28/12/07

Στοπ στις κάμερες στους χώρους εργασίας


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Νέα απόφαση, με την οποία απαγορεύει την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε χώρους εργασίας, αλλά και την εγκατάσταση και λειτουργία βιομετρικού συστήματος καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων των εργαζομένων, εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Κρίνοντας για ακόμη μία φορά παράνομη τη λειτουργία των παραπάνω συστημάτων επιτήρησης των εργαζομένων, η Αρχή επέβαλε σε ιδιωτική φαρμακαποθήκη, που τα είχε εγκαταστήσει χωρίς άδεια, συνολικό πρόστιμο 14.000 ευρώ.

Η απόφαση, αν και είχε ληφθεί και δημοσιευθεί πριν από την ομαδική παραίτηση του προέδρου της Αρχής και των 5 μελών της, δεν παύει εν τούτοις να έχει εξαιρετική σημασία. Και αυτό γιατί αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της ανεξάρτητης Αρχής στην προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η ιδιωτική ζωή, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η απόφαση αποτελεί «οδηγό» για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμόζονται οι σύγχρονες τεχνολογίες σε θέματα ασφάλειας (στην προκειμένη περίπτωση των ευαίσθητων εγκαταστάσεων μιας φαρμακαποθήκης). Ταυτόχρονα όμως εκθέτει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη, αλλά και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, οι οποίοι εξαπέλυσαν συντονισμένη επιχείρηση υπονόμευσης του κύρους της Αρχής, επειδή διαφωνούσαν με τις αποφάσεις της που απαγόρευαν τη γενικευμένη χρήση των αστυνομικών καμερών στους δρόμους της Αθήνας!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Αρχή υποχρέωσε την ιδιωτική εταιρεία-φαρμακαποθήκη να απεγκαταστήσει το βιομετρικό σύστημα που είχε τοποθετήσει για να ελέγχει, με τη μέθοδο των δακτυλικών αποτυπωμάτων, την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από το χώρο δουλειάς. Η συλλογή βιομετρικών δεδομένων (με απεικόνιση δακτυλικού αποτυπώματος) γίνεται με την εγγραφή του ατόμου στο σύστημα και επομένως, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη νομολογία της Αρχής, η τήρηση τέτοιου αρχείου είναι παράνομη.

Το ίδιο είχε κρίνει η Αρχή και σε προηγούμενες αποφάσεις για τη λειτουργία βιομετρικού συστήματος ελέγχου των εργαζομένων σε διάφορες εταιρείες και δήμους της χώρας (με εξαίρεση τους χώρους αυξημένης ασφάλειας, π.χ. του Μετρό).

Με την ίδια απόφαση (62/2007) η Αρχή έκρινε ότι παρανόμως λειτουργούσε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, με συνολικά 43 κάμερες, στους χώρους εργασίας που ήταν συνδεμένο με τον προσωπικό υπολογιστή του ιδιοκτήτη και του γενικού διευθυντή της εταιρείας.

Εδωσε έτσι εντολή να αφαιρεθούν 3 κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο τηλεφωνικό κέντρο λήψης των παραγγελιών, καθώς και εκείνες που παρακολουθούσαν εργαζομένους τους χώρους της αποθήκης και προετοιμασίας των παραγγελιών.

Το επιχείρημα που επικαλέσθηκε η εταιρεία ήταν η προστασία των φαρμάκων, που είναι ευαίσθητα προϊόντα από κάθε παράνομη παρέμβαση τρίτου.

Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό της απόφασης, η συνεχής παρακολούθηση των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η βιντεοσκόπηση, έχει αποτέλεσμα να λειτουργεί το αίσθημα του «φόβου», προληπτικά για κάθε παράνομη ενέργεια που θα μπορούσαν να διαπράξουν. Είναι όμως προσβλητικό για την προσωπικότητα κάποιου να εργάζεται υπό συνθήκες «φόβου».

Εξάλλου, τονίζεται στην απόφαση, η δυνατότητα διαπίστωσης παρανομίας και η μεταδιδόμενη εικόνα από περισσότερες από 40 κάμερες, γίνεται μόνο από ένα φύλακα. Επομένως, τα αυστηρά μέτρα ελέγχου κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων στους χώρους διακίνησης των φαρμάκων είναι ηπιότερα από τη συνεχή παρακολούθηση, κατέληξε η Αρχή, εκτιμώντας ότι ο σκοπός της επεξεργασίας του αρχείου υπερβαίνει το σκοπό που επιδιώκεται.

Τέλος, με την ίδια απόφαση επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη της εταιρείας να αφαιρέσει το λογισμικό παρακολούθησης από τον προσωπικό του υπολογιστή και να καταστρέψει το αρχείο με τα βιομετρικά δεδομένα των εργαζομένων που έχουν ήδη συγκεντρωθεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/12/2007

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ