16/1/08

Νέα απεργία στις 13 Φεβρουαρίου


Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις στέλνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που προχωρούν σε νέα απεργία στις 13 Φεβρουαρίου και ετοιμάζονται να συντονίσουν τη δράση τους και με άλλους κλάδους.

Το χθεσινό ραντεβού της υπουργού Απασχόλησης, Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, με την κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ήταν άκαρπο, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της για το θέμα, το οποίο φαίνεται πως πάει χρονικά λίγο πίσω.

Το στίγμα των αλλαγών θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή πιθανότατα στα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια -δηλαδή τον Φεβρουάριο- η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά θα στείλει τις αναλυτικές προτάσεις της στα συνδικάτα. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές από τον αρχικό σχεδιασμό -όπως σκιαγραφήθηκε από τον τότε υπουργό Β. Μαγγίνα στη Βουλή- με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνεται η ένταση.

Χθες συνεδρίασαν τα όργανα της ΓΣΕΕ και αποφάσισαν:

  • Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 13 Φεβρουαρίου.
  • Την εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί από τις εξελίξεις των θεμάτων μας.
  • Την αποχώρηση του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα βαρέα σε περίπτωση που ο πρόεδρος επιμείνει στην πρότασή του για κατάτμηση της λίστας.

Σήμερα, η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά συναντάται με τη ΓΣΕΒΕΕ, ωστόσο και σε αυτή τη συνάντηση δεν αναμένεται να αποκαλύψει τα επόμενα βήματά της. Δεν είναι τυχαίο πως και στο χθεσινό ραντεβού με την ΑΔΕΔΥ απέφυγε να αποκαλύψει το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και επικεντρώθηκε στο ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν με συναίνεση.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η υπουργός υποσχέθηκε πως θα δώσει μάχη για τις γυναίκες στο ευρωπαϊκό δικαστήριο (όπου συζητείται η εξίσωση των ορίων), ενώ σημείωσε πως οι ενοποιήσεις θα αφορούν ομοειδή Ταμεία (δεν φαίνεται να αφορά στο Δημόσιο). Για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο θα υπάρξει επικοινωνία και με τον υπουργό Οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν τις υψηλότερες εισφορές (22%) και στο χαμηλότερο σημείο την κατώτερη σύνταξη (330 ευρώ) και πρόσθεσε πως «ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών είναι στα 750 ευρώ, δηλαδή κάτω και από το όριο φτώχειας». «Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, Ηλίας Βρεττάκος, μετά το τέλος της συνάντησης.

Τα αιτήματα
Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησαν μεταξύ άλλων από την υπουργό: την επαναφορά του τελευταίου μισθού ως βάσης υπολογισμού της σύνταξης, τη συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο και βασικό μισθό 1.300 ευρώ.

Από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης σημείωσε πως «προχωρούμε με υπευθυνότητα, με ευαισθησία και αποφασιστικότητα για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο, το οποίο θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται για όλους τους πολίτες την ασφάλεια και για παροχές και για συντάξεις».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ