούσα και οι στρατολόγοι

Κατόπιν αυτών, η στρατολογική υπηρεσία άρχισε να ερευνά την υπόθεση, ενώ η συναγωνίστρια, αλλά και συνυποψήφια του κ. Αϊβαλιώτη (και πρώτη επιλαχούσα του ΛΑΟΣ στη β' Αθηνών) Νατάσα Αθήνη κατέθεσε εναντίον του ένσταση στο Εκλογοδικείο. Μέχρι στιγμής, και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σαράντα ημέρες από τις σχετικές αποκαλύψεις, το ελληνικό προξενείο στο Βέλγιο (το οποίο όφειλε, βάσει του νόμου, να έχει ελέγξει το αίτημα για αναβολή στράτευσης) δεν έχει απαντήσει ακόμη στους δικηγόρους της κ. Αθήνη. Σχετικό αίτημα, πάντως, έχει υποβληθεί και στις διοικητικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί η ύπαρξη της υπαλληλικής σχέσης που επικαλείται ο ίδιος κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, όμως, η υπόθεση έχει στρέψει εναντίον του κ. Αϊβαλιώτη τους υπόλοιπους βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι οποίοι, σε κάθε δημόσια δήλωσή τους, δεν παραλείπουν να σημειώνουν ότι... οι ίδιοι «έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις». Μάλιστα, ενώ ο κ. Αϊβαλιώτης είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, στην αντίστοιχη κομματική επιτροπή τοποθετήθηκε αντ' αυτού ο Μ. Βορίδης.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/11/2007

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ