Ο υπεύθυνος για την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης πάνω στις παράνομες δραστηριότητες της αμερικανικής CIA, Ντικ Μάρτι, εκτιμά πως η πρακτική της σύνταξης 'μαύρης λίστας' υπόπτων για τρομοκρατία από τον ΟΗΕ και την ΕΕ «χλευάζει απερίφραστα τ' ανθρώπινα δικαιώματα» .
«Η ενεστώσα πρακτική της μαύρης λίστας χλευάζει απερίφραστα τα βασικά δικαιώματα και καθιστά αναξιόπιστη την διεθνή μάχη κατά της τρομοκρατίας», τονίζει ο ίδιος κατά την έκθεση, που πρόκειται να παρουσιάσει αύριο ενώπιον επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Ελβετός Γερουσιαστής καταγγέλλει την απουσία «δικαιωμάτων κι υπεράσπισης» για τα πρόσωπα που καταχωρούνται στις λίστες, αντίθετα προς κάθε διεθνή κι ευρωπαϊκή σύμβαση, που έχει εγκριθεί από τις εμπλεκόμενες χώρες.
Στην έκθεσή του προτείνει οι κατηγορούμενοι να ενημερώνονται και να πληροφορούνται για τις 'λίστες', να τους εξασφαλίζεται υπεράσπιση, με δυνατότητα να προσφεύγει σε κάποιο ανεξάρτητο νομικό όργανο και τέλος ν' αποζημιώνεται σε περίπτωση αδικαιολόγητης παραβίασης των βασικών τους δικαιωμάτων.
Επίσης, ο Μάρτι προτείνει μία διαδικασία «από-καταχώρησης», η οποία θα επιτρέπει σε περίπτωση που ο ύποπτος αποδειχθεί αθώος να αφαιρείται το όνομά του από τη λίστα. «Εν τούτοις, κι αυτό είναι εξωφρενικό, μία τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει», παρατηρεί ο Μάρτι. Σήμερα, «είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί κάποιος από τη μαύρη λίστα», μία κατάσταση «παράνομη κι απαράδεκτη», όπως τονίζεται στην έκθεση.
Στη λίστα του ΟΗΕ περιλαμβάνονται 362 φυσικά πρόσωπα κι 125 επιχειρήσεις, ή οργανισμοί, ενώ στην ξεχωριστή λίστα που έχει συντάξει το Συμβούλιο της Ευρώπης καταχωρούνται 26 πρόσωπα και 28 οργανώσεις, μεταξύ τους η παλαιστινιακή Χαμάς κι η βασκική οργάνωση ΕΤΑ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
50η Ταξιαρχία: Μας λιώνουν για την Πολεμοκαπηλεία, τον Καριερισμό και να
πουλήσουν μούρη στους Αμερικανούς
-
Διαβάστε περισσότερα »
Πριν από 51 δευτερόλεπτα