9/12/07

Ήττα της κυβέρνησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ

Η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του νέου νόμου πλαίσιο με τον πλέον αντιδραστικό τρόπο έλαβε χώρα την Τρίτη 4/12, όταν μετά την παραίτηση του αντιπρύτανη Παντείου, η Σύγκλητος του ιδρύματος αποφάσισε να διενεργήσει εκλογές για την αντικατάστασή του, σύμφωνα με τον νέο νόμο. Πρωί – πρωί λοιπόν, στήθηκαν οι κάλπες και καθολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα κλήθηκε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία. Στην πραγματικότητα, η προσέλευση ήταν εξαιρετικά μικρή, παρά τις διαβεβαιώσεις της εφορευτικής επιτροπής στα ΜΜΕ ότι «η διαδικασία διεξαγόταν κανονικά». Η στάση των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ ήταν η αναμενόμενη: Καλούσαν τους φοιτητές να ψηφίσουν αποδεχόμενες τη μέχρι τώρα στάση τους υπέρ του νόμου. Η Πανσπουδαστική σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εφαρμογή του νέου νόμου στεκόταν μπροστά από τις αίθουσες ψηφοφορίας ενημερώνοντας τους ψηφοφόρους για τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας. Φυσικά, μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τίποτα άλλο εκτός από μια άνευρη διαμαρτυρία που αποδέχεται μεν την ύπαρξη του νόμου – και τι να κάνουμε – και συνεπώς ως εκεί φτάνουν τα περιθώρια της αντίδρασης μας.

Το σχήμα της ΕΑΑΚ στο Πάντειο, είχε εξ αρχής ξεκάθαρη θέση: Ο νόμος πλαίσιο δεν θα περάσει! Με νομιμοποιημένο πολιτικό πλαίσιο από τις γενικές συνελεύσεις των τελευταίων δύο χρόνων, πήρε την απόφαση να σταματήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και κατ’ επέκταση να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου. Δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν λοιπόν στο πεζοδρόμιο της σχολής και φώναξαν συνθήματα ενάντια στο νόμο πλαίσιο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις αίθουσες και πήραν τις κάλπες σταματώντας τη διαδικασία. Κατόπιν, κάποιοι καθηγητές επιχείρησαν να διαδώσουν ότι ασκήθηκε βία εναντίον τους, για να πάρουν απάντηση απ’ τους φοιτητές πως «το φοιτητικό κίνημα έχει επιλέξει το συλλογικό δρόμο και δε δρα τραμπούκικα, γι’ αυτό διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες των εκλεκτών της κυβέρνησης ότι ασκήσαμε οποιασδήποτε μορφής βία».

Το ίδιο βράδυ τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι θα επέμβει εισαγγελέας για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις. Αυτό θα σημαίνει φυσικά νέο γύρω αντιδράσεων, αφού τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πρυτανικές αρχές φαίνεται να αγνοούν χαρακτηριστικά το ανυποχώρητο φοιτητικό κίνημα των τελευταίων ετών.

Οι φοιτητές όπως έδειξαν και στο παρελθόν, δεν υποχωρούν σε τέτοιες απειλές και θα συνεχίσουν!

ΠΡΙΝ 9/12/2007

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ