Διαβάζοντας το δελτίο τύπου της Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στην Πολιορκία για τη δράση που ξετύλιξε στις 16 Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας αποκομίζω μια στυφή αίσθηση τραγικής ειρωνείας.
Η Επιτροπή επέλεξε τη «σιωπή» για να εκφραστεί, τη σιωπή που παίρνει ως απάντηση η Γάζα αντιμετωπίζοντας μόνη τη γενοκτονία της. Συμβολισμός βαθύτατα κραυγαλέος.
Στήθηκε ένα δρώμενο χωρίς λόγια:
Στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στήθηκε ένα συρματόπλεγμα και μέσα σ’ αυτό έστεκαν αντικείμενα-σύμβολα των συνεπειών του αποκλεισμού, καταστραμμένα ιατρικά μηχανήματα, ασθενοφόρα και ηλεκτρικές συσκευές, παρατημένες αποσκευές ταξιδιωτών κλπ. Πλακάτ είχαν αναρτηθεί και κατέγραφαν τις συνέπειες από την πολιορκία, την έλλειψη καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων, σχολικών βιβλίων κλπ.
Ολόγυρα σπαρμένα νεκρά άνθη, μάρτυρες και αυτά του αποκλεισμού, αφού απαγορεύεται να εξαχθούν. Οι παριστάμενοι τήρησαν 5λεπτη σιγή στη μνήμη της Ρέιτσελ Κόρι που δολοφονήθηκε ανήμερα χθες το 2003 από ισραηλινή μπουλντόζα στην πόλη της Ράφα ενώ προστάτευε ως ανθρώπινη ασπίδα σπίτια φτωχών προσφύγων. Το αποκορύφωμα όμως ήταν ότι η Επιτροπή επέλεξε το κεντρικό μήνυμα «σώστε τα παιδιά της Γάζας» προς τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μεταδοθεί από ένα μικρό παιδί στη γλώσσα των κωφάλαλων.
Ενέργεια βαθύτατα συμβολική – ράπισμα στα αυτιά μιας πλαδαρής αλληλεγγύης και μιας κωφεύουσας θλιβερής διεθνούς κοινότητας συνεργού στο έγκλημα.
Ελπιδοφόρα λεπτομέρεια το γεγονός ότι για πρώτη φορά εχθές συντονίστηκαν δράσεις και στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μεταξύ των 10 χωρών που ανταποκρίθηκαν στο 3ήμερο κάλεσμα δράσης.